Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Engelska kyrkan 1895. Foto: Stockholms Stadsmuseum

Vilka fantastiska historier vi får ta del av varje gång vi lägger ut en Stockholmsgåta! Efter några ledtrådar var ni många som klurade ut att det var Engelska kyrkan vi sökte.  Här ovan ser ni kyrkan 1895 (bild från Stockholmskällan) då den var placerad på Wallingatan på Norrmalm. Den flyttades alltså sten för sten för snart 100 år sedan – 1913 – och så här ser den ut på sin nuvarande plats på Dag Hammarskjölds väg 14 i Diplomatstaden:

Engelska kyrkan 2012. Foto: Johan Lindberg

Som vi skrev i ett tidigare blogginlägg finns på Engelska kyrkans hemsida följande förklaring till kyrkans flytt: ”Kyrkans placering ansågs av några inflytelserika församlingsmedlemmar vara en oönskad plats, med flera bordeller, ett fängelse och en populär pub i närheten. Det föreslogs därför att hela byggnaden skulle flyttas till en ny plats”.

Andra bra fakta att känna till: År 1849 tillsattes, under tillsyn av biskopen av London, den första engelska prästen i Stockholm: Chaplain Fredrik Spurrell. Tio år senare köpte församlingen, tack vare bidrag från London, en tomt på Wallingatan. Kyrkan byggdes under ledning av arkitekt James Souttar och stod klar 1866. Platsen ansåg ju dock inte lämplig och dessutom ville man gärna komma närmare den brittiska ambassaden. Därför skedde flytten 1913, ett beslut som stöttades av svenska kronprinsessan Margareta (barnbarn till brittiska drottningen Victoria). Återuppbyggnaden övervakades av svenske arkitekten AE Melander. På Dag Hammarskjölds väg har nu alltså Engelska kyrkan stått i 99 år.

Så till de fina historierna som vi fick från er läsare. Här är några röster:

Lena Morilla: ”Jag kände igen den på studs. Väldigt vacker och speciell kyrka som jag passerat ett otal gånger på väg ut till Djurgården som f d Östermalmsbo. Eftersom jag sedan länge bor utomlands blev jag orolig att den flyttats men jag förstår nu att det var innan min tid ;)”

Lennart Falk: ”Det är Engelska kyrkan på Djurgården. Det är den enda kyrkan i Stockholm som byggts i sandsten från Mångsbodarna i Älvdalens kommun. Jag är geolog och de flesta bergarter är unika till sin provenans. Att jag dessutom bland mycket annat hjälpt Älvdalens kommun med att utvärdera marknadsmöjlighetrna för älvdalskvartsiten/sandstenen för ca 25 år sedan hade jag inte behövt ha hjälp av. Många engelska kyrkobyggnader är byggda av sten (liksom de flesta äldre svenska kyrkor) så det var inte så svårt. Mig veterligt så är Engelska kyrkan den enda kyrka i Sverige som byggts i Älvdalskvartsit. Dock finns det ett och annat bankpalats i det materialet. T ex PK-bankshuset på Hamngatan. Jag tror att stenen fortfarande marknadsförs under namnet Wasasten”.

Staffan Bäcklin: ”Hörde historia om att en av ambassödererna ertappats med en prostituerad och därefter beslutades det om att kyrkan skulle flyttas så nära den engelske ambassadören som möjligt för avhålla honom från synd. Tror den prostituerade ska hetat Madeleine eller Magdalena. Historien kom från en gammal man som visade mig och en kollega (på ABAB-Larm Assistans) kyrkan då vi vaktade just det brittiska residenset någon gång i februari 1991”.

Magnus Wickman: ”Stenen som kyrkan är byggd av är speciell, likaså tornet. De gånger jag passerat kyrkan har jag alltid tittat på den och förundrat mig över hur liten den är i sin omgivning. Verkar som om arkitekten inte tänkt till. Nu förstår jag varför”.

Göran Granath: ”För länge sedan, på femtiotalet, brukade jag ibland promenera med min farfar ut till muséerna och då passerade vi den här kyrkan. Jag tyckte den såg konstig ut och frågade vad det var för kyrka. ”Engelska kyrkan” svarade farfar och min bild av hur kyrkor såg ut i England var klar! Sedan har jag då och då gått förbi platsen och minns varje gång händelsen”.

Richard Thörnqvist af Ström: ”Den första bilden sa mig inte särskilt mycket utan det var först när den andra kom upp som det slog ned som en blixt i huvudet att det måste vara kyrkan vid den lummiga Laboratoriegatan, gatan som jag av en händelse och av ren nyfikenhet hade svängt förbi med bilen tidigare i våras/försommaren. En snabb googling på kyrka+diplomatstaden bekräftade mina misstankar! Fortsätt gärna med era läsarfrågor om Stockholm. Det har blivit ett trevligt strönöje att sitta och klura på under veckorna i brist på annat. Om inte annat får man hemlängtan!”

Jan Dock (f d boende Oxenstiernsgatan, numera bosatt i Norrtälje): ”Hej, läste just frågan om en kyrka som flyttats. Min omedelbara association går till Engelska kyrkan i ”diplomatstaden” vid Djurgårdsbrunnsviken. Jag har under min uppväxt  på 50-,-60 talet promenerat många gånger förbi denna märkliga kyrka med stentornet. Fått veta för länge sedan att den tidigare legat på annan plats men flyttats”.

Henrik Westberg: ”Den flyttade kyrkan är den Engelska kyrkan i Diplomatstaden. Nästa år blir det 100 år sedan den flyttades. När jag var liten, för 60 år sedan, passerade jag den ofta, men har sedan dess inte sett den. Men dess torn är omisskännligt med sitt oinklädda tegel”.

Mikael Ek: Kyrkan ni letar efter är Engelska kyrkan i Diplomatstaden. Kände igen kyrkan på den nytagna bilden: den röda stenen och det fina fönstret! Bifogat är en nytagen bild av kyrkan.

Foto: Mikael Ek

Hasse Persson: ”Det är engelska kyrkan som i dag ligger i diplomatstaden. Har själv haft min arbetsplats i deras kontorslokaler (Princess Hall)”.

Leif Engdahl: ”Den har jag sprungit förbi varje dag i flera års tid på mina löprundor när jag bodde på Östermalm”.

Anna Lilliehök: ”Kände igen den direkt. Älskar arkitekturen i den där kyrkan, plus att jag både gått i skolan och bott ett tag i området vilket säkerligen hjälpt till. Lite om flytten har jag läst, men spännande att lära sig mer”.

Ulf E.J. Olsson (kyrkoherde & kontraktsprost i Havdhem): ”Jag är visserligen inte stockholmare och dessutom är jag bosatt och tjänstgör på södra Gotland. Däremot har jag i min gröna ungdom tjänstgjort som militär/befäl/officer i Kungliga Huvudstadens omnejder. Och som präst har man ju ett visst intresse av kyrkor – och till yttermera visso har jag och min kära hustru (diakon) nyss varit i London och tjänstgjort vid Svenska kyrkans satsning vid OS 2012 – så Engelska kyrkan låter på något vis bekant för mig.  Nå, jag vet att Engelska kyrkan i Stockholm flyttades någon gång i början av förra seklet – om jag minns rätt någon gång kring 1.världskriget – bit för bit eller ”sten för sten” och att den har en ängel som blåser i en trumpet på spiran”.

Robin Gulliksson: ”Engelska kyrkan – som tidigare låg på Wallingatan. Knappast en historia, men väl en rolig anekdot har jag att berätta. Jag och en god vän var och lyssnade på Tjajkovskijs femma i mars i år, dirigerad av ingen mindre än Herbert Blomstedt. Under pausen tog vi lite luft på terassen när ett stort polisuppbåd uppenbarade sig. Folk stod nyfikna och undrade vad som var på gång. Vi förstod inte vad det handlade om först, men när jag såg de svarta, nedtonade bilarna rulla förbi gick det upp för mig att det var Prins Charles som var på väg till Engelska kyrkan för ett besök”.

Love Almqvist: ”Kyrkan är Engelska Kyrkan (St Peter and St Sigfrid). Jag trodde att det var den kyrkan, passerade den för en kvart sedan och fick det bekräftat, särskilt när jag såg den trumpetande ängeln i tornet”.

Björn Holmberg: ”Kände igen den från fotografiet, passerar den nästan dagligen på väg till hundpromenad på Gärdet. Dessutom har jag Stockholmiana som hobby – lätt som en plätt!”

Anders Henriksson: ”Mitt svar är: Engelska kyrkan. Kul att det var just den ni frågade efter jag gillar denna kyrkan väldigt mycket den är orginell och vacker enligt mitt tycke. Jag och min sambo tycker om att vandra på Djurgården och på många andra platser i Stockholm och har varit förbi Engelska kyrkan flera gånger men tyvärr aldrig inne i den. Jag tycker Stockholm är en oerhört vacker stad och jag kan bara strosa runt i stan i flera timmar, man hittar alltid nya saker att titta på :-)”

Här är några till som svarade rätt redan första dagen: Billy Bohlin, Staffan Skott (The Woodside, Milton, Cambridgeshire), Marie Wallenberg Olsson, Astrid Hellgren, Lars Lundin (Lund), Jens Pettersson, Christian Lyrholm, Carl Gillner, Henrik Åkerman, Alf Eriksson, Thomas Henningson, Peter Kinnmark, Anders Jangö, Lena Morilla, Gunnar Liljevall, Johan Näsström, Bo Sevastik, Karin Rydén Thomas (Berlin), Leena Maria, Bertil L Jansson, Björn Holmberg, Magnus Wickman, Olof Simonson, Lars Wengrud, Leif Östborg, Kerstin Wall, Tomas Widenkreuz, Peo Wennberg, Sylvia Zepeda, Martin Sundstedt, Erik Grundström, Helga Sporrong, Gunnar A Olin, Bo Magnusson (Järfälla), Håkan Olofsson, Anders Malmros, Putchi Lindberg, Ingrid Mandéus, Rolf Körnemark, Göran Granath, Isto Puumalainen, Christer H Sjöblom, Greger Engström, Johan Erséus, Carsten Malmberg och Tore Bremark.

Åke Johnsson, Fårösund: ”Sannolikt avses med den flyttade kyrkan Engelska kyrkan [St Peter and St Sigfrid] (i Stockholm), som först uppfördes 1864–1866 vid Wallingatan, och år 1913 sten för sten flyttades till sin nuvarande plats i ”Diplomatstaden” (på den dåvarande garnisonskyrkogården och (då också) i närheten av den brittiske ambassadörens residens). Som elev i Gärdets folkskola inhämtade jag upplysning om kyrkan och dess (märkliga) flyttning i hembygdskunskapen”.
Hessel van Ketwich: ”Förutom Engelska kyrkan har ju även S:t Eugenia flyttats, dock inte bit för bit.”

Under gårdagen svarade dessutom ytterligare 75 läsare rätt. Det märktes tydligt på svaren att de sista ledtrådarna löste många knutar.

Här en till bild på kyrkan från Stockholmskällan – tagen 1896:

Kyrkan 1896
Foto: Stockholms Stadsmuseum

Under denna onsdag ska jag försöka hinna med att fotografera platsen där Engelska kyrkan en gång stod. Vi får se om någon hinner före! Mejla i så fall bilden till mittstockholm@svd.se. Dit kan du också mejla om du har en egen historia om Engelska kyrkan.

Har du själv någon bild från Stockholm som du länge haft frågor om?

Mejla gärna in den till mittstockholm@svd.se så gör vi ett försök att lösa ditt grubbel.

 

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.