Därför sänks bankernas betyg

I natt kom alltså Moody’s sänkningar av de svenska bankernas kreditbetyg. Precis som kunde avslöjas här redan i går kväll. I natt publicerades här att det blev Handelsbanken och Nordea av storbankerna som fick sina betyg sänkta – medan SEB och Swedbank klarade sig. Här publiceras några frågor och svar om beskedet. Det är välkommet att fylla på med frågor.

Vad var mest överraskande med Moody’s beslut?

– Det som förvånade mig mest var att SEB klarade sig helt utan sänkning. Jag tror att marknaden hade befarat en sänkning för samtliga svenska banker, som Moody’s också hade flaggat för. Jag har tidigare skrivit här att Moody’s beslut dröjde på grund av SEB. Uppenbarligen vart det positivt för banken. Swedbank tycker jag man kunde ana redan i tisdags att de skulle slippa en hård dom av ratinginstitutet när finanschefen Göran Bronner sa till Bloombergs att han inte trodde att Swedbank skulle bli nedgraderade, eftersom ”det skulle vara ologiskt.” Visserligen kunde han inte veta då med säkerhet, men bankerna har en nära dialog med ratinginstituten.

Varför klarade sig Swedbank?

– Swedbank har gjort väldigt mycket de senaste åren för att stärka sin balansräkning. Och Moody’s har inte hängt med i att uppgradera banken i samma takt. I stället har Swedbank haft kvar ett väldigt lågt betyg – det lägsta av alla banker. Skulle kreditvärderingsinstitutet sänkt Swedbanks betyg med en grad hade banken fått en riktig krisvärdering. Det hade kunnat innebära försvårad och dyrare upplåning.

Och varför sänks Handelsbanken och Nordea?

– Orsaken till att Moody’s har oroats över svenska banker är det stora behovet av marknadsfinansiering. Svenska banker har förhållandevis lite inlåning jämfört med många andra internationella banker. Samtidigt har de väldigt stor utlåning – främst till bostadsmarknaden. Det betyder att svenska banker har väldigt stort behov av marknadsfinansiering. Det vill säga, för att täcka all sin utlåning behöver de låna upp sig till en betydande del på marknaden. Skulle finansmarknaderna, i händelse av förvärrad kris, frysa – som de gjorde vid Lehman Brothers krasch – innebär det en större risk för de banker som har så stort behov av att låna upp sig.

Gäller det alla svenska banker?
– Ja, men vad gäller just relationen inlåning i förhållande till utlåning är Handelsbanken den bank som ligger sämst till. Det var också därför banken riskerade att få sitt betyg sänkt med två grader. Nu blev det bara ett.

Vad finns fler för orsaker till sänkningen?
– Något som Moodys nämnt – och som är raka motsatsen till det som FI presenterade i går – är bankernas ”låga” marginaler mot svenska hushåll. Moodys anger att konkurrensen på den svenska marknaden gör att bankernas marginaler är så pressade. De tycker alltså att svenska banker tjänar för lite på sina kunder. Det är något som de flesta hushåll nog inte vill skriva under på.

Något annat jag har hört att Moodys reagerat på är att svenska staten numera indikerat att man inte tänker backa upp banksystemet på samma sätt i en händelse av kris. Den ”implicita statsgarantin” som det heter, har minskat. Och svenska banker har därför större krav på att hålla eget kapital.

Kan sänkningen få effekt på bolåneräntan?
– Nej, eftersom det bara var Nordea och Handelsbanken, som är de storbanker med högst betyg, som fick sina betyg sänkta skulle jag inte tro att det påverkar deras upplåning alls.

Hur tror du börsen reagerar?
- Alltid svårt att veta. Men eftersom alla banker fick ”stabila utsikter”, och vissa sänkningar uteblev, borde det luta åt att bli positivt för bankerna.

Vad blir betygen nu?

– Handelsbanken och Nordea får betyget Aa3 medan A1 upprepas för SEB och A2 för Swedbank.

Visa kommentarer (180 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  När V inte vill avslöja vem som ska betala, då förstår jag att det är du och jag som får stå för kalaset.  Att inte säga som det är det är inte bara otydligt, det är fegt.

  • Anonym

   V funderar aldrig på vem som ska betala och dessamma gäller de som röstar på partiet. 

  • Anonym

   Självklart är det du och jag som betalar. Skatt kallas det.

  • Anonym

   Men det är ju höginkomsttagarnas oändlig miljoner och miljarder, ja de har massor, som ska betala. Dessa ohemula pengar ska nog betala annat i vänsterns värld också……

 • Anonym

  Ointressant, Vpk kommer aldrig att få någon verklig makt.

 • Anonym

  Hur kommer det förstärka människors ekonomi? Eftersom de flesta inte skulle ha råd med en barnskötare idag, så lär vi inte få det för att det går över skattsedeln heller. Det innebär istället att vi får avstå något annat.

  Problemet är att detta inte är frihet, människor måste själva få bestämma över sin ekonomi och vad de prioriterar. Vad skall man dra in på istället när V har shoppat upp pengarna? Sämre mat? Inga nya kläder? Mindre lägenhet?

  • Anonym

   Precis Skattebetalarna ska inte underlätta för lata pappor att strunta i sitt ansvar. Människor måste själva ta ansvar för sin ekonomi men det innebär också att ingågna avtal ska hållas. Har föräldrarna varit överens om att ha en trad familjeuppdelning så måste männen inse att de har ett försörjningsansvar som bara är deras, inte skattebetalarnas men heller inte mammornas. Mammorna ska inte ensamma stå för hela kostnaden eftersom man alltid är TVÅ om att göra barn.  Av alla idiotiska saker skattebetalarnas pengar går till så är det här vettigt! att hjälpa svaga, sjuka barn och stötta familjer det är det mest prioriterade. Skattebetalarna borde däremot INTE stå för fotbollsbevakningen, bankernas ansvarslösa handlande, Robin Hoodskatt till gelsbygden, vårdkostnader för självförvållande problem som fettma och drogskador, Operan, kungafamiljen och fd politiker.

  • Anonym

   Inga problem – vi behöver inte dra in på något, vi kan låna mer pengar av IMF, EFSF, Goldman Sucks eller Ebberö .. sry menar EBRD.
   ~ glad politiker

 • Anonym

  I en föränderlig värld så är det på något sätt trots allt skönt att veta att V är lika verklighetsfrånvända till all form av ekonomisk rimlighet oavsett om året är 1917, 1961, 1989 eller 2011.

 • Anonym

  Varför ska inte föräldrarna vara hemma med sina barn, när dom är sjuka, varför ska ANDRA passa dom? På vilket vis är det bättre?

  • Guest

   De som inte anser att ett barn kan ta skada av att skiljas från sina föräldrar i mycket tidig ålder anser förstås inte heller att barnet behöver just sin förälder när det känner sig som mest sårbart. Vilken personal som helst går bra, så länge den är utbildad och har rätt glasögon på sig.

 • Monica Wiegert

  Hur blev många mödrar så ”ensamstående”? De är knappast änkor hela bunten, alltså borde de inte leva slit- och slängliv med barnafadern eller vice versa. Premiera att föräldrar gifter sig, premiera att de inte skiljer sig och premiera mödrar som tar sitt ansvar som mödrar. Om det inte handlar om sjukdom så behövs vare sig barnsköterskor eller gratis barnomsorg, finansierad av andra skattebetalare. (Varför heter det ”barnskötare” om kvinnor men ”sjuksköterska” även om manliga dylika skötare? Hur korkat får det lov att vara?)
  Jag har tagit mitt ansvar som moder och jag har hunnit arbeta massor med år både innan och efter de snabbt förrinnande barnaåren. Då kan alla andra också göra det – eller betala själva för sin barnpassning!

  • Anonym

   Men Hallå?!? Pappor tar inte ansvar! Hur många ensamstående mammor har valt det frivilligt tro du? Det är en liten minoritet. Andra har tvingats gå ifrån mannen pga våld osv. För att mödrar ska kunna ta sitt ansvar så mödrar måste pappor ta sitt ansvar som fäder. Det är liksom en förutsättning! Tvinga pappor att ta ansvar för sina barn!!! även ekonomiskt efter en separation. Skattebetelare ska inte betala för att pappor är för lata och egoistiska för att strunta i att betala underhåll.  

   • Anonym

    Jag skulle tro att av de kvinnor som valt att skilja sig från sina män är det 100% som gjort det frivilligt.

    • Anonym

     Man/kvinna … I dessa föräldrapenningens tider – kan det verkligen vara viktigare att gå till arbetet än att passa sina egna barn??

     • Anonym

      Barnen är det viktigast vi har, de går före allt.

 • Anonym

  Kommunisterna kommer inte att nöja sig innan de slitet ut ryggskinnet på det arbetande folket. Nu skall alltså staten passa snoriga ungar på skattebetalarnas bekostnad. Så länge det finns något att plundra kommer kommisarna göra det.

 • Anonym

  Varför skall detta bara gälla ensamstående med barn?
  Skattebetalarna betalar ju redan massor för att folk inte ids hålla ihop sina förhållanden.

  Samhället har säkert större nytta av att satsa resurser på dem som håller ihop, så varför inte rikta insatsen mot dem istället?

 • Anonym

  Med en dåres envishet: varför ska andra passa mina/dina barn?

  • Anonym

   Passa? Uppfostra.

   • Anonym

    lol Passa iallafall när barnen är sjuka.

    • Anonym

     Först dagis, sedan sosseskola och nu skall staten i i barnkammaren. Storbarnkammaren som Myrdal talade om är snart här-

  • Guest

   För att vi ska få svar på frågan om kvinnors löner hålls nere av att de vabbar.

   (Kvinnorna är viktigare än barnen, och hälften av barnen är ju kvinnor, alltså blir det två mot en, eller 1.5 mot 0.5.. ;-) 

  • Anonym

   Om båda föräldrarna i en familj ska jobba så lär det finnas några andra som passar barnen (läs dagis) för de passar sig knappast själva!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1473882101 Kalle Engstrand

  Bland det fjantigaste jag läst på väldigt länge, det är ju nästan i klass med Ohlys bröstpump! :)

  – ”Det här bygger självklart på att den person som ska komma hem till
  familjen kan lära känna barnet, och bli en trygghet. Man får ha någon
  form av inskolning”

  Detta var något jag reagerade på, hur ska denna inskolning gå till i praktiken? Ska barnskötaren få komma hem och hälsa på familjen ett tiotal gånger innan h*n ska ta hand om det sjuka barnet? Vem kommer stå för den kostnaden?

  Som vanligt är V bortom all möjlig ekonomisk rimlighet.

  • Guest

   Och eftersom samma person måste delas av en större mängd barn så finns det inga garantier att barnet får ”sin” person.

 • Anonym

  För alla yngre som kanske inte vet det så var det på det här sättet under 70-talet. (eller var det redan på 60talet?) Det här är alltås ingen ny ide. Den har redan prövats och jag vet ingen som blivit skadad av det. När dagis kom så var det enbart till för ensamstående mammor som inte blev försörjda av sina män och blev de sjuka så kom en kommunal utbildad barsskötare hem och tog hand om barnet så mamman kunde jobba. Då fanns ännu inte VAB. Dagis fick man från det att barnet var 6 månader gammalt. Frågan är om det är bra att gå 40 år tillbaka i tiden men som sagt jag känner ingen i min generation som blivit skadad av detta

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1473882101 Kalle Engstrand

   Skadad och skadad…är väl snarare att det är extremt opraktiskt och överflödigt.

  • Anonym

   På 70-talet var jag ensamstående pappa men jag ställde inga förväntningar på staten för det. Men om det gått bakåt eller framåt kan man ju undra. För 75 år sedan kunde en mor och far fostra upp till 10 ungar. Men idag klara inte 10 ungar att ta hand om sin sjuka föräldrar.

  • Anonym

   Just det – detta är inget nytt. Och det var en utmärkt lösning! Under sjuttiotalet kunde jag slutföra mina studier och därefter sköta mitt arbete inom sjukvården utan nämnvärda störningar och min dotter trivdes utmärkt med de fantastiska personer som kom hem och tog hand om henne. Hon kunde vara hemma och bli frisk i lugn och ro och slapp smitta ner övriga på dagis – en stor vinst bara det. Och de som var beroende av att jag fanns på plats slapp vänta.
   Den samhällsekonomiska vinsten blir stor om planerade operationer och patientbesök kan genomföras, om inbokade kund- och klientbesök till jurister och ekonomer inte måste flyttas, om lektioner i skolan inte förvandlades till håltimmar etc. Mycket skulle löpa smidigare och som sagt – även barnen vinner. Det är guld värt att inte vara tvungen att gå till dagis trots att man egentligen inte orkar utan få en lugn dag hemma och återhämta sig ordentligt. 

 • Anonym

  Och bäst är väl att alla dessa barnpassare är med i (V) så att ungarna blir bra framtida kamrater…. haha.

  Länge sen man hörde ett lika korkat förslag. Detta är i nivå med medborgarlönsflummet. Finns det inga regler som styr hur dumma förslag får vara?

 • Anonym

  Men snälla nån – skulle detta vara en nyhet? På sjuttio-talet när mitt äldsta barn var litet och gick på dagis fanns det kommunala dagbarnvårdare/hemsamariter i Stockholm som kunde ta hand om sjuka barn i hemmet. Tack vare det kunde jag slutföra min utbildning och sedan sköta mitt arbete inom sjukvården utan att störningar uppstod. Samhällsekonomiskt mycket effektivt och vi trivdes båda med det. Dessutom blev inte alla övriga dagiskompisar och -personal och -föräldrar smittade.

 • Anonym

  När presenterade V ett förslag senast där man på ett konstruktivt sätt SKAPADE resurser dvs inte bara genom att höja skatter? Att göra av med pengar är ju ingen konst, det kan ju vem som helst göra

  • http://gtt.myopenid.com/ gtt

   Att göra av med andras pengar dessutom. Nej, man får inget gratis från staten. Får man något från staten har man betalat för det genom skatt. 

 • Anonym

  ”Exakt hur den ska finansieras vill Ulla Andersson ännu inte avslöja, men det handlar delvis skattehöjningar för höginkomsttagare.”

  Förslaget känns i vanlig ordning som resultatet av en fnissig rödvinskväll som blev så där klok och allvarstyngd den sista skälvande timmen. Finansiering saknas som vanligt – låt de rika betala, det blir bra.

  Sverige har ca 350 000 hushåll med ensamstående föräldrar. VP räknar med att en barnskötare ska kosta 400’/år. Om vi räknar med att ett standardhushåll har två veckor med sjuka barn (fast de lär bli jävligt många fler med ett sånt här paket) så gör en snabb kalkyl att varje barnskötare kan hantera 24 barn var per år. 350 000 / 24 = Då behöver vi ungefär 15 000 barnskötare. Det skulle kosta 6 miljarder per år. Låter vettigt.

  • Anonym

   Men Hallå?!? Det fungerade på 60-talet! Varför skulle det inte fungera nu? Och staten slipper ju betala ut en massa pengar till den som vabbar.

   • Anonym

    Men hallå, jag utgår från den kalkyl Ulla avser att använda i sin motion.

    För övrigt är ett stalltips till dig att saker som ”fungerade” på 60-talet inte nödvändigtvis måste fungera 2011. Jag skulle nästan vilja gå så långt som att påstå att majoriteten av vad som fungerade för 50 år sedan har blivit lite obsolet.

 • Anonym

  Alla ska få en privat blöjbytare. V är framtiden.

 • Anonym

  Varför bara ensamstående föräldrar?
  Vem av två sammanboende föräldrar ska stanna hemma då? (kuggfråga) :-)

  • http://gtt.myopenid.com/ gtt

   Mannen! Duh.

  • Anonym

   Strunt samma det viktiga är att om det finns två föräldrar så ska den som INTE är hemma med sjukt barn inse att den personen måste vara med och dela på den andra förälderns inkomstbortfall, lägre pension och sämre karriärsmöjligheter osv. Är man två så ska man dela solidariskt på kostnaderna, och inkomstbortfall är en typ av kostnad. Synd bara att många pappor har så svårt att fatta det.  

 • http://gtt.myopenid.com/ gtt

  Som vanligt bygger finansieringen på tanken att det någonstans finns en skattkista som ingen tänkt på att ta pengar ur än. Vi räknar lite. Låt oss säga att jag debiterar 100 kr för ett jobb. Av det drar jag av:

  -25% utgående moms = 80 kr kvar
  -30% egenavgifter = 56 kr
  -30% inkomstskatt = 39 kr
  -25% ingående moms för allting jag köper = 31 kr
  Tjänar jag dessutom mycket pengar är inkomstskatten ca 60%. 

  Det räcker med skatter tack. Skapa resurser istället för att använda dem! Till slut kan folk inte längre själva bestämma hur de spenderar sina pengar (vilket i och för sig är tanken med kommunismen).

  • Anonym

   Du vet uppenbarligen inte hur man räknar.

   -25% moms = 80 kr
   -30% egenavgifter = 62 kr (inte 56 kr eftersom det är 30% av 62 kr och inte av 80 kr.)
   -30% inkomstskatt = 43 kr
   Sen är det klart. Du kan inte räkna momsen två gånger.
   Om du räknar på marginalskatten uppåt får du räkna med förvärs- och grundavdrag också, vilka innebär att inkomstskatten för de flesta blir betydligt lägre än 30%.

   Men jag håller med om att Vs förslag som vanligt är ganska korkade.

   • Anonym

    Ja det blir ju bara 57% i skatt. Vilket skatteparadis Sverige är! 

 • CarlHugo

  Och hur stor sjukskrivning hade det varit på dessa barnskötare? Att ha som arbetsuppgift att umgås med sjuka barn bäddar ju bara för att må kasst titt som tätt.

  • Anonym

   Och så har vi den lilla detaljen att massa barn envisas med att vara sjuka samtidigt, i influensatider – då behövs många barnskötare.
   Och så en annan liten detalj… om du umgås med ett sjukt barn en dag och sen nästa dag är hos annat sjukt barn… så kan du ta med första barnets sjukdom till det andra barnet… men ok, på nåt sätt funkar det på sjukhusen så det går väl att lösa.
   Idiotiskt förslag i vart fall.

 • Anonym

  Mycket bra förslag för att bl.a råda bot på alla fattiga barn i Sverige idag. Höjningen av underhållsstödet var välkommet men klent tilltaget, eftersom detta har släpat efter under så många år. Indexregleringen är fantastisk! Bra också för ensamstående kvinnor som nekas arbete pga risk för vab men sanningen är att det gör också sammanboende kvinnor, eftersom det är kvinnor som vabbar medan mannen går till arbetet.

  • Anonym

   Och vem skall bekosta denna behjärtansvärda åtgärd?

   • http://twitter.com/maxkrus Max

    Det finns aldrig någon lösning annat än att finansiera detta med mer skattemedel. Vi måste helt enkelt inse att vi måste vara mer solidariska mot varandra. 

   • Anonym

    Samma personer som idag bekostar det behjärtansvärda barnbidraget och flerbarnstillägget till sammanboende höginkomsttagare – utan att det gnälls det minsta. Varför inte inkomstbepröva barnbidraget och istället satsa på sådana här åtgärder där det verkligen gör skillnad för barnens uppväxt?

   • Anonym

    Det finns skattepengar det handlar bara om hur vi fördelar dem. Har vi råd med kungahus, taxiåkande politiker och fd politiker som får lön utan att jobba, ROTavdrag för rika att renovera sommarhus utomlands.. ja, då har vi råd att hjälpa ensamstående mammor och deras barn också.

 • http://ddon.myopenid.com/ John

  Många barnskötare blir det…

 • Anonym

  Återigen vill man belöna de som gjort fel, på de som gjort rätts bekostnad. Det är inte meningen att man skall vara ensamstående förälder. Det krävs två för att avla barnet och det krävs två för att uppfostra det. Det är helt fel att de som följt denna grundläggande princip skall bestraffas, bl a genom att betala för de som inte klarat att följa den.

  Men det är just typiskt VPK att slå mot de skötsamma och kasta andras pengar på de som inte gjort rätt.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=742878342 Björn Rudolfsson

   Ok, var bor du? 50-talet?? Om ens partner skiter i sitt ansvar och bara sticker och lämnar dig som ensamstående förälder, har man då gjort fel och ska bestraffas då också? Om ens partner dött? osv…

   Eller ska vi införa tvångsgifte för de som av en eller annan anledning råkar vara ensamstående förälder?Sen vet jag inte om kommunala barnskötare är någon vidare lösning, skulle hellre se att lagen skärps så att företag inte tillåts diskriminera ensamstående.

  • Anonym

   På vilket sätt har de som är ensamstående föräldrar gjort fel?

  • Anonym

   Vadå inte meningen? Med den lagstiftning vi har idag tycker jag i allra högsta grad att mammor som inte vill riskera att barnen blir runtbollade varannan vecka mellan olika styvmammor och barnvakter bara för att många pappor kräver varannan vecka så de slipper betala underhåll gär alldeles rätt som skaffar barn på egen hand. Barn behöver en fast punkt i tillvaron under sin uppväxt och det har politiker idag berövat många barn. DET är snarare mera fel en mammor som av olika anledningar blivit ensamstående.

 • http://pulse.yahoo.com/_KPUFGAJ2VO75FNLX4GBWN5JIB4 anja

  Det här fanns på 1960-talet när jag och mina syskon var små. Det kallades barnsamarit. Kommunalt.

 • http://twitter.com/ChristAlexander Christopher Alexande

  vi kommer få  glada barn i Vs lilla värld.
  En värld där alla ska vara produktiva och där staten ska stå för barnens uppfostran i alla lägen. inte ens när barnen är sjuka och behöver förälderns stöd och omsorg ska föräldern vara närvarande utan det ska finnas en statlig anonym barnskötare som ska hoppa in….

  föräldrar har möjlighet att få hjälp av närstående som kan ta ut VAB om det behövs. 

  • Anonym

   Vad man än tycker om idén är det inte alla som har anhöriga som kan hjälpa till.

 • Anonym

  Är det inte lika bra att lämna bort (adoptera bort tex) barnen direkt?
  Är de sjuka kommer en antagligen kommunalanställd barnskötare hem, ska de läsa läxor så kommer en kommunal läxhjälp för underklassens barn, ska de lära sig nåt skickas de till skola/dagis, osv..
  Umgänge med dessa små är inte bra, bättre att de får till 100% kvinnligt professionellt samhälleligt omhändertagande på dagis för att alla genusaspekter ska kunna tillgodoses, och inte barnen utsätts för förälders taffliga försök.

 • Anonym

  Jag och min man hade ”hemsamarit ” till våra ibland sjuka barn i Göteborg i mitten av 80-talet. Fungerade alldeles utmärkt. Både vi föräldrar och barnen var mycket nöjda. Det ingick i taxan vi betalade för barnomsorgen.

  • Anonym

   Det fanns i Västerås också på 80-talet när jag bodde ensam med min pappa. Har inte fått några direkta men av det.

 • Anonym

  Om nu sk barnskötare ska komma hem till barn som är sjuka lär ju dessa också bli smittade och sjuka.
  Eller blir ett av anställningskraven för dessa att de aldrig blir sjuka? :-)
   

  • Anonym

   De som arbetar med småbarn blir snabbt immuna mot alla vanliga virus och blir därför väldigt sällan sjuka. Annars hade ju dagispersonalen varit sjuka lika ofta som småbarnen, vilket de alltså inte är.

 • George Holmer

  Jo, för när jag var liten och var sjuk (min mamma var ensamstående) så ville jag inget hellre än att en främmande person kom hem och lagade gröt.

 • Anonym

  Ytterligare ett vansinnigt förslag från V(PK). Hur bra är det för barnet att det kommer hem en okänd tant/farbror när barnet redan från början inte mår bra? Normala föräldrar vill naturligtvis vara hemma med sina barn och ta hand om dem när de är sjuka. Vem säger till sin sjuka treåring som har feber och mår dåligt att ”nu kommer en tant och tar hand om dig för att mamma ska få jobba ifred”. Nej tack, systemet är bra som det är idag.

  När vi ändå har V(PK) på tapeten vill jag passa på att tacka Rossana Dinamarca för hennes självmål som vi nyligen  kunde läsa om i dagspressen! 

  Jag talar naturligtvis om hennes utsvävningar med flyg och taxipendlande mellan Trollhättan och Stockholm på skattebetalarnas (och miljöns) bekostnad.  Vilka vanliga arbetare, tjänstemän eller ens höga chefer kan ynna sig denna lyx?

  Hon tar flyg och taxi av ”tidsbrist” eftersom hon ”vill vara så mycket som möjligt med sina barn”. Tidsbrist är en dålig ursäkt för att åka räkmacka på skattebetalarnas bekostnad. Tiden finns där, det gäller bara att förvalta den väl. Vanliga människor med klarar ju av att prioritera aktiviteter, gå upp tidigt på morgonen, stressa och svettas på pendeltåget för att hinna med jobb och familj!

  Kan inte HON ta in en kommunalt anställd barnvakt som tar hand om hennes barn ÅT henne så att hon får mer tid över att sköta sitt jobb? Det var ju det V(PK)s eget förslag gick ut på!

  • Anonym

   Det är ju tur att ingen annan i riksdagen har barn, tänk vilka kostnader det skulle innebära! Jetflyg dessutom från ett parti som gärna talar om klimatansvar, hycklerifaktorn är uppenbar här.

 • Anonym

  OBS för 75 år sen tog inte alls föräldrarna hand om 10 barn. Rika familjer har alltid haft tjänstefolk till sånt. För fattiga familjer var barn billig arbetskraft. När vi fick ett förbud mot barnarbete var det farmor och mormors uppgift att passa barnbarn. Orkade inte gammelföräldrarna fick de äldsta syskonen ta hand om de yngre. Föräldrarna hade inte tid då pappor jobbade 6 dagar i veckan (lördagar var vanlig arbetsdag förr) och ofta 10-12 tim/dag. Du hinner inte heller hålla på och ta hand om barn om du ska mjölka flera kor… FÖR HAND!… varje dag samt laga mat i vedeldad spis och tvätta kläder i en sjö.

  Hur du hanterade din son som ensamstående pappa beror förstås på vilka ambitioner du hade som förälder. Många slänger ju bara i barnen Alvedon och tvingar dem till Dagis men fick du ingen hjälp av staten alls hade du förståss med dig ditt barn till jobbet då? Eller var ditt barn ensam hela dagarna? Eller utnyttjade du barnets farmor? Strunt samma men kom inte med någon romantisk lögn om hur det var förr.  

 • Anonym

  Ett klassiskt fall av (v)-politik där man räknar med att en människa är utbytbar mot en annan och där man inte bryr sig om vad saker och ting kostar.

  Kostnaden för kommunerna kommer att bli avsevärd. Vem bestämmer vilken person man förväntas släppa in i sitt hem för att ta hand om ens barn, blir det föräldern eller kommunens barnskötartjänst? Det senare låter det som.

  Nej tack, absolut inte!

  Att bidrag indexregleras kan däremot vara vettigt.

 • Anonym

  Det behövs en revolution i Sverige.

  • Anonym

   Det behövs ett revolutionerande genombrott av tankeverksamhet i ett par hundratusen vänsterpartistiska väljares hjärnor. Men det är väl för mycket att hoppas på

 • Anonym

  Jag har ett mycket bättre förslag. Vi ger en medborgarlön på 40.000 SEK i månaden åt alla, så kan man själv vara hemma och ta hand om sina barn/ umgås osv. 

  Jobb är kapitalistiskt påhitt, det är de parasiterande kapitalherrarna som hittat på att man måste arbeta för att få pengar. Vi har en stor pengatryck i Riksbanken, som borde bli av med sin självständighet. Räcker inte det så kan alltid ”de andra” betala, ni vet de som dricker champagne och struttar runt i frack på våra valaffisher.

  MVH/ ett vänsterpartistiskt geni under pseudonymen Deusur.

 • Anonym

  Jag har ett mycket bättre förslag. Vi ger en medborgarlön på 40.000 SEK i månaden åt alla, så kan man själv vara hemma och ta hand om sina barn/ umgås osv. 

  Jobb är kapitalistiskt påhitt, det är de parasiterande kapitalherrarna som hittat på att man måste arbeta för att få pengar. Vi har en stor pengatryck i Riksbanken, som borde bli av med sin självständighet. Räcker inte det så kan alltid ”de andra” betala, ni vet de som dricker champagne och struttar runt i frack på våra valaffisher.

  MVH/ ett vänsterpartistiskt geni under pseudonymen Deusur.

 • Anonym

  ”Något annat jag har hört att Moodys reagerat på är att svenska staten numera indikerat att man inte tänker backa upp banksystemet på samma sätt i en händelse av kris.”
  Nej, just det. Dags att parasiter tar själva ansvaret för egna beslut fast det är i fablerna värld. Regeringar gör exakt vad banker önskar och nu är Sverige ansluten till ESM non-stop rånet. 145.2 miljarder som Reinfeldt har lovat bort till det svarta hålet IMF MEN DET ÄR INTE NOG. Varför Du Carolina skriver inte nån gång om bankernas roll i Världens affärer och som likväl äger oss och dessa ”betygsinstitut” (du tror väl imnte att de är oberoende? eller?). Banker är bara för Banker och de har slutat att tillföra det minsta positiva. Tvärtom. Som en perfekt parasit suger de allt de orkar och ger order till diverse regeringar om vad som skall göras. Jag kan inget om det ämnet som heter ”ekonomi” ty det har inget med ekonomi längre att skaffa. Det är ett internationellt rov i gigaskala. Att de äger den absoluta makten är ju givet. Ingen ifrågasätter existensen av den perfekta parasiten. Ekonomi är inte ”finansmarknad” med massor av mambo-jumbo som ingen sund människa begriper.  Det är en total ofrihet och feudalism var mycket bättre för det fanns regelverk mellan feudalherren och undersåtar. Icke nu.

 • Bengt Cyniker

  så Finansinspektionen avslöjar att bankerna har 22% avkastning på bolånen och därmed tjänar avsevärt mer på dem än på andra produkter, sen säger Moodys att bankerna har för låg inlåning, dvs för lite säkerhet för utlåningen (i form av bostadslån). Detta innebär väl egentligen att bankerna behöver ge en del av sin ”övervinst” på bolånen till de av oss som faktiskt bidrar till inlåningen, ge oss högre avkastning på vår insättningar. När kommer det att hända? Troligen aldrig för att bankerna har ju inte ens sparat vinsterna kvar i bolagen  för att balansera den osunda utlåningen. akteiägare och chefer har fått sina miljarder. de kan väl inte klaga på sina intäkter, möjligtvis sina kreditbetyg, men betygen är ju en reflektion på styrelsers och chefers arbete. Ekonomi är inte längre att hushålla med resurser, att ha ordning och reda, det är att inte kunna nått och kräva betalt för det.

  • Anonym

   22%? Ja, visst är det mycket. Vad sägs om det perfekta ockersystemet som de kallar fracgtional banking? Snacka om avkastning baserad på luft. Ja, det är bara imaginära värden. 1200 biljoner USD i derivater är bara luft men spricker bölden kommer VI att krävas på blod. Dessa vampyrer tål både sol och korset. No problems.

 • Bengt Cyniker

  så Finansinspektionen avslöjar att bankerna har 22% avkastning på bolånen och därmed tjänar avsevärt mer på dem än på andra produkter, sen säger Moodys att bankerna har för låg inlåning, dvs för lite säkerhet för utlåningen (i form av bostadslån). Detta innebär väl egentligen att bankerna behöver ge en del av sin ”övervinst” på bolånen till de av oss som faktiskt bidrar till inlåningen, ge oss högre avkastning på vår insättningar. När kommer det att hända? Troligen aldrig för att bankerna har ju inte ens sparat vinsterna kvar i bolagen  för att balansera den osunda utlåningen. akteiägare och chefer har fått sina miljarder. de kan väl inte klaga på sina intäkter, möjligtvis sina kreditbetyg, men betygen är ju en reflektion på styrelsers och chefers arbete. Ekonomi är inte längre att hushålla med resurser, att ha ordning och reda, det är att inte kunna nått och kräva betalt för det.

 • Anonym

   Problemet är väl snarast att det finns föör många banker?

 • Pingback: » Blogg arkiv Bästa börserna sedan raset - ETF-alternativ -

 • Pingback: Läge att klippa banden till Moody’s | Neuraths börsblogg

 • Pingback: Industrial Freezer

 • Pingback: Höjd inlåningsränta… Eller så…. - NyhetsTidningen | NyhetsTidningen

 • Anonym

  Moske  eller Synagoga?

 • Anonym

  http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=1041

  Jag okulärbesiktigde bägge fotografierna och fann att valven inte är av samma bågdelar, men det behöver inte betyda att arktiekten inte var på lekfullt humor och bröt den klassiska konvenansen. Vi bör nog rådfråga en arkitekturhistoriker här.

 • Anonym

  Ah, nu är jag citerad i SvDs redaktionella text, vilken ära.   ;-)
   
  Nu är jag troligen lite yngre än kommentatorerna Ma Wa och Utmanaren, men kommer ändå hiåg rivningsboomen inom Stockholms innerstad, dvs att när ett hus var lite nergånget så revs det och ersattes med ett vedervärdigt 60-talshus.
   
  Själv kommer jag ihåg att jag var hemma hos en kamrat, och såg huset där nuvarande Goethe-institutet ligger idag, revs. Vi tyckte det var spännande när skorstensstocken välte, och inte hade vi då en tanke på att ett kulturmord begicks.
   
  Vad gäller bilden ovan gissar jag på en gammal paradbiograf, eller en påkostad restaurang, men är lite för ung för att kunna bidraga med något av vikt.

 • Anonym

  Svenskka krönikörer brukar endast beröra amerikanska fackförbund i det privata näringslivet. Aldrig de (del-) statsanställda exempelvis inom läraryrket som helt oblygt försöker sko sig på skattebetalarna utan tanke på resultat.

 • Andreas Svensson

  Sett en hel del om detta på TV/media. All ekonomisk forskning visar att välfärden/BNP-tillväxt/riktig framgång för många individer var som högst under 1950-1970 när facket/jämlikheten var större. Jag ser en tragisk utveckling. Reportaget om H&M och slavlöner, Telia och mutor, telefonsäljare på provision som hotar gamlingar. Bemanningspersonal som får kicken bara de vill löneförhandla eller varna för något som är fel.

  Gå in och läs mer på en av Sveriges bästa privata bloggar

  http://viktigafragor.blogspot.se/2012/12/usa-i-katastroftillstand.html 

 • Anonym

  Vilken skillnad ett par veckor kan göra i åsikterna. Då hette det att nästa utrikesminister inte blir Susan Rice: ”Och det lär bero mindre på republikanska senatorers kritik mot vad hon sa om attentatet i Benghazi i fem debattprogram i tv än vad som grävts fram om hennes investeringar.”Numera har Henriksson dock mildrat sin åsikt: ”Hennes bakgrund och personlighet har stötts och blötts och det är inte bara positiva saker som sagts, oavsett Benghazi-uttalandena i tv i september. ”

  Det är förstås en bit kvar till hur SVT rapporterar saken:”Rice har den senaste tiden hamnat i korseld för hanteringen av attacken i september mot USA:s konsulat i libyska Benghazi, men även för hennes tidigare insatser som chef för amerikanska UD:s Afrika-avdelning.”Men, ”baby-steps”, som man säger…

 • Anonym

  Varav denna perversa fokusering på kön och etnicitet?

  • Anonym

   Det är svenska journalister som skriver! Amerikanska väljare är troligen mer intresserad av vad regeringen kan göra än etnicitet.

 • Anonym

  Befriande att Obama inte hakar upp sig på kön och etnicitet till skillnad från alliansregeringen som består av en tredjedel han, en tredjedel hon och en tredjedel hen.

 • Anonym

  Obama kanske rent av är rasist och diskriminerar emot mörkhyade! ! !

 • Anonym

  Obama försökte faktiskt, men det betraktades som utsiktslöst att få Susan Rice godkänd av republikanerna (dessa föregångsMÄN).

  • http://profiles.google.com/vejroniottan robert ekström

   Ja, Republikanerna skulle aldrig tillåta en svart kvinna som heter Rice att bli utrikesminister. 

   • Anonym

     Jävligt träffsäker replik där! Bravo!

   • Anonym

    Inte en demokrat ( i vid mening).

 • Drusken

  Ungefär som svenska tidningars redaktioner då. 

  • Nogger White

   Nja, det finns både manliga och kvinnliga kommunister på svenska tidningar. En och annan ickevit kommunist kan man också se, om man letar tillräckligt länge. Det råder alltså stor Mångfald i den svenska mediavärlden.

 • Karl

  Men herregud…
  I dessa tider av kris så är kön och etnicitet det sista vi ska tänka på!Vad kan du ge ditt land förutom ditt kön och din hudfärg?, bör frågan ställas.

  Dessa män är förmodligen de mest kompetenta som hittades för att klara av att styra upp USA. 

 • Anonym

  Wow, trodde att det var en artikel först, det hade varit en konstig vinkel. Det viktiga borde vara vad de kan tillföra; personligen är jag starkt emot kvotering. 

 • Anonym

  Men nu är det blodigt allvar i USA då går det inte att lägga tid på att vara pk nu behövs män med stake i för att lösa problemen.

  • Anonym

   Stake? Menar du kuk?

 • Anonym

  Men nu är det blodigt allvar i USA då går det inte att lägga tid på att vara pk nu behövs män med stake i för att lösa problemen.

 • Anonym

  var det citibank som fick hjälp-mycket? är bankerna moderna tiders hov-fattas bara peruker och siden….

 • Anonym

  Det behövs en annan form av ekonomi som bygger sitt värde i reella ting och inte på luft och spekulationer…..http://urplay.se/Produkter/170919-Varlden-Systemfel-som-hotar-varlden

 • Anonym

  Förr eller senare måste skuldberget som vilar över världens ekonomier reduceras. 

 • danne sjöberg

  Helt seriöst… Ska det här kallas journalistik?!

 • Anonym

  Om man inte ska skapa en transferunion vilket är politiskt orealistiskt så beror allt av produktivitet. Är det någon som tror att Club Med ska kunna långsiktigt hålla jämna steg med länder i norra Europa som Tyskland.

 • Anonym

  Vad skall USA göra ifall Europa kollapsar ekonomiskt?
  Bullshit from beginging to the end.

 • Anonym

  Vad skall William Buiter göra när Europa kollapsar? Skall han åka till Asien med sina pengar?
  Asien kommer inte att ta emot sådana bankirer som citigroup. De kommer att hänvisas till en krympande amerikanska marknad utan framtid.  USA utan Europa är som en fisk utan vatten.

  Vi här i Europa är USA:s framtid…………………Glömt inte det…………….

 • Anonym

  stavas willem-han är holländare-kommer ihåg när citibank hade en massa ungdomar utskickade på gatorna för att värva kunder-dom är helt värdelösa våra banker….

 • Anonym

  Tittar jag i plånboken joo det ser bra ut.
  Kollar jag världsläget som sådant, ”åt He…te”.
  Det tar Gud Fader hand om, Trevlig Helg !

 • Andreas Svensson

  Jag har kanske skrivit mitt bästa och mest personliga inlägg hittills kolla in det om ni är intresserade av företag

  http://viktigafragor.blogspot.se/2013/02/kopa-foretag-starta-foretag-rad-och-tips.html

 • laoinjo

  Jag har aldrig förstått mig på Nintendo-köpare. Nintendo har alltid varit hopplöst efter vad gäller teknik och grafik, men ändå har folk köpt deras produkter. Redan på 80-talet när de var som störst var de långt efter. Vissa kompisar som köpte 8-bitars nintendo istället för Amiga 500, jag förstod aldrig….. Det var ju som att jämföra en häst och vagn med en Porsche. t.o.m. flagskeppet super mario brothers 2 till 16-bitars var sämre än Amiga-kopian Giana Sisters eftersom det i praktiken skilde 10 år vad gällde grafik och ljud. 10 år i denna branschen är ungefär 100 år i bilbranschen……Och då var Amiga 500 redan ändå flera år gammal och redan väg att fasas ut.

  Nintendo har alltid legat efter och jag tycker att spelen är oerhört monotona, enkelspåriga och barnsliga. Visst, den är kul för barn i åldern 4-8 år, men det är ju inte de som är deras stora kundgrupp. På något sätt känns det som om de lyckas lura människor som inte har koll, det är en present som farmor och farfar kommer med på julen för att det är den enda konsolen eller alternativet som leksaksaffärer säljer…… Hur länge till kan man lura en hel värld?

  Jag köpte wii till mina småbarn, men de vill hellre spela ratchet och klank på PS3 eftersom ”det är ju så fult och tråkigt med wii”. Tror Wii’t är använt 8-9 ggr på 5 år……

  Någon Nintendo-fanboy som kan förklara tjusningen?

  • http://www.facebook.com/daniel.sandin1 Daniel Sandin

   Ska bara påpeka att du har delvis fel vad gäller Nintendo och teknik; N64 var ”dubbelt så stark” som PS1, och GameCube var starkare än PS2 – men det ska ju även påpekas att deras val av medieformat (kasett till N64 och mini-CD till GC) har varit riktigt korkade. Men själva hårdvaran i dessa konsoler var bättre än vad t.ex PlayStation hade. Dessuom har datorer ALLTID legat flera år före i utvecklingen.

   Och tjusningen med Nintendospel är själva spelen. Hur dom spelas. Nintendo fokuserar helt på spel och spelmekanik. Kontrollerna i spelen är alltid riktigt, riktigt bra. Jämför bara Fable-serien med Zelda; vilken serie har bäst kontroller? Dessutom är deras spel till för alla. Mario tilltalar flickor och pojkar, unga och gamla. Till skillnad från t.ex CoD. Och frågan är inte om spel som CoD och Halo lurar långt många fler spelare egentligen. Hur mycket skiljer det sig från varje ny titel i serie? Hur stor skillnad är det mellan varje årlig utgivning av CoD? Jämför det med hur Super Mario Galaxy spelas jämfört med Super Mario Sunshine. Jämför hur Zelda Twilight Princess spelas med Zelda Skyward Sword.

   Bara för att ett spel är färgglatt betyder det inte att det är barnsligt. Jag kan ju inte påstå att CoD är speciellt ”vuxet” eller ”moget”; det är ett spel som låtsas vara vuxet och moget genom att ha visa blod… Kolla in ”Spec Ops: The Line” – där har du ett vuxet, moget och ”mörkt” spel.

   • laoinjo

    Du har en poäng med PS1, PS2 och gamecube. Det är snog snarare så att jag inte förstod varför man valde konsol på den tiden när de låg så hopplöst långt efter Amiga 500, Atari och senare PC. Idag ser det lite annorlunda ut då Xbox och PS3 ligger närmare PC-prestandan även om de tappat de senaste 4 åren.

    Jämförelsen med CoD och Halo haltar lite eftersom det är klart nischade spel. Det finns massor av spel till PC, XBOX och PS3 som likt Zelda vänder sig till pojkar och flickor, vuxna och barn.

    Min kommentar om barnslighet rör inte att det är färglatt, det som är barnsligt är att alla storys är puttenuttiga Disneyliknande historier med prinsessor och bolibompafigurer och att alla monster ser gulliga ut. Hela Nintendo-världen är som en enda stor rosa luddig ”my little pony”-mardröm. Men det är en subjektiv åsikt från min sida. Alla får ju gilla vad de gillar. Men att deras spel ser barnsliga ut, det kan inte ens den mest inbitne Nintendoälskaren förneka

    Sen är problemet med Nintendo inte deras bra titlar. För bra spel kan de göra, det har de bevisat, det förnekar jag inte. Zelda har onekligen något som inte andra spel har/hade/haft. Men problemet nu med Nintendo är mängden av rena skit-spel som tex deras sportspel till Wii. De tar fullt betalt för spel som en 6-åring behärskar och hinner ledsna på efter 20 minuter. Jag ser det som rent bedrägeri.

    Nintendo borde lägga ned sina konsoller och koncentrera sig på att göra spel till existerande konsoller istället. Men tyvärr är deras affärsidé att göra några bra kvalitets spel och sen lura på världen en massa skitspel med obefintliga utvecklingskostnader på en konsol som enligt specen inte borde kosta mer än ett par hundralappar.

    Att de inte skulle tjäna pengar på att sälja sin konsol förstår alla med lite insyn i hårdvarukostander är rent skitsnack från Nintendo. En privatperson kan själv designa en låda och beställa samma spec från en kinafabrik och få den hemskickad för några hundralappar stycket, så länge man gör en stororder på några tusen ex.

    • http://www.facebook.com/daniel.sandin1 Daniel Sandin

     Det finna absolut andra titlar på PS3, X360 och PC som tilltalar en bredare målgrupp. Men faktum är att majoriteten av dessa spelare är unga grabbar och män mellan 18-35 år. DS t.ex hade ungefär 60% kvinnor som köpte och spelade konsolen.

     Och jag kan ju verkligen hålla med dig om att många av Wii spelen inte hållit i längden och att man har tröttnat ganska snabbt på dem. Men detta hänger lite ihop med din nästa paragraf, om att Nintendo bara borde producera spel till andra konsoler/PC. Något som man faktiskt måste ge Nintendo är att dom innoverar otroligt mycket. Det var dom som lanserade D-paden (upp, ner, vänster, höger) på NES, det var de som skapade den moderna layouten av knapparna som playstation och xbox använder sig av; D-pad, A, B, X, Y och axelknapparna, samt att de introducerade den analoga spaken som möjliggjorde spel i 3D (Super Mario 64 och Zelda; Ocarina of Time), och nu senast så visade dom alla hur motion controls ska göras. Kort och gott; Nintendos spel blir så bra för att de hittar på nya sätt att spela spel på, vilket kräver att de gör sin egen hårdvara.

     Jag tycker att din liknelse med Disney faktiskt är rätt bra. Alla tycker om Disney (och Pixar) filmer, och jag antar att Nintendo är spelbranschens motsvarighet. Och bara för att spelet i sig har ”fluffiga karaktärer” så betyder det ju inte att själva spelet i sig är barnsligt. Man ska inte missta art design för huruvida ett spel är barnsligt/moget. Dessutom så kommer många av Nintendos spel se mycket bättre ut om 10 år än de absolut flesta Xbox och playstation spelen; kolla bara in Wind Waker. INGEN tyckte om det här Zelda spelet från början för att den hade en barnslig stil, men nu 10 år senare så ser det spelet bättre ut än 99% av alla andra spel från den tiden.

    • http://www.facebook.com/daniel.sandin1 Daniel Sandin

     Dessutom tror jag att grafiken till datorspel kommer att ta ett jättekliv nu när PS4:an kommer ut med sina 8GB RAM; datorspelen kommer inte längre vara hämmade av konsolernas hårdvara.

  • Anonym

   Nu har jag inte ägt något av Nintendo sen mitt 8-bitars NES men jag tycker du har en väldigt konstig utgångspunkt. Visst kan det vara trevligt med realistisk grafik för att fånga en speciell stämning, men jag tillsammans med MÅNGA andra prioriterar grafik långt efter saker som story och gameplay.

   Vid sidan av det så har Nintendo fått ur sig en stor mängd ”hall of fame”-spel, titta bara på Zelda och då framförallt A Link to the Past och Ocarina of Time.

   Förövrigt spelade jag nyss om Baldurs Gate (Enhanced Edition), vilket trots sina dryga 15 år på nacken är helt underbart – grafiken till trots.

   • http://www.facebook.com/daniel.sandin1 Daniel Sandin

    Spelar man bara för grafikens skull så kan man ju faktiskt bara sätta på en blockbuster film, typ Avengers eller något liknande. Dom har 1000 gånger bättre effekter. Spel spelar man för allt som film och böcker INTE kan ge.

    Jag håller med dig habbad.

  • http://www.facebook.com/robin.tyrfors Robin Tyrfors
   • http://www.facebook.com/daniel.sandin1 Daniel Sandin

    Älskar Extra Credit!! Kanonbra video! Om man beskriver sig själv som en ”gamer” så tycker jag att man ska kolla in dem!

  • Anonym

   Ja tekniskt sett var var Amiga bättre och mycket mer spännande, men det var en komplicerad dator för den datorintresserade ”nörden”, medan Nintendo NES var den lättanvända spelkonsolen för hela familjen, dessutom var väl Amiga mycket dyrare.

 • Anonym

  3DS är ju en succé. Är för övrigt min favoritkonsol just nu.

 • Rikard K

  Det ska också sägas att under Xbox 360 å Ps3 under sin debut sålde 3,5/3,6 miljoner under samma tidsperiod som Wii U. Och dom har klarat sig ganska bra säljmässigt.

 • Anonym

  Svd slösar ju pengar på dej Daniel, varje månad. Det är Svd´s problem och ingenting vi brukar lägga oss i. Samma sak med Nintendo. Låt du dom slösa sina miljarder på WiiIU om dom nu vill göra det.

 • Anonym

  Nintendo på ruinens brant? Jag trodde de var ekonomiskt oberoende.

 • Anonym

  Problemet är detsamma som musikbranschen har. Det finns inga nya spel (eller artister) som gör mig sugen att köpa spelkonsol (CD-skiva). Spel- och musikbolagen har tappat sugen och producerar inte längre något nyskapande som gör mig villig att lägga ut pengar. Skulle nog säga att dator- och telefon-branschen är nästa på tur, inte mycket nytt under solen där de sista 2-3 åren. /Teknik- och medie-trött

 • http://www.facebook.com/daniel.sandin1 Daniel Sandin

  Mitt svar till habbad var inte menat som en vidare kommentar till dig. Dessutom sa jag inte att du hade sagt något liknande. Jag tycker du ska spana in Mario Galaxy; då blir det otroligt tydligt att de inte har låg kvalitet när det gäller grafik. Faktum är att Sony och Microsoft gjorde ett jättehopp med sina konsoler; HDTV var inget stort way back in 2007, och dom förlorade ohyggliga summor på sina konsoler när de hade så avancerad teknik. Det var inte det att Nintendo INTE gjorde ett tekniskt hopp, utan MS och Sony som gjorde ett ovanligt stort sådant.

 • fransolsson98

  Polisen måste ju ha lov till att registerföra alla som polisen anser hör hemma i ett register!

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Varför utelämnar skribenten registrerats upprinnelse?
  Upprinnelsen var en släktfejd där som kulminerade efter ett dop i Staffanstorp, där avslutningen var skottlossning inne i ett villaområde.

  Och ja, samtliga inblandade var romer.

 • toksverige

  Kul hur media blev upprörda av att en polis sa apajävel, men inte för att apajäveln kastade stenar mot poliserna och polisbilen. Kasta sten är ok men gud förbjude att du svär i affekt.

 • Taraxacum

  Självklart skall polisen ha ett register med kriminella romer, bagare, journalsiter, politiker, söndagskollärare, indianer eller vilka det månde vara. Om det är så att romska klaner begår brott är det alldeles utmärkt att polisen har koll på vilka som är medlemmar. Det spar tid och skattepengar.

 • grap14

  I frågor som handlar om feminism, aborter, romer och en hel del andra ämnen vill
  mediaeliten inte ha någon debatt alls, man vill att alla med avvikande åsikter tiger.
  De som vill föra en debatt kallas rasister, kvinnohatar osv. I min närmiljö pratade folk
  i går och i förrgår mest om terroristerna i Nairobi o ganska lite om romer. De som talade
  om romerna hade bara en viktig fråga. Vatför? Varför registreras så många romer? Är
  det bara för att poliserna är rasister, eller finns det något annat skäl. Enligt media verkar
  det inte finnas något skäl utan poliserna är bara sådana, som de flesta svemskar – rasister

 • Peter Bering

  Sverige er et mentalt ødelagt samfunn. Stockholmske redaktører, politikere og samfunnsakademikere er selvskadende og selvhatende ekstremister som legger grunnlaget for et raskt endelikt av Sverige. Andre land må opprette en ”codon sanitaire” rundt dette suicidale kaossamfunnet helt ute av det svenske folkets kontroll. Et samfunn og et individ som ikke diskriminerer opphører raskt å eksistere. Nytt navn: Svemalia?

 • bigson16
 • Neothereal

  Banker som Bluestep och Leasy och andra liknande bolag som för girigt/ondskefullt hög ränta lånar ut till desperata fattiga måste förbjudas! Ett grundproblem är dessutom att många arbetslösa tvingas få sin arbetslöshetsersättning via försörjningsstödet där utgifter som lån räknas som inkomster vilket gör det omöjligt att få arbetslöshetsersättning och skapar desperat behov av nödlån ännu en månad…! A-kassan/försörjningsstödet måste ersättas!

  • bigson16

   Det förstår jag inte. Hur kan en skuld räknas som inkomst?

   • Neothereal

    Allt som sätts in på bankkontot oavsett om det är en lön eller en låneutbetalning, alltså en skuld, upp till 3 månader innan ansökningstillfället räknas som inkomst då Socialtjänsten bedömmer rätten att få ut arbetslöshetsersättning/försörjningsstöd!

    • bigson16

     Vansinnigt.

    • TheLinkan

     Även om du i sak kan ha rätt gällande försörjningsstödjet, det har jag inte läst in mig på, så stämmer det inte när det gäller A-kassan/arbetslöshetsersättningen. Den fungerar på ett helt annat sätt än försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag).

     • Neothereal

      Du missar ju hela min poäng, för försörjningsstödet är arbetslöshetsersättningen för många arbetslösa! Det är alltså många helt vanliga arbetslösa som tvingas ha det omänskliga totalförnedrande kommunala försörjningsstödet som sin arbetslöshetsersättning, eftersom Sverige inte har en gemensam överlevnadsbar grundersättning, cirka 9000 i månaden krävs för att överleva i dagens Sverige, som ges alla arbetslösa oavsett tidigare inkomst! Grund-Alfakassan är så låg att arbetslösa måste komplettera med kommunalt försörjningsstöd för att ens nå ”existensminimum”!

     • TheLinkan

      Jag förstår din poäng. Ja, det är trist att systemet ser ut som det gör. Du kan göra din poäng tydligare genom att inte likställa A-kassa och försörjningsstöd. För den klara majoriteten A-kassemottagare så behövs inget försörjningsstöd. Om du direkt i ditt första inlägg skrivit om försörjningsstöd pga låg/obefintlig A-kassa/alfakassa, så hade ditt argument vunnit i både tydlighet och styrka.

     • Neothereal

      Jag vill att a-kassan helt avskaffas eftersom samhället inte ska basera ersättningar på tidigare inkomst utan det ska vara behovet som ska avgöra! Ingen arbetslös ska någonsin behöva söka kommunalt försörjningsstöd, det ska inte vara kommunernas ansvar att budgetera för utbetalning av arbetslösas ersättning! Det måste införas en Statlig grundarbetslöshetsersättning kompletterat med behovsprövat tillägg! Ingen ska som idag tvingas vara helt utan arbetslöshetsersättning på grund av låneutbetalningar hela 3 månader innan arbetslösheten!

 • http://chocolatetv.anderschokladprovning.se/ AndersN

  Det är tydligen lätt att tjäna pengar på att låna ut. Häromdagen kunde vi läsa att låntagare som är stora risker för bankerna får lägre ränta och de som är låg risk högre ränta. Snacka om att mjölka kon både bak och fram.

 • Neothereal

  Banksystemet måste göras om, och omänskligt giriga banker som Biuestep och Leasy och… måste totalförbjudas! Alla låntagare måste ges samma ränta medan de som sannolikt har orimligt svårt att betala tillbaka ska nekas lån istället för att de ska få det ännu svårare genom att ges högre ränta medan Kronofogden agerar som maffialiknande indrivare för att garantera att banken får pengarna plus den höga räntan!

 • quesnay

  1% vinstmarginal i år och förlust förra året kan väl knappast ses som en guldgruva?

  Folk med dålig kreditvärdighet kanske ska låta bli att ta lån?, det är trots allt ingen mänsklig rättighet.

 • Mea Pac

  I morse kom ju nyheten att detaljhandeln går kraftigt uppåt. Kan det bli tydligare? Den låga inflationen har inte någon dämpande inverkan på folks lust att handla. Konsumenter beter sig inte på det viset längre. När framtidens ekonomer summerar orsakerna till de skuldkriser som plågade första halvan av 2000-talet så kommer räntesänkningar pga. en föråldrad syn på inflation i termer av KPI att vara en av de grundläggande förklaringarna.

 • Karlsson82

  Mkt bra Öhrvall. Bara en pseudovetenskap kan publicera undersökningar utan att redovisa de fakta du efterlyser.

 • AnderssonskansK

  Knappast en slump att Aftonslasket var snabba att publicera en mätning där Fi fick 18 procent.

 • britas

  YouGov kan inte vara så trovärdigt med tanke på att man får en förfrågan sedan anmäler man sig själ om man är intresserad av att delta i olika undersökningar.
  Sedan får man en förfrågan.

 • Rosenhane

  Det finns starka skäl att misstänka att opinionsinstiuten agerar om inte nyttiga idioter så i alla fall villiga lakejer åt vänsterpropagandisterna med Södertörn och genusfabriken i Göteborg i spetsen.
  Heder åt Richard Öhrvall för det öppna kommentarsfältet.

 • Fredrik Larsson

  Här har vi ännu ett indicium på att opinionsundersökningar är förtäckta propagandaverktyg.
  Tråkigt.

 • Patrick Lundström

  En del av dessa slutsatser är riktigt spännande! Och helt utan stöd.

 • EvigtRegn

  Väntar fortfarande på att FI ska få någon kritik av media. Per Gudmundsons relativt tama är den enda jag sett trots det ytterst radikala i FIs förslag. Lite faktisk granskning av Mp också för den delen vore fint.

  Demokratin är ju till stor del satt ur spel när massmedierna väljer vilka partier de håller under armen och inte. De vars uppgift det är att förmedla agerar istället bara megafon för de värderingar de tycker om och domare och nämndemän för de som de inte gillar.

  • Schwanhof

   Missat att F!:s förslag kritiserats som vansinnigt dyra (2000 kronor per månad och skattebetalare för bara 3 av förslagen) och att flertalet krönikor både från vänster och högertidningar börjat granskningen av partiprogrammet både för F! och Mp?

   • EvigtRegn

    Du får gärna komma med länkar. Läser främst SvD och DN och där har jag inte sett något förutom den enstaka nämnda trots att jag klickat på allt om FI jag kunnat hitta.

 • Gizur

  I UK är det faktiskt så att små partier har lättare att komma in i EU-parlamentet än vid nationella val, eftersom de vid de nationella val tilämpar majoritetsval i enmansvalkretsar. Dock är det märkligt att YouGov frågar samma sak i Sverige, vi har ju proportionella val även till riksdag, kommun och landsting.

 • Vilgotsailor

  Alla som läst en enda bok om statistik borde inse att YouGovs urval är allt annat än slumpmässigt. Man kan ju anmäla sig själv på deras webbsida. Självklart uppmanar partierna sina sympatisörer att anmäla sig till panelen för att påverka slutresultatet.

  • Morksuggan

   SIFO’s metod med telefonsamtal är väl inte mycket bättre?
   Risken för felaktigt urval och viktning är stor hos alla institut.

   • GunillaBx

    Du får svaret på den frågan om du jämför SIFOs resultat med verkliga utfall.

 • Mentat57

  Tja, så som media i allmänhet hejar på F! så vore det väl konstigt om inte deras siffror stiger litet?

  Däremot är det en ynkedom att inte media kan läsa partiprogrammet och fördöma F! som ett sexistiskt parti, Kan man fördöma rasism så måste man givetvis fördöma sexism också, det är förstås lika illa. Tydligen icke så i medias ögon.

 • Busa Norrland

  Varför hålla på med sådan här dynga? Det enda resultatet som räknas är när valet är klart.
  Opinionsmätningar är samma sak som tips. Man vet först när spelet är slut vad resultatet blir

 • WaylonJennings

  Någon som tror på alla dessa opinionssiffror? Förhoppningsvis kan vi lita på valresultatet på valdagen men även där tvivlar jag starkt. Valobservatörer nästa. Destination: Sverige.

 • JRII

  Ingen som någonsin tänkt tanken att opinionsmätningar fabriceras?

 • Bleepapa

  Intresserar mig bara för ”poll of polls” som för närvarande finns i tre svenska versioner.

 • BitteJ

  just viktningen borde vara bra att veta, jag fattar nämligen inte principen, viktar man mot vad som var resultatet i förra valet så kan det ju inte bli mer än hel fel för alla nya partier.
  sedan blir ju siffrorna alltid fel om inte de som tänkt sig rösta men inte uppger parti är med i den100% sammanställningen. om 8 % av de som INTE talar om vilket parti de skall rösta på går till samma parti hjälper nog ingen viktning alls för att räta upp snedfördelningen.

 • http://twitter.com/maxkrus Max

  Det är inte resurserna det handlar om. Det handlar om att vara solidarisk och medmänsklig. Det får kosta vad det kosta vill. Det här förslaget är med all sannolikhet framtänkt i ett klassiskt vpk-möte då den första halvan handlar om hur fascistisk regeringen är och sedan hur hemska vissa enskilda situationer är. Lösningen på problemet blir något liknande det här. Det är oftast enbart tanken som är god.

 • Anonym

  Har man inte råd och betala räkningarna om man vabbar en vecka är det definitivt dags att se över utgifterna. Allt är inte ”rättigheter” – man anpassar sin standard efter plånboken.

 • Anonym

  Översätt barn med tex bil i ditt resonemang. Bry dig inte om att barn är levande varelser resp materiellt.
  ”med de system vi har, kan fel på bilen gräva stora hål i en ensamståendes plånbok att laga den”
  ”då har jag inte råd att betala mina räkningar den månaden”
  ”alla kanske inte har möjlighet att plocka in den där närstående som kan laga den eller göra det själv”
  ”Era torftiga resonemang är typiska borgarresonemang. De går ut på att
  beskriva en total ignorans för oss som har det lite sämre ekonomiskt”
  ”Ni gör bilinnehav  till en klassfråga och borde skämmas.”

 • Anonym

  Jämför du barn med en bil?

 • Anonym

  Läs mitt inlägg med mina reservationer en gång till, please.
  Ja jag jämför barn med tex en bil.

 • Anonym

  Men alltså, en bil är inte en medborgare i det här landet, vilket ett barn är.

 • Anonym

  Det skulle vara till inlägget ovanför.

 • Ma Wa

  Knappast biograf. Vad jag minns (som inte enbart suttit framför dumburken) är att det inte fanns någon biograf av den tjusighetsgraden i Klara. Svarta Katten kunde man gå på, och se kortfilmer, sedan blev den porrbio. Teater fanns, Idéon, och restaurang Gillet, båda vid Brunkebergstorg men hur såg de ut inuti? Har besökt båda men tror inte det fanns en sådan målning där.

 • http://www.facebook.com/daniel.sandin1 Daniel Sandin

  Som ett addendum ska jag även säga att det faktiskt vore mer lönsamt för Sony och Microsoft att lägga ner konsoltillverkningen. Nintendo är den enda konsoltillverkaren som tjänar på sina system från den dagen de släpps på marknaden. Undantagen är GameCube (tror de förlorade $9 på varje konsol det första året) och Wii U – som dock är lönsam vid köp av ett spel. Microsoft och Sony å andra sidan har förlorat MILJARDER dollar på PS3 och Xbox360.

  På över 30 år i spelbranschen så har Nintendo haft ETT (1) förlust år; de har alltid varit lönsamma förutom just det året (förra året).

 • bigson16

  Tyska banker har nog en del obligationer, men annars köpte alla spekulanter när de lovades 16% ränta.
  ECB och IMF är nog också med.

 • Sam_Vimes

  Om det stämmer är det mycket slugt gjort.

 • Nils

  Med tanke på att man har tretton timmar på sig att rösta på söndag hinner man nog med både mor, hästar, röstning och ishockey.

 • http://sv.wikipedia.org/wiki/Gere_och_Freke Gere

  Jo, det stämmer. SD:s valsedlar är de enda jag har fått hemskickade. Övriga partier har tydligen inte gjort sig besväret.

  Men samtliga partier i fråga hade valsedlar i röstningslokalen, inkl Djurens Rätt-partiet, eller vad det hette.

Boprisökningar på uppåt 25 procent

SBAB

”Det verkar inte finnas någon hejd.”

”Väldigt få betalar för strömmad musik”

Användarna ökar men färre vill pröjsa.

Vem sa: Behövs inte
mer SCA-granskning?

Quiz

Vad minns du från veckan som gått?

Storbankstopp tror
på fortsatt börsfest

Aktiestrateg från USA: ”Vår optimism har stöd.”