Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Fredag. 18.00. Jag gjorde en intervju efter seminariet till morgondagens tidning, där Annika Falkengren med anledning av Libor-skandalen, säger att ”Vi banker behöver självsaneras” och att den stora ränteskandalen i London påverkar förtroendet för hela banksystemet.

Jag tycker också det var intressant att det blev så tydligt att det fanns en spricka inom SEB i synen på den ekonomiska politiken i EU. På en publikfråga om Annika Falkengren tror att länder kommer att lämna eurosamarbetet, var hon ju tydlig:
– Jag tror det är osannolikt att länder lämnar euron. Jag tror man gör allt man kan för att hålla ihop det.

SEB:s seniorekonom Klas Eklund var mer skeptisk, och försökte snarare säga att det, tvärtom, är rimligt att länder kommer att lämna. Att de två SEB-topparna inte är helt eniga, medgav Annika Falkengren i intervjun efteråt.

Något som inte fick utrymme i morgondagens text var Annika Falkengrens syn på fusioner. På frågan vad hon tror om sammanslagningar i banksektorn, svarar hon:

– I Europaperspektiv svar ja, det är många banker som inte kommer klara sig om de inte får gå ihop med någon annan. Ser vi på det nordiska och svenska perspektivet är jag mer tveksam. Det går ganska bra för alla, och många har en del att jobba sig igenom. Man måste fråga sig om det blir så mycket bättre för kunderna, sa hon. Inte helt främmande, är ändå min tolkning.
Nu, ska alla bank- och finansmänniskor, inklusive några enstaka enkla ekonomijournalister, till Deutsche Banks årliga fest i trädgården på Märta Måås Fjetterströms galleri på Agardhsgatan här i Båstad.

 

Fredag. 11.00
SEB:s vd Annika Falkengren och seniorekonom Klas Eklund håller nu seminarium här på Hotel Skansen i Båstad, om läget i världen och finanssektorn. Klas Eklund, som verkar vara moderator, frågar ut Falkengren:

När vi var här för ett år sedan, var du orolig för konjunkturen, du pratade om mörka moln och nu regnar det, blev det sämre än du trott?

– Ja, vi var förberedda på att det såg mörkt ut, men det blev värre än vi trodde. Vi trodde att det skulle vara mer efterfrågan än det varit, säger hon och är inte lika positiv som många andra till framtiden:

– Jag tror det här tar flera år, det är som vädret här i Båstad det kommer solglimtar med sedan kommer regnet tillbaka. Jag har svårt att se det som många säger att det är köpläge, säger Annika Falkengren i ett för tillfället regnigt Båstad.

– En kund sa till mig, ”förr lånade jag till 14 procent, i dag lånar jag till 3-4 procent. Och jag är mer orolig i dag”. Och det är nog så, att det är inte sunt med så låga räntor.

Falkengren berättar att någon påpekat vad största likheten mellan henne och AO Wallenberg, som grundade banken 1856 och sedan var vd under lång tid, är de låga räntorna under deras vd-perioder.
– Så här låga räntor har vi inte haft på över 100 år.


Vad råder du kunderna som har affärer i Sydeuropa?

– Det finns en hel del goda affärer som kan skapas nu. Det gäller bara att man förbereder sig. Vi säger inte till våra kunder att de inte ska finnas där.

Om läget i Sverige, kunde Riksbanken ha gjort mer?

– Att vara riksbankschef är inget lätt jobb, uppdraget är ju att fokusera på att hålla inflationen. Då är det lätt att vara senfärdig. Jag tycker man var otroligt långsam 2008, den här gången hade man kunnat vara lite snabbare att sänka räntan. Man hade lika gärna kunna ha sänkt tidigare.

Libor-skandalen, där Barclays har riggat grunden för räntor, är ett problem för hela banksektorn, enligt Annika Falkengren.

– Man bli förtvivlad som bankchef att sådana här skandaler kommer upp, jag kan känna mig bekymrad över att jag inte kan visa upp mina produkter. Det jag har är förtroende. Men det här är inte över ännu. Det är en väldigt, väldigt stor sak som skett. Man har satt priset fel, då finns en mängd av kunder som kommer kräva skadestånd för att de fått betala fel ränta.

– I Stockholm har vi Stibor, och Riksbanken har varit tydlig med att den fungerar bra i Sverige. Vi banker har själva tagit initiativ till att göra den här mer transparent.

På en publikfråga om hon tror att något land lämnar euron, blir svaret:

– Jag tror det är osannolikt att länder lämnar euron. Jag tror man gör allt man kan för att hålla ihop det.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter