Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Redan i går, på morgonen, nåddes några chefer inne på bankpalatsen runt Kungsträdgården av beskedet. Representanter från Moody’s i London meddelade att senare på kvällen, efter New York-börsens stängning, kommer de att offentliggöra sin dom. Det mäktiga ratingsinstitutet flaggade i april för att en nedgradering av kreditbetyg för de svenska bankerna, och ett hundratals europeiska, var möjlig. Tre svenska storbanker riskerade att få sina betyg sänkta med en grad, medan Handelsbanken riskerade att få sitt starka betyg sänkt med två grader.

Hotet har väckt
frustration hos bankerna. Kanske har just ilskan och de intensiva samtalen man haft med Moody’s fått effekt. Alla banker har slagits verbalt för att få behålla sina betyg. Enligt uppgift hade Handelsbankens representanter ett maratonmöte, för en tid sedan, på 9 timmar med Moody’s.

Två av storbankerna, SEB och Swedbank, undkom oskadda. Medan den andra halvan, Nordea och Handelsbanken, som väntat fick sina långfristiga kreditbetyg sänkta. Men för Handelsbanken blev det ändå inte så illa som befarat, utan ”bara” en sänkning med ett steg. Handelsbanken har fortfarande, tillsammans med Nordea, en delad förstaplats som Sveriges högst betygsatta bank.

Ingen vill gå ut öppet och kritisera ett ratingsinstitut, som besitter makt att döma länder och bolag till undergång. Men när jag som journalist stänger av bandspelaren är tongångarna stenhårda. Det har pratats om att klippa banden till Moody’s. Några danska banker har redan gjort det, och det är inte omöjligt att något diskret hot åt det hållet redan smugit sig in i de svenska bankernas intensiva samtal med institutet inför beslutet.

Analyser kan alltid göras olika. Det är inte sällan ett analyshus är positiv till ett bolag, som någon annan ratar. När det gäller analytiker får det mindre effekt. Men det hemliga Moody’s har, tillsammans med två andra institut, obehagligt mycket makt. Den här gången kom de svenska bankerna lindrigt undan. Kanske öppnar det upp för ett tillfälle att snart klippa banden till de stora ratingsinstituten.

Jag har de senaste veckorna skrivit en hel del inför Moody’s väntade sänkning av svenska bankers kreditbetyg:

Det avslöjades och livebloggades om här redan i går kväll frågor-svar om Moody’s dom
Moody’s bankdom närmar sig
Bankerna oroas av sänkt ratingbetyg
Därför riskerar bolånen att bli dyrare

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter