Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

UPPDATERAD. Det verkar som att ratinginstitutet Moody’s dom över de granskade bankerna närmar sig. På onsdagen cirkulerade ett mejl bland cheferna på en storbank med informationen:

”Moody’s has confirmed that we should start seeing the downgrades coming by the end of this week or beginning of the next at the latest.”

Informationen från Moody’s är knapp men i dag, fredag eftermiddag, fick jag information att det är i den här ordningen som bankerna granskas, enligt ett internt mejl på en svensk bank:

– Italian banks  (sänkningen av 26 italienska banker såg vi i måndags)
– Spanish banks  (en sänkning av kreditbetyget för 16 spanska banker offentliggjordes ju i går)
– Austrian banks
– Swedish banks
– Norwegian banks
– German banks
– Danish banks
– Finnish banks
– Firms with global capital markets operations
– French banks
– UK banks
– Luxembourg banks
– Belgian banks
– Dutch banks

Orsaken till att det dragit ut på tiden i granskningen av de nordiska bankerna uppges, av en källa, vara att Moody’s har behövt extra tid för Wallenbergarnas SEB (utan att veta om det ska tolkas negativt för banken).

Sedan jag skrev om det här senast har analytiker dämpat marknaden med att en nedgradering inte kommer få så stor effekt, eftersom ”marknaden redan har prisat in en eventuell sänkning”

Däremot blir nog en nedgradering mer panikartad i Sverige om bara ett fåtal svenska banker skulle få sitt betyg sänkt. Blir det en sänkning, med ett steg, över hela linjen blir det tuffast för Swedbank som finanschefen, Göran Bronner, själv sa när jag pratade med honom senast. Förklaringen är att Swedbank redan har lägst betyg av de fyra stora, och att en sänkning skulle ge Swedbank en närmast krisstämplad värdering. Det skulle garanterat göra det dyrare för banken att låna upp sig på marknaden.

Samtidigt är det Handelsbanken, som i dag har högst betyg av de svenska bankerna, som riskerar att få sitt starka betyg, kallat dubbel-A-2, sänkt kraftigast: med två grader.

Resultatet borde vi alltså veta väldigt snart.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter