Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

UPPDATERAR

0.46 Så kom nu beskedet: precis som jag skrivit nedan fick Handelsbanken och Nordea sina kreditbetyg sänkta med ett steg, och Swedbank blev utan sänkning. SEB, vars betyg jag inte haft någon information om fram till nu, klarade sig utan sänkning. Läs mer på Moody’s hemsida här. Samtliga banker får ”stabila utsikter” av Moody’s. Det borde betyda att det inte blir någon börsdramatik i morgon på grund av sänkningarna. Snarare borde marknaden överraskas över att det inte blev värre. 

0.32
Nu lättade nästa säkra uppgiftslämnare: Nordeas betyg sänks med en grad och får ”stabila utsikter”. Och som sagt, Swedbank verkar klara sig helt från sänkning. Nu är det bara SEB vi inväntar. Moody’s har inte offentliggjort något än.

0.17 Nu får jag ett samtal om att Handelsbankens starka kreditbetyg sänks med en grad, det var ändå inte lika illa som befarat. Ratinginstitutet hade flaggat för att det kunde bli två steg ner. Moody’s själva har fortfarande inte gått ut med informationen än.

23.51 En pressperson på en av bankerna sms:ar och sitter uppe och väntar på mediasamtal, men har fortfarande inte fått någon mer information om exakt när beskedet kommer. Då blir det inte heller några journalistsamtal. Det lutar nu åt att domen snarare kommer ”senare i natt” – om det nu inte är så att någon bank kommit med kraftfulla invändningar, som Moody’s har behövt ta hänsyn till och därför behöver flytta fram beslutet. I morgon dagtid kommer det i alla fall inte, så mycket vet vi. Bävar för ytterligare en sådan här spänd kväll.

23.19 Finansanalytikern Peter Malmqvist har kommenterat den väntade sänkningen i kväll. ”Jag håller inte med om att bankerna bör nedgraderas”, säger han. Det är det nog många som kan skriva under på – inte minst bankerna själva.

23.11 Inget nytt än. Ingen är heller särskilt förvånad över att det drar ut på tiden…Vi får bara anta att det kommer senare i natt. Två storbanker har fått informationen att det kommer ”efter 22.00” en annan vet bara att Moody’s sagt att det kommer ”någon gång i natt”.

22.42 Pratar med en bankrepresentant nu, som förklarar varför det kan dra ut på tiden. ”Vi får beskedet tolv timmar innan, sedan har vi möjlighet att tycka till om det. Någon bank kan ha protesterat våldsamt i dag. Rent teoretiskt.”

22.28 Det är många i bankvärlden som ringer och sms:ar nu. Jag har ingen mer info än att information ska komma efter 22.00, eller som någon sa ”senare i natt”. Har däremot själv ringt flera inom bankerna. Många sitter hemma och uppdaterar  Moody’s hemsida för att se när de släpper nyheten. Förvånar inte om de blir sena. Så har det varit tidigare.

21.42 Precis som står längst ner i inlägget verkar det också bli så att Swedbank är den bank som klarar sig från sänkning. ”Det ser rätt bra ut”, skriver en person från banken i ett sms.

19.40 Några svenska storbanker nedgraderas i kväll. Den informationen har ratinginstitutet Moody’s gått ut med till flera storbanker. Det uppger två av varandra oberoende källor. ”Preliminärt” kommer ett pressmeddelande efter klockan 22.00.

Några chefer på storbankerna fick beskedet i morse. Överenskommelsen är att bankerna ska ha minst tolv timmars förberedelser innan informationen når marknaden. Orsaken till att Moody’s avvaktar till klockan 22.00 i kväll är att man väntar på att börserna i Europa och New York ska ha stängt.

– Det kommer sänkningar, säger en person med insyn utan att kunna ange exakt vilka banker det rör sig om.

Aktiemarknaden väntas främst fokusera på de utsikter som Moody’s ger bankerna. Av de tre olika alternativen negativa, stabila, eller positiva, väntas det landa i ”stabila eller negativa” utsikter. Blir det negativ utsikt, kan vi räkna med stökig börs i morgon. Är det stabila utsikter blir det sannolikt mindre nervöst.

– Positiva utsikter kan vi utesluta, man nedgraderar inte och ger sedan positiva utsikter, säger en källa.

Förklaringen till att Moody’s nedgraderar de svenska bankerna, trots att de ofta lyfts fram som starka och stabila, uppges vara de svenska bankernas låga inlåning i förhållande till utlåning. Det vill säga de har för stort behov av att finansiera sig via marknaden. Om det finansiella systemet fryser, vid en förvärrad kris, skulle bankerna kunna få det tufft eftersom de har sådant stort behov av marknadsfinansiering.
När Moody’s satte 114 banker i Europa på ”möjlig nedgradering” uppgav man sig vara oroliga över konsekvenserna av den statsfinansiella krisen i Europa.

Att bankerna har fått informationen kan jag säga med 100 procent säkerhet. Jag vill ändå reservera mig för att Moody’s information av någon händelse skulle kunna försenas. Det har hänt förr. Nyligen har 26 italienska och 16 spanska banker fått sina sina kreditbetyg sänkta av Moody’s.

UPPDATERAT 20.14. En ytterligare person ringer från en tredje bank upp och säger att man har fått informationen att nedgraderingen väntas komma ”senare i kväll eller i natt”.

Swedbank är den bank som i dag har lägst kreditbetyg. Finanschefen Göran Bronner sa till Bloombergs i förrgår att han inte trodde att Swedbank skulle bli nedgraderade, eftersom det skulle vara ologiskt.

Kanske stämmer det att Swedbank undviker sänkning, på grund av sitt redan hårt nerpressade betyg.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter