Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

När vi på SvD Näringsliv på senare tid har fokuserat på vår unika räntekarta, kan det vara värt att påminna om att det är mycket mer än bara tuffa kunder som styr bolåneräntan.

Nu kan ett sänkt kreditbetyg för någon av de fyra storbankerna ligga nära i tiden. Kreditvärderingsinstitutet Moody’s flaggade i februari för att de fyra svenska storbankerna, tillsammans med ett hundratal europeiska banker, är under bevakning för en möjlig nedgradering av sina betyg.

Och det är inget obetydligt hot som hänger i luften. Bankerna har i dag kontinuerlig kontakt med värderingsinstitutet för att svara på frågor och bistå med material som behövs för värderingen.

– De har varit här flera gånger på företagsbesök. Vi har gjort flera genomdragningar för dem. Det är viktigt underlag när de sätter sina betyg, berättar en person från en storbank som upplever att Moody’s snart borde ha ”bestämt sig”. En annan bankchef har tillsammans med några kollegor fått åka ner till London för en form av utfrågning.

– Det är inte direkt avslappnade möten. Man går igenom alla nyckelsiffror och tillväxtplaner i detalj, säger personen.

Senast jag träffade SEB:s vd Annika Falkengren, för någon vecka sedan, uttryckte hon en frustration över hotet från Moody’s.

– Jag tycker det är väldigt oförtjänt att vi hamnar på den där listan, sa hon och underströk att SEB i dag har förstärkts på alla parametrar de senaste två åren.

– Det är som med analytiker. Det handlar om att fylla i deras excelark och det är så frustrerande. Det handlar om att man får en fråga, och så vet jag att ”du vill bara fylla i den där rutan”, men det funkar inte för oss, för man måste också kunna säga hur det har sett ut hittills, sa hon.

I dagsläget lyfts svenska banker gärna upp som framgångsexempel i ett stökigt Europa, men eurokrisens smittorisker till svenska banksystemet är fortfarande påtagligt.

Det är inte bara inne i bankpalatsen kring Kungsträdgården som det borde vara svettigt just nu. En negativ ratingåtgärd skulle få direkt effekt på bankernas upplåningskostnad – som i sin tur skulle påverka bolåneräntan.
Sannolikt har till exempel Handelsbanken råd med dyrare upplåning, eftersom banken redan i dag uppges vara den bank som lånar upp sig billigast och har högst marginaler. Även Nordea finansierar sig billigt. Medan SEB och Swedbank, som lånar upp sig dyrare, har ett mindre svängrum om finansieringen skulle bli dyrare.

Blir det en nedgradering är den här före sommaren. Här kan du läsa mer om kreditvärderingsinstituten, som med sin makt att döma länder och bolag till undergång, har anklagats för att förvärra den finansiella krisen.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter