Därför riskerar bolånen att bli dyrare

När vi på SvD Näringsliv på senare tid har fokuserat på vår unika räntekarta, kan det vara värt att påminna om att det är mycket mer än bara tuffa kunder som styr bolåneräntan.

Nu kan ett sänkt kreditbetyg för någon av de fyra storbankerna ligga nära i tiden. Kreditvärderingsinstitutet Moody’s flaggade i februari för att de fyra svenska storbankerna, tillsammans med ett hundratal europeiska banker, är under bevakning för en möjlig nedgradering av sina betyg.

Och det är inget obetydligt hot som hänger i luften. Bankerna har i dag kontinuerlig kontakt med värderingsinstitutet för att svara på frågor och bistå med material som behövs för värderingen.

– De har varit här flera gånger på företagsbesök. Vi har gjort flera genomdragningar för dem. Det är viktigt underlag när de sätter sina betyg, berättar en person från en storbank som upplever att Moody’s snart borde ha ”bestämt sig”. En annan bankchef har tillsammans med några kollegor fått åka ner till London för en form av utfrågning.

– Det är inte direkt avslappnade möten. Man går igenom alla nyckelsiffror och tillväxtplaner i detalj, säger personen.

Senast jag träffade SEB:s vd Annika Falkengren, för någon vecka sedan, uttryckte hon en frustration över hotet från Moody’s.

– Jag tycker det är väldigt oförtjänt att vi hamnar på den där listan, sa hon och underströk att SEB i dag har förstärkts på alla parametrar de senaste två åren.

– Det är som med analytiker. Det handlar om att fylla i deras excelark och det är så frustrerande. Det handlar om att man får en fråga, och så vet jag att ”du vill bara fylla i den där rutan”, men det funkar inte för oss, för man måste också kunna säga hur det har sett ut hittills, sa hon.

I dagsläget lyfts svenska banker gärna upp som framgångsexempel i ett stökigt Europa, men eurokrisens smittorisker till svenska banksystemet är fortfarande påtagligt.

Det är inte bara inne i bankpalatsen kring Kungsträdgården som det borde vara svettigt just nu. En negativ ratingåtgärd skulle få direkt effekt på bankernas upplåningskostnad – som i sin tur skulle påverka bolåneräntan.
Sannolikt har till exempel Handelsbanken råd med dyrare upplåning, eftersom banken redan i dag uppges vara den bank som lånar upp sig billigast och har högst marginaler. Även Nordea finansierar sig billigt. Medan SEB och Swedbank, som lånar upp sig dyrare, har ett mindre svängrum om finansieringen skulle bli dyrare.

Blir det en nedgradering är den här före sommaren. Här kan du läsa mer om kreditvärderingsinstituten, som med sin makt att döma länder och bolag till undergång, har anklagats för att förvärra den finansiella krisen.

Visa kommentarer (137 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • EnVisMan

  Kommer detta innebära ett ökat eller minska räntenetto i nästa årsredovisning?

  Ett ökat räntenetto är inte acceptabelt om detta ska vara trovärdigt.

  • Anonym

    Generellt oförändrat. Boräntorna följer upplåningskostnaden. Just nu när Basel III införs måste bankerna lagra mer kapital och därför kan detta påverka nettot lite extra under några år. I övrigt läggs sedan ett netto på där risken på dig som individuell låntagare påverkar. Glöm inte den faktorn om du vill ha lägre bolåneräntor.

 • Anonym

  skräms på bara. handlar det inte om att bostadsrätt ”ägandet av en rätt att bo” som står för stor del av 2100 000 000 000 bolånen inte är ägande i rätt bemärkelse?

  En bostadsrättsägare är inte herre i sitt eget hus, utan styrs av gammalmodiga HSB, Riksbyggen och av styrelser som sitter där i ”egenintresse”.

  • Anonym

    Är du lat så hamnar ansvaret hos HSB och andra som sitter i styrelsen, ja.

   • http://Svd.se Larsviberg

    Årsredovisningarna skall enligt bostadsrättslagen granskas av revisorer, som dock inte behöver vara auktoriserade eller godkända. Men jag har varit med om att en helt ren revisionsberättelse från både KPMG och Borevision inte fallit stämman på läpparna.

  • http://Svd.se Larsviberg

   Du menar alltså, att en plankbit kan man odiskutabelt vara ägare till men inte till en bostadsrätt. Bostadsrätten är upplåten på obegränsad tid av föreningen som äger fastigheterna och har ett marknadsvärde genom att en ny person kan förvärva den genom köp. Föreningen kan i sin tur pantsätta fastigheterna och det är inte ovanligt i varje fall för yngre föreningar.

 • Pingback: Vårt största ekonomiska folkproblem

 • Anonym

  De andra bankerna då? Det finns ju ngr till.
  Skandia, LF, Danske m.fl.

  /S

  • Anonym

   Det är ju PÅ GRUND AV de stora riskfyllda bostadsåtagandena som de stora bankerna får sänkt kreditbetyg. Om alla kunderna byter till någon annan bank, ja då får ju den banken också sänkte kreditbetyg. Det kommer dock inte hända eftersom svenskar generellt sett inte byter bank.

 • Anonym

  Inga  lån, fyra ”nya” holkar ute, gratis boende gärna lite kvitter tidig morgon !

 • Anonym

  Dålig svenska i rubriken (ganska vanligt).
  Bolånen riskerar ingenting. Det är människor som löper risk att drabbas av dyrare bolån.

 • https://me.yahoo.com/p999931#f205e p999931

  Förmodligen kan bolånen för de Svenska bankerna bli dyrare även fast de själva inte blir nedgraderade i det fallet där de har lånat upp kapital från utländska banker/institut som blir nedgraderade. Man kan tänka sig att dessa behöver få in mer kapital på något sätt och då är det inte speciellt långsökt att tänka sig att de höjer räntorna på sina lån. 

 • Anonym

  Med tanke på de senaste siffrorna som kom idag och som visar att svenskarnas privata låneskuld ökar för  189:e månaden i rad, och hela tiden mer än priser och löner … så börjar man tycka att vad som helst som kan bryta den trenden är välkommet.

  • Anonym

   Det är läskig utveckling. Var hittar man statistiken?

 • Anonym

  Lugn – banker finansierar sig via säkerställda obligationer för bolånen Vad som avgör finansieringskostnaden är hur bra säkerheter ” portföljen ” har i termer av panter för lånen. SEB har  en bra säkerhetsmassa vilket uttrycks i all rapportering till marknaden. Visst ett covered bonds program kan inte ha bättre rating än emmittenten….men…

  En nedgraderin g av banken kommer att få en mer måttlig påverkan på upplåningskostnaden för bolånen. Så en ” tyckande skolpojke ” på Moodys kommer i detta fall inte få oss alla att behöva lämna hus o hem. A dra alla europeiska banker över en kan som man gör är bara tarvligt och ovärdigt. Kanske ska vi konsumenter börja demonstrera för en högre kvalitet av ratingsinstitutens ratingar ??? När man gnäller på bonusar i banksystemet är väl det rimligt att demonstrera mot icke vederhäftiga analyser från ratinginstituten ??

  Scoring Nisse

 • Anonym

  Om bankerna får lägre betyg så måste ju de stackars bankdirektörerna och deras polare få höjda arvoden och bonusar.

 • Anonym

  Alla överbelånade har härmed varnats i god tid. Räntorna kommer gå upp. Vill man inte betala räntor så gör man bäst i att inte ta lån eller i att amortera de lån man har.

 • Anonym

  Bolånen borde vara dyrare.
  Lånetaket borde höjas, amorteringskrav, garantier…………………….
  Den som har pengar betalar för er överbelåning utan att tjäna något på era skulder.

  • http://www.facebook.com/per.rosenberg Per Rosenberg

   Varför borde dom vara dyrare och hur dyra bör dom vara, bör allt annat vara ”dyrt” också?

 • Jimmy Axessus

  Hallå där..nu sänks räntorna på bolån och det kommer att fotsätta…därför bind inga lån.. 

 • Anonym

  Kanske borde ränteavdraget på 30% egentligen bara kunna användas till Amortering?

 • Pingback: Bankerna oroas av sänkt ratingbetyg | Neuraths börsblogg

 • Pingback: Ett oberoende ratinginstitut bildas | Neuraths börsblogg

 • Axel Högberg

  Det är en ganska stor nyhet detta . Om han inte avgått av hälsoskäl borde det vara tillräckligt för att skaka om regimen en del.

  • North Light

   Med all försiktig gissning har han blivit `avgått`. Han kan vara glad att ännu
   vara vid liv men även det vet vi inte säkert. Märkliga `Olyckor` har hänt förr. 

 • Anonym

  Otäckt att man kan hänvisa till ”en film” som ursäkt för att bränna och mörda folk som möjligen råkar vara av samma nationalitet som filmskapare.
   
  Egentligen är det säkerligen bara en ursäkt för att attackera USA. Hatet lever och frodas, tyvärr. Ändå kan vi inte ge vika för ett sådant besinningslöst hat utan måste försvara yttrandefriheten.

 • http://twitter.com/Roberduder Rob

  Alla svenskar älskar USA, Obama, Iphone, Bernake, FED och amerikanska kändisar,,,,,,i vilket fall det svenska media folket ser ut att göra detta.
  Hade Ron Paul varit president, då hade svenskarna varit MYCKET missnöjda, både med han och USA i synnerhet…. självklart !

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Om pengar skapas ur ingenting av de privata bankerna genom en kreativ inlåning som blir till utlåning och krediter dör när de återbetalas, vad är det då som bankerna tjänar på som gör att de till varje pris vill behålla detta system? Jo det är räntan!Räntan är det medium som förflyttar värde från den reala producerande delen av ekonomin, till den finansiella delen av ekonomin, alltså den del som kontrolleras och består av bankerna.Det fina i bankerna kråksång att andelen ränta i detta system blir för alltid växande, eftersom krediterna som skapas nominellt inte innehåller sin egen kostnad som ränta, varför det alltid måste skapas nya krediter i en ökande takt för att täcka upp kostnaderna på de tidigare bildade krediterna. Att systemet därför är dömt att haverera sig själv eller samhället, bryr sig inte många om så länge som de tror att de själva blir sist kvar på toppen. Inte många funderar på att de inte ens äger en bank..

  • Anonym

   Det är väl självklart att kredittagaren betalar kostnaden för krediten fullt ut senast vid sista amorteringen – allt annat är hittepå. 

   • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

    Du kanske skulle fundera på var kreditpengarna till den sista betalningen kommer ifrån.

    • Anonym

     Jag vet bara hur företagsfinansiering fungerar i Sverige och där är det i stort sett alltid företaget som måste prestera högre ebit relativt nd för att få nya lån. Alltså inga lån till sista betalningen – ren matematik.
     Skickat från min iPad

     29 nov 2012 kl. 06:37 skrev ”Disqus” :

 • http://klas-resonerar.blogspot.com Anonym

  Bra skrivet faktiskt !
  Men man återkommer då lite till vad banker borde syssla med – dvs in- och utlåning till privatpersoner och företag.
  Investment banking är en avart som har ett annat syfte – hur man skall komma åt sammanblandningen av dessa banker är en annan fråga.

  Men sen är ju som skrivet den stora poängen vad man lånar pengar till – är det till utvecklingen av företag så leder risken förhoppningsvis till en större arbetsmarknad och till att driva ekonomin framåt.
  Lån till bostad ger förvisso en ngt större välfärd till en viss gräns, men efter denna gräns är det mesta pengar som snurrar runt i systemet (folk köper o säljer på en marknad där priseerna pressas uppåt ju mer lånade pengar man pumpar in) – så slutsatsen om riskviktning är nog ganska bra

  /K

 • http://www.facebook.com/people/Kalle-Berntsson/631882490 Kalle Berntsson

  Mer än en konjunktursvacka? Vad vi ser nu är mer än en konjunktursvacka. Det är början på en strukturkris utan sällans skådat slag. Det är väldigt märkligt att det inte har kommit upp en tydligare diskussion om detta bland politiker och på tidningsredaktioner. Det är flera faktorer som samverkar och egentligen står alla stjärnor fel för detta landet just nu.
   
  *Skogs-, pappers-, massaindustrin. Efterfrågan på tidnings-, finpapper och pappersmassa kommer att minska dramatiskt framöver. Dessutom har Ryssland gått med i wto och med sina tullar som skydd byggt upp egen förädlingsverksamhet för timmer. Eucalyptus skogar runt om i världen håller på att växa upp och det kommer att bli ett allvarligt hot mot den svenska massan och den svenska ekonomin. Betänk att skogsindustrin är idag 12-14 procent av den svenska ekonomin och den har stått för en stor del av investeringarna.
  På olika skogsforum kan man läsa hur mycket man skall förvänta sig att priserna på skogsgårdar skall gå upp i pris (man kan hålla sig för skratt) när vi de närmaste åren kommer att få se en halvering, kanske mer. Ingen avkastning, ja då sjunker gårdar ned  till vedpris nivå. Vad som kostar 4 miljoner idag riskerar att vara värt 1,5 miljoner om några år.
   
  *Media/tidningsbranschen Detta är en bransch i omdaning som naturligtvis inte kommer att påverka ekonomin så mycket, men trots allt så kommer arbetslösheten bland journalister och tryckare att bli skyhög om några år.
   
  *Svenska verkstadsföretag Våran stolhet? Vi har redan sett SAAB falla, Volvo personvagnar och de båda lastbilstillverkarna kommer att möta enormt tuff konkurrens från Asien framöver. Ericsson är redan där idag med konkurrenter som ZTE och Huawei. Inte ett verkstadsföretag kommer att vara förskonat.  Även ett sådant stabilt företag som ABB har börjat stöta på patrull. Kinesiska företag konkurrerar idag både med pris och kvalitet. Att generellet ha en övertro att Kina och Indien skall köpa svenska produkter kommer att ha varit en parentes som rådde några år på 00 talet. Vi vet hur det gick för SAAB.
   
  *Balansräkningar hos hushåll, samhälle, stater. Överflödigt att ens kommentera. *En villa som idag kostar 10 miljoner i Stockholm kan man om några år köpa för en tredjedel av priset. Så rekommendationen är att vänta.
   
  *Svenska samhället har idag i ett internationellt perspektiv bundet alltför mycket kostnader för att ta hand om den egna befolkningen, socialbidrag. misslyckad utbildningsinsatser, extrem ökning av kriminalitet. Småföretagare råkar idag ut för korruption och hot och många avstår helst att starta företag.

  • http://klas-resonerar.blogspot.com Anonym

   Det där köper jag faktiskt inte, iaf inte rakt av.
   Inte bara för att det är de vanliga undergångstonerna, utanför att du resonerar alltför statiskt.
   Ja papper/skogsprodukter är en stor andel, 10,6% av exporten enl statistiken 2011. Verkstad stod för 46% drygt. Men bara för att vi konkurrensutsätts så betyder det inte slutet – vi kan ju ha kvaliteter som andra inte har, även kostnadsmässigt i vissa fall.* Skog/papper: Att pris på skogsgårdar faller har nog mer med bopriser/ränot än skogindustrin att göra tror jag – även om värdet på antalet Ha skog också inverkar förstås – men det ligger en hel del annat än antalet hektar skog gånger marknadspris i värderingen.

   *Media: Här är jag inte alls med. Jag kan hålla med om att allt för många journalister inte når upp till den nivå man förväntar sig, och att mer o mer mediakonsumtion går via nätet. Men samtidigt tror jag det finns ett behov och en efterfrågan av seriösa journalister som är bättre på analyser än vad bloggar/forum och sensationsblaskor är. Journalistyrket får väl utvecklas !

   * Svensk verkstad: Saab har fösrvunnit, inte konstig att ett land på 9 milj inv inte ”orkar” med att ha två globala biltillverkare – vi får se hur Volvo utvecklas, men här finns ett större internationellt ”svenskt” varumärke isf. Men det finns massa små- och emllanstora företag. Och om vi konkurreras ut på många områden så har vi istället en rad ny områden där det behövs specialistkompentens (specialstål, olika sällsynta jordartsmetllaer, batteriteknik, kompositmaterial etc etc) . Dessutom är just nu trenden att många länder tar hem verkstad från Asien, dels pga kostnadsökningar där (dom börjar komma ikapp) och dels för att det finns svårigheter och kostnader med att ha utveckling/tillverkning spritt för mkt.

   *”Balansräkningar” (läs bopriser?): En sättning borde komma. Om den är på 70%(!) är jag dock mycket skeptisk till. På många håll, framfröallt i storstäder, finns fortfarande inte tillräckligt många bostäder för att mätta efterfrågan (även om det byggd en del på olika platser). Och historiskt har inte bopriserna sjunkit så mkt mer än högst tillfälligt. 20-30% är en stor sättning, men det är kanske ngt att iaf ha i bakhuvudet att klara.

   *Svenska samhället: Visst finns det mycket att ständigt ta tag i här. Inom rättsväsende mm. Det finns det i alla länder. I internationella sammanhang ligger vi dock ganska bra till: Låg korruption, lyckliga invånare, relativt bra skola (om än inte topp längre), relativt bra sjukvård (även här har vi halkat efter) osv – bara att jobba vidare, och sen får vi föra debatten om hur man gör på bästa sätt – men ngn ”revolution” tror jag är direkt skadlig iom att vi som sagt faktiskt har det jämförelsevist väldigt bra – utan evolution och ständig förbättring är det som behövs.

   Sen får vi inte glömma nya marknader. Tjänstesamhället växer hela tiden. Vi är bra på språk, även om vi kanske borde ta tag i kinesiskan jämte engelskan numer. Vi har en ganska hög utbildningsnivå (ävenom det finns orosmoln även här). Vi har en tradition av innovatörer och entrepenörer – vilka vi måste bli bättre på att ta om hand så att företagen kan växa – osv

   /K

   • http://www.facebook.com/people/Kalle-Berntsson/631882490 Kalle Berntsson

    Klas, du så väl som jag vet hur ekonomi har en förmåga att överreagera åt endera hållet. Du skall veta att det är verkligen på väg att tippa över ordentligt nu, dvs i en nedåtgående spiral. Du verkar färgad i dina åsikter. Betänk på att ekonomi är politikernas språk att berätta om sin egen förträfflighet.  

    När utbudet blir tillräckligt stort så faller priset även på skogsgårdar och lönar sig inte kalkylen så finns enorma risker. Det tycks som du gått på propagandan om denna enorma mängd med komponenter som en gårds pris beror på utöver de rent kalkylmässiga. I ett kärvt ekonomiskt läge är det kort och kort avkastningen man tittar på och framförallt gör banken det. Kom inte heller med några fantasier om etanol eller metanol från skogsprodukter som är ett väldigt dyrt och ineffektivt sätt att driva en bil.  Det är rena fantasier.

    Sverige har haft enorma komparativa fördelar inom teknikområdet. De håller på att eroderas. Detta är anledningen varför vi har kunna leva rätt väl i detta land. Tro inte att det är ett svårt val för ett elkraftsföretag någonstans i världen att välja man köper generatorn från om den är 10-20 procent billigare hos en kinesisk tillverkare. De kommer att ha en enorm fördel av sin enorma hemmamarknad, att de snart är hästlängder före oss i teknikutvecklingen och betydligt lägre samhällskostnader . 

 • GGG

  Cervenka tar upp gammal skåpmat. Det här är känt sedan länge och fenomenet har förevarit under många år. Men få har funderat kritikst över saken. Vi kan endast konstatera att kreditmarknaden inte lever upp till optimala kriterier på samhällsekonomisk effektivitet. Spekulation i bostäder premieras högre än satsningar på forskningsbaserad företasgsutveckling. Detta när t ex  läkemedelsindustrin lämnar Sverige under en handfallen näringslivsminister. En radikal lösing vore att förstatliga kreditmarknaden för privata bostäder. Det skulle vara kontroversiellt men fungera alldeles utmärkt och ge samhällsvinster bortom vår föreställning.

 • Anonym

  Äntligen lite folkbildning i konflikt med kommentarsfältets narrar. Min gissning är att det här blir den första krönikan på ett år som inte efterföljs av 20 hurra-rop om Cervenkas förträfflighet och istället kanske, kanske, erbjuder en intressant diskussion.

 • Anonym

  A´lea iacta est

   

  Helt
  rätt, det är hög tid att börja fokusera på vad som får den reala ekonomin att
  växa i en global ekonomi; speciellt hur västvärlden skall kunna klara
  konkurrensen mot de asiatiska ekonomierna. Vi får helt enkelt ifrågasätta hur
  vi idag organiserar och löser uppgifter; vilket bland annat kräver en radikal
  effektivisering av det politiska systemet, rättssystemet, etc. Det behöver
  skapas ett oberoende forum för fri debatt och fria diskussioner, något som i
  högsta grad saknas idag. Idag gäller ”locket på.”

 • Andreas Svensson

  Har precis recenserat bok om bomarknaden i Stockholm och massa annat  http://viktigafragor.blogspot.se/

 • Anonym

  Precis. Och det är hög tid att sluta curla bolånetagare och börja trappa av ränteavdraget. Minska också bolånebusinessen för bankerna så att de är tvungna att börja leta efter låntagare bland företagen. Bolånen är för bankerna som en sockerchock. Lätt rus för ingenting men som leder till fetma och infarkt i systemet så småningom. Bolånekarusellen leder också till kunskapstapp och minskande kompetens hos bankerna. En bank som har med företag att göra måste vara påloggad för kundernas och för sin egen skull. Bolånen är lätta standardiserade produkter som man  bara kan trycka ut på marknaden utan någon större kompetens.

 • http://profiles.google.com/gronlund2 Anders Gronlund

  ”I korthet går det ut på att bankerna själva får låna billigt från centralbanken i utbyte mot att de sedan lånar vidare till delar av ekonomin där pengarna kan göra nytta.”
  När jag läste ekonomi fick jag lära mig att samhällsnyttan av finansbranschen var att de gjorde just detta: de allokerade kapital dit det kunde skapa mest värde.
  Om nu det inte längre stämmer utan samhället måste tvinga dem att göra detta, vad är då samhällsnyttan av finansbranschen idag?

  • Anonym

   och riksbanken är en myndighet under riksdagen som finansieras med skattemedel – statens kassaflöde.

 • Anonym

  så länge Riksbanken, en privat enterprise som ingår i Rotschildsägda BIS, är varken riks eller en bank, har Sverige ingen kontroll över varken finanser eller pengar. Fiat och fractional banking rules!!

  • http://twitter.com/tistel André Nilsson

   Okunskap är också en dygd. Det märks att du inte förstår vad du pratar om, än mindre har saklig koll. Men fortsätt du med dina konspirationer.

   • Anonym

    gå på Riksbankens sida och så kan du lägga fram dina kunskaper om ”finanssektor”. Kolla också hur den riktiga konspitationen gick till 1913 då man konstruerade, i all hemlighet, FED. Jag förstår att allt som är inte rektangulärt är en konspirationsteori.

   • Anonym

    ska vi gissa att du även tror att September 11 attackerna utfördes av galna araber med mattknivar…
    Dom flesta sheeple gör nämligen det.

    • Anonym

      Foliehattsvarning?

 • Anonym

  Det är väl en del år sedan som den svenska penningpolitiken skiftade från att handla om näringsverksamhet till att endast, i praktiken, handla om bolån. Det är på sätt och vis naturligt eftersom så många makthavare i politik och media (gör en enkät på redaktionen Cervenka)  sitter i situationen med höga bolån, inget sparande, konsumerar upp hela lönen, finns nästan inga andra tillgångar, hoppas att soliditeten ska öka iom BR-innehavet, inser att dom är utblottade om priserna skulle sjunka med 20 procent.  Det är kort sagt prio 1 i svensk ekonomisk politik att hålla uppe BR-priserna. Mycket viktigare än all näringspolitik, arbetslöshet m.m.  Och för att hålla uppe priserna krävs ständigt ökad lånemassa. Och för detta krävs låg ränta och att man inte slösar alltför mycket utrymme på småföretagare. Om du vill snacka om detta Cervenka så kommer du att tystas. Intresset ljuger inte.

 • Anonym

  Intressant i sammanhanget är att man sett s.k. ”ledande ekonomer” uttala sig om att vi hade haft ca 50.000 fler jobb i Sverige om räntan hade sänkts. Räntesänkningnarna når uppenbarligen inte fram, vilket ju också Ingves sagt. Istället för att komma företagen till nytta så blåser de billiga krediterna upp bostadsmarknaden ytterligare.
  Om nu repo-räntan blivit ett allt för trubbigt styrmedel är det kanske dags för lite mer kreativa lösningar. I USA är man alls inte lika rädd att ge skeva räntor en ”twist” och i Europa så stödköper ECB statsobligationer för att få deras räntesänkningar att nå fram till de krisande länderna. Kanske är det dags för Riksbanken att kringgå bankerna och i stället köpa företagsoblicgationer direkt?

  • http://www.svd.se/ Altairse

    Varför inte peta lite djupare i denna myt, 50.000 fler jobb? Företagare lånar inte pengar till löpande kostnader ex.vis lönekostnader. Man lånar pengar till produktivitetsförbättringar och/eller nya marknadsandelar. Då är det inte lönekostnader man väljer i första hand. Snarare försöker man undvika denna kostnadspost så långt som möjligt för att utnyttja företagets befintliga bas-infrastruktur.
   Om man nu vill investera i nya kompetensområden, faller detta på en annan fråga. Kompetens och kunskapsbrist i Sverige. Hmm. Kanske dags att släppa in det manliga könet i utbildningssystemet igen? ;-)

  • http://twitter.com/tistel André Nilsson

   Närmast är det som så att du har missat hur dessa ”ledande” ekonomer förlorade den sakliga debatten grovt och de blev stentysta när det visade sig att deras statistik inte direkt var korrekt. De ljög om den underliggande inflationen och drog slutsatser utifrån det. Men vissa är inte direkt pålästa.

   • Anonym

    Det har jag sannerligen missat. Det är kanske på sin plats att misstänka att dessa ekonomer sitter illikvida i bostadsrätter. Förresten, var förs saklig debatt kring Sveriges ekonomi? :-)

 • mikaelsod

  ”Att låna ut till företag är en helt annan historia. Där anses riskerna
  vara mycket större och att bevilja ett lån till Nisses Mekaniska i
  Gnosjö, oavsett hur välskött företaget är, tär mycket mer på bankens
  kapitalreserver.”
  Gissa vad riskvikterna speglar, *riskerna*. Om Nisses mekaniska får problem, och bankens säkerhet är en företagsinteckning, kan den visa sig vara värd långt mindre än lånebeloppet, medan om en bostadrättsägare i Stockholm förlorar jobbet, så tar banken lägenheten och säljer den, förmodligen för mer än lånebeloppet, och har inte förlorat några pengar. Så länge kreditförlusterna på bolån är lägre än på företagslån är det väl rimligt att riskvikten är lägre, eller? Om kreditförlusterna börjar stiga så kommer även riskvikterna att göra det, det är så regleringen från Basel fungerar, och hittills verkar ju alla tycka att regleringar är vad som skall skydda oss från saker som Freddie Mac/Fanny Mae, trots att deras fallisemang berodde just på regleringar.

  • Anonym

   Instämmer helt. 
   .
   Många verkar inte inse att privatbostäder har visat sig vara bland det minst riskabla som banker kan låna ut pengar till. Så länge som arbetslösheten är under kontroll och bostadsbyggande inte subventioneras så kommer priserna att vara höga. Vid dåliga tider är just bostadslån oftast det sista som en person drar in på – hellre går man från bilen, båten, sommarstugan och semesterresan. 
   .
   Om man vill stimulera ekonomin men inte driva fram en bolånebubbla genom lägre räntor kan man väl bara trycka nya pengar istället. Dessa skulle kunna hamna direkt i statens ficka och sedan kunna användas till att stimulera ekonomin. Visst, det skulle leda till lite inflation men då skulle samtidigt alla lån försivnna också (precis som på 70- och 80-talen).

   • mikaelsod

     Det ser ju lite skumt ut när originalkommentaren tas bort och svaret står kvar, men vad jag skrev var ju att riskvikterna faktiskt beror på risken (för banken). Om Nisses mekaniska inte kan betala sitt lån är nog företagsinteckningen banken tog som säkerhet också värdelös, men om bostadsrättsinnehavaren i Stockholm blir arbetslös och inte kan betala är det bara att ta lägenheten och sälja den. Ergo, lägre riskvikt på bostadslån.
    Om nu fler regleringar vore lösningen undrar jag varför Freddie Mac/Fanny Mae gick åt skogen och drog med sig hela USA, de fanns bara pga statliga regleringar, ingen fri marknad hade skapat dem.
    Var det verkligen så farligt att det behövde raderas?

    • Anonym

      Hela den nuvarande bolånesituationen i Sverige är ju en politisk regleringskonstruktion. Den är inte skapad av någon fri marknad. Hade det varit en fri marknad så hade bankerna bara kunnat låna ut det dom lånat in. Freddy/Fanny var också ett politiskt byggnadsverk, ledande byggherre var Bill Clinton, medges, men att det gick åt skogen just då  berodde mest på att låntagarna var ljusår att alls kunna betala räntan, det fanns ingen normal kreditprövnng eftersom bankerna räknade med att kunna sälja sin fordran till tredje man. Banken ville inte ha en massa hus. De svenska bankerna vill inte heller ha en massa lägenheter eftersom dom bara kan sälja den om det är nån enstaka, inte en massa. Om det är en massa har dom inte en sportslig att få tillbaks sina pengar.

     • Anonym

      Det var nog snarare GW Bush som stod för de direktiv som du syftar på.

     • Anonym

      Nej, det var Bill Clinton. Jag vet att Clinton är klassificerad som ”god” i svensk media, och GWBush som ”ond”. Det innebär inte att Clinton i verkligheten gjort bara goda saker och GW bara onda.

    • Anonym

     Det var inte Freddie och Fannie som var skälet till bostadsbubblan i USA.

 • Anonym

  Precis. Så fort räntan diskuteras kantrar hela diskussionen till att handla om ”bolånetorskarna”. Överbelåningen bland privatpersoner måste stävjas med annat än styrräntan, förslagsvis amorteringskrav som leder till en högre månadskostnad, samt hård reglering av snabba krediter av typen SMS-lån.

  I dåliga tider måste företag ha tillgång på billigt kapital för att våga satsa. Dessutom är det effektivt eftersom resurserna ofta är billigare i lågkonjunktur. Vidare behöver småföretag i allt högre utsträckning hålla sig med större checkkrediter eftersom krediterna till storföretagen blir allt längre. Medan storföretagen får goda villkor hos bankerna får småföretagen sämre villkor, trots att det är de som ”gör jobbet”. Detta kväver sakta småföretagen och fördyrar deras verksamhet, vilket i sin tur leder till outsourcing utanför Sverige och så har vi bitit oss själva i svansen.

 • Anonym

  Hela denna räntestruktur ser ut att vara ämnat till att göra medelklass och nedåt till ränteslavar. Och så får vi återigen ett frälse, som för hemtryckta ”sedlar” billigt köpt alla gods och gårdar.
  välkommen till backstugesittar kollektivet.

 • Anonym

  Men hallaa daer! Debatten om riskvikter verkar ha spaarat ur helt; Naturligtvis maaste riskviktningen staa i proportion till risken foer varje laaneslag annars saetts ju foersaekringfunktionen ur spel. Aer det dubbelt saa stor risk att Anderssons verkstad gaar i konken som att Pettersson inte kan betala sina laan apa huset saa skall givetvis det finnas dubbelt saa stort kapital bakom.
  Om man vill foerskjuta utlaaningen mot smaafoeretag skall man inte bolla med felaktig riskbedoemning. det finns andra metoder.
  Infoer kommunal fastighetsskatt avdragsgill helt eller delvis mot kommunalskatten. Daa kan ”den fattige fiskaren med havsutsikt” klara sig medan norrmannen i Bohuslaen och bankdirektören i Baastad faar proejsa foer sitt sommarnoeje.
  Oekad amortering med stoerre relativa belopp ju hoegre bostadslaanet aer och med ett grundbelopp som inte behoever amorteras. Daa utesluter man inte den mindre vaelbaergade delen utan aeven de kan koepa sig en bostad.
  Att ta bort avdragsraetten foer raentan helt boer man inte ge sig paa av symmetriskael och eftersom detta foersvaarar foer mindre bemedlade att komma in paa  bostadsmarknaden.
  Ett saett att hjaelpa smaafoeretag vore att inraetta riskkapitalfonder foer ensklda med stor avdragsraett som kunde ta risker och laetta raente- och amorteringsboerdan foer smaafoeretagen.
  Ursaekta alla aa, ae och aa8

 • http://www.facebook.com/tom.brunstorp Tom Brunstorp

  Om nu många jobb inte kommer till stånd pga kreditstopp samtidigt som varslen börjar verkställas så kanske epitetet ”bolånetorsk” flyttas från låntagare till bankerna för att sedan vidarebefordras till skattebetalarna.Går det fortsättningsvis att ha privata banker i ett modernt samhälle? Banker och kyrkor har det gemensamt att de drar till sig människor med extremt fria fantasier.

 • Anonym

  Diskussionen i detta kommentarsfält återspeglar ganska väl generationsklyftan:
  .
  40-talister som själva åtnjöt hög inflation/billiga pengar på 70- och 80-talet och som nu byggt upp ett ansenligt sparkapital vill nu gärna ha dyra pengar/hög ränta.

  • Anonym

   Upplysningsvis vill jag bara meddela att det fanns faktiskt hyresrätter även på 70-talet. Alla 40-talister profiterade inte på sossarnas perversa skattesystem. Hade man pengar på banken, så blev det mesta av kapitalet i praktiken konfiskerat av staten.

 • Anonym

  Återigen är det_banker_som inte bara är en stor del av den kris vi befinner oss i utan fortsätter att ”jävlas”.

  Ingen tycks våga göra något åt dessa ”heliga kor” som på bekostnad av samhället kan göra som dom vill och ”förses” med kapital från oss medborgare när ökade margnaler ses genom fingrarna.

  Dessutom förser sig dessa ”gökungar” med bonusar som är ”snuskiga” med motiveringar som gränsar till ren ”lögn”.

  När ska dessa_banker_ ställas till svars för sina handlingar?
  Är det _bankerna_som i realiteten är våra makthavare?
  Är det dags att trycka upp nya valsedlar med bankernas namn?
  Hur länge ska bankernas egoism styra vårt samhälle?

  Svaren ekar tomt!

  • Anonym

   ingen vill bli fråntagen makten och monopol.

 • Bjorn57

  Vore det inte dags att dela upp bankerna striktare mellan privatbanker och affärsbanker? Privatbankerna – som borde garanteras av skattebetalarna – kan ta hand om de enskildas lönekonton, sparkonton, bostadslån och andra privatlån medan affärsbankerna – som enklare kan tillåtas gå i konkurs – får stå för företagens inlåning och utlåning.

 • Anonym

  Klart folk är intresserade av var i hierarkin de befinner sig i pyramidspelet. Det står ju en tredjedel eller så av ens livstidsinkomst på spel. Vem vill arbeta 10-15 år bara för att kunna bo?
  Hur banker måste hålla reserver för olika slags krediter de skapat är det staten som dikterar. Där finns orsaken till hela katastrofen. Staten gör det som de mäktigaste särintressena vill, och tar från de som är lättast att stjäla från.
  Allt vad de sysslar med? Jo, de utlovar framtida betalningar. Det är det som krediter och derivat är. Nån som lovar att betala mer i framtiden. Såna där små verkstadsföretag i Gnosjö, de måste man ju spara, alltså avstå från konsumtion, för att de ska kunna investera i maskiner istället. Vem har tålamod med sånt när staten startat pyramidspel där man kan bli rik om man bettar rätt på tajmingen för dess kollaps?

 • Anonym

  Ibland blir jag frågande hur det fungerar. 
  ex Husköpare lånar 1 miljon av bank, och lämnar över denna summa till säljare som ha en annan bank.
  Hur kan mer kapital skapas utav detta??

  Sedan att tex Riksbanken koncentrerat sig på lånestorlek istf det som Cervenka skriver om kan ju vara en anledning till att det inte disjuteras

  • Anonym

   Det är för att banken inte behöver ha mer än några procent av pengarna
   de lånar ut. Men när låtsaspengarna kommer in på bank nummer två räknas
   de som riktiga pengar. Så av husköparens miljon kanske banken egentligen
   bara lånade ut 200000 och resten av pengarna skapades när lånet togs.

   • Anonym

    OK, tack. Så  i detta fall har finansavdelningen på banken 600.000n att lattja med, lite grann till tjänstemännen, resten till någon finansiell placering…

 • Anonym

  Jag förstår inte hur bankerna kan se bolån som säkra. Då arbetslösheten nu kommer och når de nivåer man har i Spanien kommer många inte att kunna betala sina lån. Det innebär försäljningar och det kan bli fasligt många som behöver sälja samtidigt och få som vill köpa. Exekutiv auktion i all ära men har banken lånat ut 3 miljoner och får ett bud på 1 miljon blir det tufft. Då kommer vi att få höra att ”staten måste gå in och stötta bankerna”. Det har vi hört förr…

 • Anonym

  Instämmer!

 • Anonym

  Alltid intressanta och sunda perspektiv från Cervenka! Jag måste dock få komma med en liten rättning när han skriver: ”Nya jobb är i sin tur grunden för att hålla ekonomin, och välfärdssamhället, igång.”
  Fel!Tillgången på billig energi, läs olja, är grunden för att hålla ekonomin och välfärdssamhället igång. Och denna tillgång sinar snabbare än de flesta svd-läsare och andra fattar. Ny teknik enbart kan inte lösa den kris som följer ur detta. Vi måste ställa om vårt samhälle till något som kan fungera utan ständig ekonomisk tillväxt baserad på tillgången till billig energi i form av olja. Det är DETTA som är den ”riktiga ekonomi” Cervenka trevar efter, och faktiskt vad själva ordet ”ekonomi” egentligen betyder, nämligen ”hushållning med BEGRÄNSADE naturtillgångar”. 

  Och vi MÅSTE göra av med det grundläggande och mycket sjuka systemfel, det legaliserade bedrägeri, som tillåter banker att skapa pengar ur praktiskt taget ingenting och ”låna” ut dem med ränta ovanpå! Detta system skapar inflation, det skapar bubblor och det skapar en sjuk snedfördelning av resurser i samhället. Detta system har inget med ”marknadsekonomi” eller ”kapitalism” att göra. Det handlar om institutionaliserat och legaliserat bedrägeri, med katastrofala följder. 

  Filmtips: http://urplay.se/170919

 • Anonym

  Något verkar fel på kommentarsfunktionen. För jag har försökt kommentera den här artikeln 2 ggr, båda gångerna har kommentaren först legat uppe, jag har kunna redigera den etc. Men efter någon kvart när jag laddar om sidan så är den borta! Den syns inte under artikeln och inte heller på mitt disqus-konto. 
  Otroligt enerverande eftersom det känns som att bli censurerad, men så är det ju såklart inte. Jag provar en tredje gång! :)

 • Anonym

  Alltid intressanta och sunda perspektiv från Cervenka! 
  Jag måste dock få komma med en liten rättning när han skriver: ”Nya jobb är i sin tur grunden för att hålla ekonomin, och välfärdssamhället, igång.”
  Fel!
  Tillgången på billig energi, läs olja, är grunden för att hålla ekonomin och välfärdssamhället igång. Och denna tillgång sinar snabbare än de flesta svd-läsare och andra fattar. Ny teknik enbart kan inte lösa den kris som följer ur detta. Vi måste ställa om vårt samhälle till något som kan fungera utan ständig ekonomisk tillväxt baserad på tillgången till billig energi i form av olja. 
  Det är DETTA som är den ”riktiga ekonomi” Cervenka trevar efter, och faktiskt vad själva ordet ”ekonomi” egentligen betyder, nämligen ”hushållning med BEGRÄNSADE naturtillgångar”. 
  Och vi MÅSTE göra oss av med det grundläggande och mycket sjuka systemfel, det legaliserade bedrägeri, som tillåter banker att skapa pengar ur praktiskt taget ingenting och ”låna” ut dem med ränta ovanpå! Detta system skapar inflation, det skapar bubblor och det skapar en sjuk snedfördelning av resurser i samhället. Detta system har ingenting med ”marknadsekonomi” eller ”kapitalism” att göra. Det handlar om institutionaliserat och legaliserat bedrägeri, med katastrofala följder. 
  Filmtips: http://urplay.se/170919

 • Anonym

  Detta är fjärde gången jag skriver följande kommentar. Den har alltså tagits bort(!?) 3 ggr tidigare, av för mig okänd anledning. Kanske någon kan förklara vad det handlar om?

  ”Alltid intressanta och sunda perspektiv från Cervenka! 
  Jag måste dock få komma med en liten rättning när han skriver: ”Nya jobb är i sin tur grunden för att hålla ekonomin, och välfärdssamhället, igång.”
  Fel!
  Tillgången på billig energi, läs olja, är grunden för att hålla ekonomin och välfärdssamhället igång. Och denna tillgång sinar snabbare än de flesta svd-läsare och andra fattar. Ny teknik enbart kan inte lösa den kris som följer ur detta. Vi måste ställa om vårt samhälle till något som kan fungera utan ständig ekonomisk tillväxt baserad på tillgången till billig energi i form av olja. 
  Det är DETTA som är den ”riktiga ekonomi” Cervenka trevar efter, och faktiskt vad själva ordet ”ekonomi” egentligen betyder, nämligen ”hushållning med BEGRÄNSADE naturtillgångar”. 
  Och vi MÅSTE göra oss av med det grundläggande och mycket sjuka systemfel, det legaliserade bedrägeri, som tillåter banker att skapa pengar ur praktiskt taget ingenting och ”låna” ut dem med ränta ovanpå! Detta system skapar inflation, det skapar bubblor och det skapar en sjuk snedfördelning av resurser i samhället. Detta system har ingenting med ”marknadsekonomi” eller ”kapitalism” att göra. Det handlar om institutionaliserat och legaliserat bedrägeri, med katastrofala följder. 
  Filmtips: http://urplay.se/170919

  • Hugo Den Gamle

   Läs reglerna! Max 500 tecken!
   Du är uppe i över 1200 tecken!
   (Själv gjort samma miss)

 • Anonym

  Bankerna gör lite felprioriteringar när de vägrar låna ut till rimliga villkor utan tvingar ut företagen på en dyr lånemarknad, samtidigt som de stödjer hushållen med billiga huslån.
  Men det beror på att husen har ett värde som lätt kan pantsättas.
  Så vi får fortsätta pantsätta våra hus och låna ut ev överskott till nyföretagande.(Northland, Dannemora tex)
  Så vi slipper risken att bli arbetslösa!

 • Anonym

  2000 miljarder under tio år har väl givit 200 000 byggjobbare , fastighetsförmedlare, finansförvaltare  mfl ett jobb vart år.
  För du inbillar dig väl inte att alla de som sålt med vinst flytt landet? Eller att pengarna gått upp i rök?
  Därtill så har statens kaka blivit rätt stor.
  Frågor på detta Andreas?
  Gillar bloggen men ibland så förstår du inte alls, eller är det för att få knorren att sitta utan andra besvärande tankar?

 • mikaelsod

  Hehe, detta måste vara rekord för Interaktiv Säkerhet, klickar man på Visa kommentarer (37st) får man fram: visar 1 kommentar.
  Härligt med läsarinteraktion, eller hur?

  • http://www.motpol.nu/ Nils Motpol.nu

   Det är väl inte deras fel att folk har (= ‘hatiska’) åsikter?

 • Anonym

  Massmedia har verkligen tagit över kyrkans gamla roll att inte få kritiseras och att stå över lagen. Med tanke på den intellektuella nivån hos exempelvis x är det skrattretande. (Jag skriver x så kanske jag slipper bli borttagen, men jag syftar på kulturchefen i en stor morgontidning som skryter över sina pris men ständigt tappar läsare).

 • Anonym

  Att höra Lord Leveson läsa upp sammanfattningen av rapporten är en absolut njutning, en person som är helt hängiven en fri och undersökande press leverera ett väl sammanhållet, uppriktigt och välformulerat anförande angående en av de absolut viktigaste komponenterna i en demokrati. Sverige, de svenska politikerna, den svenska intilligensian och den svenska pressen har oändligt mycket att lära av denne genuint demokratiske domare och hans medarbetare.

  • tetridae

    Hoppas du var lika ironisk som jag uppfattade det :P Naturligtvis finns inget ”oberoende institut”. Det enda oberoende du kan åstakomma är om du har fullkomligt decentraliserad övervakning där alla håller koll på sin närmaste omgivning, kan publicera på nätet och ingen kan censurera nån annan.

   • Anonym

     Nej, jag var inte ironisk. Jag tycker uppriktigt att människor som Lord Leveson med deras positiva syn på människors förmåga är en njutning att uppleva. Knivskarpt intellekt, god analys, oräddhet och hederlighet samtidigt som de kan behålla en positiv syn på att vi kan förändra samhället till ngt. bättre. Att inte beundra dessa människor är omöjligt. Många anser dem naiva, jag tror de är vårt hopp.

    • tetridae

      Naturligtvis kommer inte en lagstiftning hjälpa alls. Det som behövs är att vanligt folk granskar medierna. Fjärde statsmakten. För som det ser ut idag är medias granskning av både politiker, rättsväsende och näringsliv ett stort skämt. Alla är korrumperbara, naturligtvis även de som officiellt utses att granska media. Det är betydligt svårare att köpa hela folket än att köpa en smal branch / nisch i näringslivet / staten.

     • Anonym

      Jag tror detta är ett tillfälle där mångfald är lösningen. Inte som nu när vi har ett par mäktiga mediehus som kontrollerar i princip allt vi läser eller ser på tv. Redan nu kan vi skönja hur desperata dessa maktens män och kvinnor är när de pga oberoende bloggar inte längre kan sätta agendan och fritt fabricera eller dölja sanningen.

      Självklar kommer de begära mera bidrag för att kunna undertrycka dessa alternativ och de kommer troligtvis få mera pengar. De går ju det politiska etablissemangets ärenden. Tror du mig inte? Fråga dig då när du senast läste en artikel som var öppet kritisk till multikulturalism eller brott och straff/rättvisa. Det händer helt enkelt inte i Sverige!

      Som tur är har folket tekniken på sin sida. Ingen tidning kommer att få tillräckligt med bidrag för att kunna dränka flera hundra tusen medborgares tankar och åsikter. De kommer försöka in i det längsta naturligtvis men öppenheten och demokratin kommer vinna!

 • Anonym

  Kan möjligen den enskilde medborgarens privatliv skyddas mot kränkningar från en korrumperad journalistkår genom en lag som håller murveln i örat?
  Politikerpatrasket och media lever ju i symbios och det förhållandet är det ingen som vågar att ha en mening om utom självmordskandidater.

 • Anonym

  Varför känns det som om detta är något att fundera på i vårt land också? Kan det ha med den ”tredje statsmakten” att göra? Som de senaste dagarna har visat sig från sin absolut sämsta sida.

 • Anonym

  ”…övervaka hur pressens självreglering fungerar”…Är det nån form av ironi? Det finns ingen självreglering! Varken i Storbritannien eller Sverige!

 • Anonym

  Hur är det med relationen svenska politiker och svenska medier ? Nyligen var ju Fredrik Reinfeldt på ett möte i Schibstedhuset. Vad diskuterades? Nu kräver även branschen YTTERLIGGARE skattepengar för att bedriva sin verksamhet. Trots massivt stöd i form av skattepengar via pressstödet så klarar inte många tidningar av att leverera läsning som folk vill betala för. Om tidningarna började granska makten istället för att hålla koll på folket för makthavarnas räkning så hade kanske journalisterna fått lite högre företroende i de årliga mätningarna.

 • Anonym

  Utmärkta förslag -förhoppningsvis kommer detta till
  det här är mitt land ett tag till också .
  Efter -68 har en maktbalans till vänstern väldiga fördel
  skett och allieringen med socialismen varit total.
  Denna vänsterdominans har varit en del i övertagandestrategin.
  Endast sportjournalistiken har gått fredad och en och
  annan ledarsida.
  Nu måste även rekryteringen till mediautbildningar bli mer
  fokuserad på de sökandes uppriktiga strävan efter
  objektivitet så att vi kan få bort den för demokratin så
  farliga grönvänsterdominansen inom public service
  och även bland nyhetsredaktionerna.
  Folket behöver skyddas bättre framöver.

 • Korpur

  Helt rätt väg att gå. Ställt bortom allt tvivel är att medierna behöver en oberoende instans som objektivt bevakar deras gärning  då de i dagsläget har allt för stor makt. 
  .
  Vinklade hetsdrev och uthängningar med politiska förtecken är vardagsmat i Sverige i dag. Till och med public service har börjat glida betydligt i dessa frågor. Det statliga presstödet och vår skattefinansierade TV/Radio skulle också avskaffas i sin helhet. Som det är nu skapar det bara osunda relationer mellan politikerna och de ”granskande” medierna som i sin rädsla att förlora sina årliga bidrag inte vågar stöta sig med de som har beslutsrätten i dessa frågor. 
  .
  Oberoende (läs: ej vänsterpolitisk) granskning, nedläggning av public service och avskaffat presstöd skulle gynna demokratin och samhället i stort.

 • Anonym

  Min reaktion på artikeln: Själv har jag börjat undra över vad tryckfrihet och offentlighetsprincip innebär för en vanlig medborgare.  Expressen och Aftonbladet tävlar i smutsgebitet ”vem tjänare mest nära dig, namn och adress”. Om detta är vad dessa för demokratin så viktiga principer har urartat till  borde principerna ses över. Om deras enda berättigande är att öka intäkterna för div. boulevard-tidningar (SvD är inte oskyldiga heller iof) i namn av något de kallar ”allmännintresse” så borde lagstiftningen för både tryckfrihet och offentlighetsprincip ses över.

 • Anonym

  Förra året avslöjade det statliga brittiska public service-företaget BBCs generaldirektör, Mark Thompson, att man medvetet väljer att mörklägga massinvandringens negativa konsekvenser i Storbritannien – allt för att britterna inte ska bli ”främlingsfientliga”.
  The Telegraphs ansåg att BBC:s agenda har skadat Storbritannien.
  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/jennymccartney/8627157/How-the-BBCs-silence-on-immigration-damaged-the-country.html

 • Oskar Andra

  Man pratar mycket om att man skapar krediter ur tomma luften. Detta är delvis sant men ändå inte. Man lånar av sig själv i framtiden, där man lånar av sitt eget framtida produktiva värde. På detta sätt leker banksystemet med kronologin. Pengarna skapas då före själva värdet, och den produktiva delen av ekonomin belastas av inflationen. Det är därför tillväxt och ekonomisk utveckling har blivit synonymt i detta system, men behöver nödvändigtvis inte vara det.

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Ulfvarson/742257240 Anders Ulfvarson

  En aspekt på födslotakten i Sverige. Det
  tillkommer knappt 100.000 individer varje år i Sverige genom födslar. Det
  betyder att omkring 100.000 individer blir vuxna varje år och många av dem kan
  låna pengar till bostad. De flesta som dör har fortfarande den gammaldags
  moralen att vara nästan obelånade.

  På så vis kan kedjebrevsystemet med ökande pris
  på andrahandslägenheter hållas igång till gagn för tillväxten.

  Lånevärdet på en årskull unga obelånade
  individer torde vara minst 500.000 kr per individ i genomsnitt, om de bara
  lägger pengarna på bostadsrätter eller andrahandsvillor. Det är 50 miljarder
  kronor. Vilken härlig köpkraft. Det motsvarar en tillväxt om 1.4% tillväxt
  oavsett om det byggs några lägenheter eller ej. Eller hur!

  Priserna stiger och lånevärdet på befintliga
  bostadsrätter och villor ökar. Nu kan man låna pengar till ny bil och båt
  eftersom fastighetsvärdena går upp.

 • http://www.facebook.com/people/Anders-Ulfvarson/742257240 Anders Ulfvarson

  Är det bra för samhällsekonomin att bygga lite
  för få bostäder? Pris på andrahandsbostäder hålls uppe till gagn för tillväxten
  genom lånekarusellen: de flesta som dör har små lån men 100.000 unga utan lån blir
  vuxna varje år och kan låna pengar. Lånevärdet på en fräsch årskull är i minst
  500.000 kr per individ. God köpkraft när det sipprar ut i systemet, motsvarar
  en tillväxt om 1.4% tillväxt oavsett om det byggs bostäder. Priserna stiger och
  lånevärdet på befintliga bostadsrätter och villor ökar. Sen kan hela folket
  låna mer pengar till konsumtion. Det finns ju fastigheter som säkerhet.

 • mikaelsod

  ”Jämför honom gärna med våra egna två Springsteen-gubbar, Lars Winnerbäck och Ulf Lundell. Till skillnad från Springsteen befinner de sig i utveckling.”
  Utveckling? Seriöst? Lundell har väl inte utvecklats sen han skrev Jack? Säger som Uggla, om jag skulle spela i tre timmar vore det som en Lundellkonsert, fast med hits.

 • mikaelsod

  ”Jämför honom gärna med våra egna två Springsteen-gubbar, Lars Winnerbäck och Ulf Lundell. Till skillnad från Springsteen befinner de sig i utveckling.”
  Utveckling? Seriöst? Lundell har väl inte utvecklats sen han skrev Jack? Säger som Uggla, om jag skulle spela i tre timmar vore det som en Lundellkonsert, fast med hits.

 • Pingback: Ett folkhemsproblem | Norra Cypern Magasinet

 • Eggmackan

  ”- Det är ett jätteviktigt samarbete. Alla har ju smarta telefoner idag och det finns ju inte så många operativsystem, säger Håkan Samuelsson.”
  Säger ju lite om hur dom tänker. Det är uppenbarligen så att Håkan Samuelsson inte har koll på situationen. Det känns som att Volvo helt plötsligt halkade ner på vill-ha-listan. Man kan dock inte beskylla honom eller Apple för hyckleri, det ligger ju helt i Apples linje att tycka och tänka åt deras användare, självständighet och kritiskt tänkande är ju inte Apples eller dess användares starkaste gren…

  • Marco Metsi

   Eggmackan> Du missar inte ett enda tillfälle att trolla om Apple. Ett heltidsjobb?

   Du som har ”koll på situationen” får gärna räkna upp hur många mobila operativsystem det finns som har mer än 5% av marknaden.

   Att Apple tycker åt sina användare är första gången jag hört. Att Apple tänker åt användarna ser jag som positivt, jag har bättre saker att tänka på än hur man hittar eller hanterar ett operativsystem.

   • odinar

    Och hur många mobila operativsystem finns det som har mer än 14% av marknaden?

    Svar 1 och det är inte IOS.

    • Marco Metsi

     Och du läser nog statistik som fan läser bibeln. http://gs.statcounter.com/#mobile+tablet-os-ww-monthly-201312-201402. Jag bara gissar att användare är viktigare än förinstallerade sålda OS.

     Sedan kan du också se statistiken i västvärlden vilket är Volvos marknad förutom Kina.

     Förutom det glömde du kanske att iOS står för 80% av annonsintäkterna från smarta mobiler och tabletter.

     • sid1616 .

      Hoppas det inte blir annonser i carplay, vilken katastrof

 • Thommys

  Hoppas att detta samarbete med Volvo leder till att Siri även kommer på svenska.

 • MrTTTT

  Om Ukraina kommer med i EU kan det bli livat.

 • Sweetlogic

  Undrar hur många britter som vill städa hotellrum för låg penning?

 • Axel Högberg

  Det pågår folkmord i Nordkorea…

 • http://profiles.google.com/gronlund2 Anders Gronlund

  Den ränta slutkunderna betalar sätts av marknaden eller snarare bankoligopolet.
  Däremot kanske det vore intressant att ta med de stigande bostadspriserna när man beräknar inflationen eftersom inflationen påverkar hur Riksbanken sätter styrräntan. Med ett sådant mått på inflationen hade vi nog fått en avsevärt högre styrränta vilket hade pressat upp marknadsräntorna.

 • Anonym

  Historiskt har cykler med stigande skulder alltid lett till antingen avskrivning/nedskrivning eller revolution. Aldrig någonsin har en nation ‘betalat av’ sina skulder.

  Efter första världskriget blev Sveriges lån från Storbritannien och Frankrike, som finansierat våra järnvägar och industrier, uppätna av inflation.

  Under 30-talet envisades man med att hålla fast vid guldmyntfoten (dvs inte ha inflation) vilket ledde till en utdragen depression och i Tyskland ledde de allierades krav på full återbetalning till ekonomisk kollaps och nazism.
  .
  Under 70- och 80-talen inflaterade 40-talisterna bort sina föräldrars förmögenheter och sina egna skulder. Nu när de själva sitter på kapital vill de inget hellre än att ha låg inflation och att låntagare ska betala av skulder till fullo. Visst, det må vara juridiskt korrekt men leder ofrånkomligen till antigen depression eller revolution.

 • Anonym

  Detta med att ”krediter skapas utan innehålla kostnaden för sin egen ränta” är kvalificerat skitsnack. Dels är det så att den ränta som betalas till banken inte dunstar i tomma intet utan förblir en del av bankens kapital för att betala löner, andra omkostnader, räntor till andra banker och Riksbanken med mera. Riksbanken i sin tur har som uppgift att bedriva en penningpolitik med vissa mål, där ett av dem är att se till att det finns tillräckligt med pengar i omlopp. Finns det för lite pengar i omlopp (enligt ditt sätt att se på saken; inte tillräckligt för att betala räntorna) behöver Riksbanken bedriva en expansiv penningpolitik. Om det omvända gäller behöver Riksbankens politik vara mer restiriktiv.

  Pengarna är bara ett verktyg för att fördela och balansera efterfrågan och arbete i samhället!

 • Anonym

  Det finns nischbanker som ger en ränta på c:a 3% med fria uttag. Det tar en dag eller två att flytta en del av kapitalet till ett transaktionskonto när behovet uppstår. Varför göda storbankerna när det finns alternativ?

 • http://dangerousbeans.bloggo.nu/ Dangerous Beans

   Nja, företag lånar väl inte pengar för ”att gå runt”. Men man måste INVESTERA i saker som kanske inte betalar sig förrän flera år senare. (Dyr maskin, 20 mille). O bankerna gillar ju som sagt inte att låna ut till såna saker. För att inte tala om hur ogärna de lånar ut till den ”nya” industrin… Tänk nu att 1000 forskare blir arbetslösa i Södertälje efter att Astra lägger ner. Kanske 200-300 flyttar utomlands. Och 200 till lyckas få andra jobb, Resterande 500? Tja, ska de bli ”småföretagare” inom medicin, behöver de ett labb. MEN – den stora kostnaden ligger i ÅRATAL av tankearbete (=lön) innan det säger ”katjong” och det finns en medicin som de kan tjäna pengar på. Hur många banker lånar ut pengar till dessa? Det troliga är att Trygghetsrådet, Tillväxtverket, EU’s strukturfonder (etc, men = skattebetalare) kommer att finansiera eventuella företagsetableringar. Några bankpengar kommer inte att finnas i närheten.

 • Sten

  Bara när självömkande SDare slutar komma hit.

 • Anonym

  bra, täcker inflationen som nu är 2,7% enl Riksbankens hemsida

 • Anonym

  Finns ett sätt att komma runt det där. Du delar upp lånebehovet i små obligationslån på ca 50.000:- med 5 års löptid och en ränta på 5%-6% per år. Sen letar du reda på ett antal villaägare i bekantskapskretsen som har obelånade hus och övertygar dem om att de ska belåna sina hus lite grand med 5-åriga bundna lån till 3% ränta och låna ut pengarna till dig genom dina obligationslån och få 2%-3% i mellanskillnad. På så sätt får du fram relativt billigt kapital och villaägarna kan skapa avkastning på ett annars helt dött kapital.

 • Anonym

  Nej, Freddie/Fanny hade en fullt fungerande och hållbar affärsmodell. Men den underminerades av att andra gick in i deras marknad med en affärsmodell som inte var hållbar, men som såg ut att ge högre vinster, vilket gjorde att den fria marknaden helt frivilligt gick in i den marknaden med långt mycket mer kapital än den tålde.

 • mikaelsod

   ‘fullt fungerande och hållbar’?
  Wiki skriver:
  ‘Den amerikanska fastighetsbubblan är en följd av en lång rad beslut av myndigheter för att stimulera bostadsmarknaden.’
  och exemplifierar med bl a
  ‘1999 gavs bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac ett explicit mål från Clinton-administrationen
  om att 42% av lånen måste gå till personer med en inkomst under
  medianen för ett visst geografiskt område. Kravet höjdes till 50 procent
  år 2000, upphörde sedan till 2004 för att därefter under Bush-administrationen höjas till 52% år 2005. Ett tilläggskrav var att 12 procent av bostadslånen skulle gå till verkliga låginkomsttagare; kravet skärptes senare till 28%.’
  Tycker du dessa direktiv pekar på en ‘fullt fungerande och hållbar’ affärsmodell?

 • mikaelsod

   ‘fullt fungerande och hållbar’?
  Enligt Wiki: ‘1999 gavs bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac ett explicit mål från Clinton-administrationen
  om att 42% av lånen måste gå till personer med en inkomst under
  medianen för ett visst geografiskt område. Kravet höjdes till 50 procent
  år 2000, upphörde sedan till 2004 för att därefter under Bush-administrationen höjas till 52% år 2005. Ett tilläggskrav var att 12 procent av bostadslånen skulle gå till verkliga låginkomsttagare; kravet skärptes senare till 28%.’
  Vi har nog olika uppfattning om vad som utgör en hållbar och fungerande affärsmodell, enligt min uppfattning är hög utlåning till icke-kreditvärdiga inte en del av en sådan modell.

 • http://pulse.yahoo.com/_ORWNM5ND7OB26K3PQMCZP3VBAU Martin

   Hur går man tillväga rent praktiskt för att lägga upp ett obligationslån?

 • Anonym

  I sin enklaste form är det bara ett helt vanligt skuldbrev där skulden förfaller till betalning vid en viss tidpunkt och med löpande betalning av ränta. Men du bör konsultera en revisor kring hur man bokför lånet och som hjälper till att skriva skuldbreven.

 • Anonym

   Föga förvånande så har Aftonbladets kulturredaktör Åsa Lindeborg anlitat en jurist för att försöka med lagen släcka ner för hennes (konkurrenter) misshagliga alternativa nyhetssidor på nätet.

 • http://www.facebook.com/mikael.langbraten Mikael Langbråten

  Han har nog missat samtliga album sedan The Rising, eftersom alla de är så olika varandra att de i stort sett bara har artisten gemensamt. (Förutom Magic/Working on a dream, som i stort sett är att betrakta som två delar av ett verk)

 • http://www.facebook.com/mikael.langbraten Mikael Langbråten

  På vilket sätt är den mer balanserad? För att den är ”sämre”? Jag gissar att du varken var på konserten, eller ens gillar Springsteen och därmed VILL läsa att det inte var så bra. Men själv förstår jag inte varför man skickar en person som har ”problem med Bruce”. Alla de 2 x 55 tusen som var, och de som ville gå, vill ju läsa en recension som bedömer musiken och showen med utgångspunkt i att man gillar artisten. Backman verkar ju inte ens gilla arena-rock…

 • Anonym

  Med det menar jag att recensenten lämnar ett bias att han har lite svårt för Bruce. Det är sällan i svensk media som recensenten gör detta. Och hans recension skall tolkas därefter. Så att du som fan tycker att det är bättre är helt normalt. Jag har inget mot Bruce men det blir lite tjatigt att läsa AB och Expressen där man tävlar om superlativ. Det är därför jag tycker att det är en balanserad och bra recension.

 • http://twitter.com/Lars_Mattias Lars Mattias

  Helt rätt att recensionerna har spelat ut sin roll. Nu behöver vi inte kritikerna för att få veta hur bra konserter, filmer, teatrar etc är. Via sociala media sprids intrycken snabbare och med större verkan. Jag vet inte riktigt varför tidningarna fortfarande anser att de behöver betygsätta allt mellan himmel och jord längre.

 • seb

  Det är riktigt men 70% av dom utgör billiga skräptelefoner och andra prylar som drivs av Android. 80% av intäkterna kommer från Apples användare. Summerat är det en mycket mer lönsam affär, och enklare för den delen. Vilken huvudvärk att stödja alla varianter avarter av Android som finns ute i det vilda.

 • odinar

  Poängen här är att man försöker tvinga folk att köpa en telefon som mindre än var femte smartphoneanvändare vill betala för bara för att de ska kunna använda sin bil.

  Och android är ETT OS och det går utmärkt att skriva en app som funkar på alla telefoner som har en OS release >= 4.1 exvis
  Det du skriver är ju som om ett windows program bara skulle fungera på en Dell dator, så är det ju inte.

 • seb

  Volvos kunder för befintliga appar idag är ca. 70% iOS, 25% Android och resten WP. Inte konstigt att man har den här strategin då, eller hur?

  Det ser likadant ut i hos de flesta, inte bara Volvo. Android-användarna använder inte sina enheter fullt ut. En av anledningarna är fragmenteringen och den större delen av low-end enheter som är kostsamma att stödja.

  Visst går det att skriva appar som fungerar för 4.1+ men då stödjer du bara ca. 20% av användarna. Många ligger kvar på 2.x. Statistiken kan du hitta hos Google själva. Det skulle också gå att stödja alla versioner av Android på något sätt men det sätter enkel ekonomisk logik stopp för, det är helt enkelt för kostsamt att utveckla och sedan underhålla för alla oliika varianter. Det här inte något jag hittar på utan en verklighet många utvecklare lever i. Hur jag kan veta allt detta kan du fundera på.

 • odinar

  Android 4.1+ var ett exempel, det förstod du nog.
  Dessutom stödjer man numera 65% om man stödjer 4.1+
  Stödjer man 4.0+ stödjer man 80%

  Och problemet med gamla telefoner är ju inget unikt för android,
  om man uppdaterar IOS på sin gamla iphone blir den ofta så seg att den blir oanvändbar så många avstår. Enda skillnaden med Iphone är att folk till sist tvingas byta telefon eftersom batteriet inte går att byta.

 • seb

  Ja mina siffror var lite utdaterade. Verkar ha tagit sig en del även om en viss andel får räknas bort eftersom det är tablets only osv.

  Det kan ju ändå jämföras med iOS där 75-80% av användarna uppdaterat redan efter första veckan efter ny release. Att det skulle bli slöare är väl sannng med modifikation. Självklart blir äldre modeller slöare av fler funktioner, det är inte unikt för iOS. Jag har heller aldrig haft behov att byta batteri innan jag ändå bytt mobil vilket den genomsnittlige mobilanvändaren idag gör efter ca. 2-2,5 år.

  Fast dessa tomma argument ändrar ändå inte på hur det faktiska användandet ser ut. En iPhone i handen är fortfarande värd mer för företagen än 10 Androids i en byrålåda (eller som inte används som ”smartphone”).

  Misströsta inte; snart kommer Samsung med sin variant på det hela. Kanske kommer det heta VehiclePlay eller något annat innovativt. Dom är ju kända för det, innovation alltså

 • Röger

  T.ex. verkar QNX och andra ha betydligt intressantare lösningar som är tänkta att fungera tillsammans med de flesta smarta-telefoner, inte bara Apples senaste 4-tums-modeller :-(

  http://www.youtube.com/watch?v

 • ManPage

  Trist av Volvo. Apple må vara ett starkt varumärke och ha sitt egna eko-system av Apple-Prylar som fungerar bra ihop (men inte särskilt bra med andra konkurrerande enheter), men som bilköpare tror jag många vänder sig emot att Biltillverkaren ska försöka ”pusha” för en specifik telefon eller ”kompatibel” media i bilen.

  Vad man efterfrågar är en lösning i bilen som är flexibel och ÖPPEN mot olika telefonmodeller. Apple har idag inte mycket mer än 10% av telefon-marknaden på världs-basis, och i Kina som borde vara en viktig marknad för framtidens Volvo ligger man på ca 5% marknadsandel. Där har telefontillverkare som Xiaomi, Huawei, Samsung, Sony, ZTE, CoolPad, HTC, LG med flera 95% av marknaden! Även om Apple gör bra ifrån sig, så kommer de flesta bilägare att vilja använda andra smartphones, även de som köper Volvos bilar.

Så mycket tjänar du
på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

Experter tror på nytt
rekord för turismen

”Samband mellan svagare krona och turism.”

Ladan går som tåget –
trots den ryska krisen

Svenske vd:n om att driva bolag under Putin.

Minns du de gamla Sovjetbilarna?

Lada

Elva klassiska bilar från öst.

”Som att se Zlatan drämma in självmål”

krönika

Bilen som gör en Golgatavandring.

Så mycket lägger
vi på studentfirandet

fest

Spara tusenlappar – expertens tips.