Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det har blossat upp ett ölkrig i Båstad. Finansmannen Christer Gardell, som grundat ölbryggeriet Solsidan, ryter till mot Carlsberg – som han menar ägnar sig åt ”maffialiknande” metoder.

Förra året gjorde Gardells öl Solsidan succé i Båstad. I år däremot verkar bolaget stöta på hårt motstånd. Bryggkoncernen Carlsberg ska, enligt Christer Gardell, blivit offensiva i Båstad.

– De har blivit livrädda för Solsidan efter enorma försäljningsframgångar här i Båstad, säger han.

– De har ju nästan hotat restaurangägarna här så att de inte vågar sälja Solsidan. Men vi har ju Solsidan på ett antal restauranger.

”Hotat” på vilket sätt?

– De skänker kylar och utrusning till restaurangerna sedan säger de, ”Ni får utrusning, men ni får inte sälja Solsidan”. Det är helt otroligt. Jag vet inte ens om man får göra så, men det är så de arbetar. Det borde vara olagligt.

Tror du Carlsberg bryr sig på riktigt?

– De är livrädda. Vi sålde ju enormt mycket öl här nere förra året. Det var Solsidan över allt. Så vi ser det som ett tecken på framgång att stora koncernen Carlsberg aktivt motarbetar oss här nere. Det är rätt anmärkningsvärt, säger han.

Gardell. 214.30.32

I ett webbtv-klipp med SvD utvecklar Gardell (se det här) där säger han bland annat att Carlsberg har ”gått ut här i Båstad med maffialiknande metoder och försöker stoppa vår försäljning”.

– Det ser vi som en framgång, så det är möjligt att jag ska ta upp det med Konkurrensverket när jag är tillbaka i Stockholm.

Så det är ett ölbråk i Båstad?

 Nej, det är ett ölkrig i Båstad.

carlsberg web 02 JN

 

Carlsbergs kommunikationschef Henric Byström säger att Carlsberg har en lång tradition i Båstad, framförallt under tennisveckan.

– Att restauratörer väljer att arbeta med oss är inte av en händelse – det har vi jobbat hårt för och under lång tid, säger han och hävdar att Christer Gardells ”anklagelse helt är tagen från luften” och vill bjuda in honom till studiebesök.

– Det finns mycket att lära om bryggeribranschen som är väldig konkurrensutsatt. Om man som ny i branschen vill lära sig mer bjuder vi gärna in till studiebesök hos oss på Carlsberg Sverige, säger Henric Byström.

Alla Båstadsintervjuer:

Erik Paulsson: ”muthärvan var en fantastisk utbildning

Jan Olsson: ”Jag är aldrig orolig för Europas framtid”

Anders Nyrén: Vänj er vid högre ersättningar

Gardell ratar svenska bolag

Falkengren: Tyskland borde få mer makt

Sundewall: Svenska styrelser är för fega

 båstad byline

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter