Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Jan Olsson, vd för Deutsche Bank i Norden, är positiv till den ekonomiska utvecklingen.

– Jag är aldrig orolig för Europas framtid, säger han samtidigt som han räknar med att företagsaffärerna i Norden tar fart. Och han pekar ut ett särskilt område där affärerna bör öka. 

Få har förmodligen så bra koll på vad som bubblar i företagsvärlden, och vilka affärer som är på gång, som Londonbon Jan Olsson. Han är förtegen om exakt vad som håller på att hända just nu. Men ger i alla fall en indikation: han utesluter sammanslagningar i bankvärlden, och säger att det som ligger närmast till hands är företagsaffärer inom energisektorn.

Foto: Janne Næss / SvD/ kod 71748   Jan Olsson Deutsche Bank  2013-07-10

– Jag tror just nu inte att det blir några sammanslagningar bland svenska banker. Regelverken behöver klarna först. Just nu fokuserar alla på att dra ner kostnader och få upp kapitalet, så jag ser inte det just nu. Men man vet aldrig i framtiden, säger han.

Deutsche Bank har varit med och sålt statens aktier i Telia Sonera och har haft mandatet att sälja statliga SBAB. Däremot var man inte med och sålde aktieposten i Nordea, varför det inte skedde är hemligt.

– Det vill jag inte svara på, det finns många grunder, svarar Jan Olsson.

Affärerna kommer inom den närmsta framtiden att ske inom energibranschen, enligt bankchefen.

– Jag tror de stora transaktionerna kommer vara på energisidan, olja och gas. Där kommer det var aktivitet. Jag tänker framför allt på oljeindustrin, säger han utan att peka ut några specifika bolag.

Jan Olsson har genom tidigare uttalanden gjort sig känd för att vara konjunkturoptimist. Det vittnar inte minst det här VA-omslaget om från 2008. Och i dag är han än mer positiv.

Skärmavbild 2013-07-11 kl. 10.55.41

– Jag tror systemriskerna är borta. Om du jämför med för ett år sedan, så är det stabilare nu hur man än mäter det. Jag har aldrig varit orolig för Europas framtid och det är jag inte nu heller, säger han och utvecklar:

– Naturligtvis har det varit en stor kris, men jag har aldrig varit supernegativ som andra. Inte ens vad gäller Grekland. Jag ser en utveckling som Europa måste gå igenom, och jag ser att det sakta men säkert går åt rätt håll. Euron kommer att överleva, den kommer inte gå isär. Det finns för stort politisk tryck att hålla ihop. Nu har man gått den här vägen, att bygga ett annat system tror inte jag på, säger Jan Olsson.

Nyligen sa statsminister Fredrik Reinfeldt att chansen för att Sverige kan delta i en Bankunion har ökat. Något som Deutsche Bank-chefen ser positivt på.

– I Europa är Bankunionen en viktig poäng, jag tror det är viktigt att det finns ett regelverk i Europa och inte flera. Det är enormt viktigt nästa steg att det finns ett gemensamt, klart och tydligt regelverk.

LÄS MER: Bankunion kan splittra EU

Vad tror du generellt om företagsaffärer, kommer det igång?

– Ja, det har varit långsammare de senaste fem åren, men USA brukar leda det här och volymerna där är upp med 38 procent under första halvåret. Medan det är ner i Europa runt 8-10 procent.

Han anser att de svenska bolagen är fega, och att de amerikanska är ”mycket mer snabbfotade”.

– De tar chanser när man borde ta chansen. När de ser att de har chanser, när andra bolag är svaga och värderingen är låg då slår de till. Nordiska och europeiska bolag behöver mer tid att bestämma sig för affärer medan amerikanska bolag är mer snabbfotade.

Men Jan Olsson tror ändå att affärerna tar fart i Norden i snart. Även om vissa undersökningar har pekat på att andra storbanker, som Nordea och SEB, kommer i kapp – och har varit bra på att ta knapra åt sig nya affärer det senaste året.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter