Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I natt kom alltså Moody’s sänkningar av de svenska bankernas kreditbetyg. Precis som kunde avslöjas här redan i går kväll. I natt publicerades här att det blev Handelsbanken och Nordea av storbankerna som fick sina betyg sänkta – medan SEB och Swedbank klarade sig. Här publiceras några frågor och svar om beskedet. Det är välkommet att fylla på med frågor.

Vad var mest överraskande med Moody’s beslut?

– Det som förvånade mig mest var att SEB klarade sig helt utan sänkning. Jag tror att marknaden hade befarat en sänkning för samtliga svenska banker, som Moody’s också hade flaggat för. Jag har tidigare skrivit här att Moody’s beslut dröjde på grund av SEB. Uppenbarligen vart det positivt för banken. Swedbank tycker jag man kunde ana redan i tisdags att de skulle slippa en hård dom av ratinginstitutet när finanschefen Göran Bronner sa till Bloombergs att han inte trodde att Swedbank skulle bli nedgraderade, eftersom ”det skulle vara ologiskt.” Visserligen kunde han inte veta då med säkerhet, men bankerna har en nära dialog med ratinginstituten.

Varför klarade sig Swedbank?

– Swedbank har gjort väldigt mycket de senaste åren för att stärka sin balansräkning. Och Moody’s har inte hängt med i att uppgradera banken i samma takt. I stället har Swedbank haft kvar ett väldigt lågt betyg – det lägsta av alla banker. Skulle kreditvärderingsinstitutet sänkt Swedbanks betyg med en grad hade banken fått en riktig krisvärdering. Det hade kunnat innebära försvårad och dyrare upplåning.

Och varför sänks Handelsbanken och Nordea?

– Orsaken till att Moody’s har oroats över svenska banker är det stora behovet av marknadsfinansiering. Svenska banker har förhållandevis lite inlåning jämfört med många andra internationella banker. Samtidigt har de väldigt stor utlåning – främst till bostadsmarknaden. Det betyder att svenska banker har väldigt stort behov av marknadsfinansiering. Det vill säga, för att täcka all sin utlåning behöver de låna upp sig till en betydande del på marknaden. Skulle finansmarknaderna, i händelse av förvärrad kris, frysa – som de gjorde vid Lehman Brothers krasch – innebär det en större risk för de banker som har så stort behov av att låna upp sig.

Gäller det alla svenska banker?
– Ja, men vad gäller just relationen inlåning i förhållande till utlåning är Handelsbanken den bank som ligger sämst till. Det var också därför banken riskerade att få sitt betyg sänkt med två grader. Nu blev det bara ett.

Vad finns fler för orsaker till sänkningen?
– Något som Moodys nämnt – och som är raka motsatsen till det som FI presenterade i går – är bankernas ”låga” marginaler mot svenska hushåll. Moodys anger att konkurrensen på den svenska marknaden gör att bankernas marginaler är så pressade. De tycker alltså att svenska banker tjänar för lite på sina kunder. Det är något som de flesta hushåll nog inte vill skriva under på.

Något annat jag har hört att Moodys reagerat på är att svenska staten numera indikerat att man inte tänker backa upp banksystemet på samma sätt i en händelse av kris. Den ”implicita statsgarantin” som det heter, har minskat. Och svenska banker har därför större krav på att hålla eget kapital.

Kan sänkningen få effekt på bolåneräntan?
– Nej, eftersom det bara var Nordea och Handelsbanken, som är de storbanker med högst betyg, som fick sina betyg sänkta skulle jag inte tro att det påverkar deras upplåning alls.

Hur tror du börsen reagerar?
– Alltid svårt att veta. Men eftersom alla banker fick ”stabila utsikter”, och vissa sänkningar uteblev, borde det luta åt att bli positivt för bankerna.

Vad blir betygen nu?

– Handelsbanken och Nordea får betyget Aa3 medan A1 upprepas för SEB och A2 för Swedbank.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter