X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Den här veckan är alltså min tanke att Stockholmsgåtan ska vara riktigt knepig. Men som vanligt kom det rätta svaret in under första timmen! Dock faktiskt bara 1 rätt svar, så kampen om andraplatsen finns fortfarande kvar…

Bilden är tagen av SvD-läsaren Sven-Erik Ryttermalm.

Frågan: Var i Stockholm är vi?

Foto: Sven-Erik Ryttermalm

Här får ni nu några av gissningarna hittills (avslöjar dock inte om det rätta svaret finns med här):

David Andersson: ”Hmmm… Den var svår. Jag undrar om inte detta är tunnelbanebygget i Norrström som vad jag minns hade en översvämning och det blev personskador och kanske t o m någon som förolyckades?”.

Stefan R Grazia: ”Vild gissning! Tegelbackseländet under bortbyggnad i mitten av 50-talet – samtidigt som T-banan knyts ihop mellan Slussen och Hötorget. Plats – troligen vid gamla järnvägsövergången. År – gammalt bleknat färgfoto – pekar mot 1956?”.

Jonas Bengtsson: ”Byggandet av Folksam-huset”.

Karl-Olov Fentorp: ”Jag får en känsla att det kan vara något i samband med tunnelbanebygget. Det skulle till och med kunna vara mellan Vasagatan och Klara Västra Kyrkogata”.

Mats Kaij (Leksand omgivet av 22 graders kyla och strålande sol): ”Först ett stort TACK för er serie. Ni har kluriga bilder och svåra att placera i det Stockholm som varje dag förändras, ibland till det sämre, ibland till det bättre. Dagens bild, 14 januari, tror jag kommer från bygget av tunnelbanestation på (under) Odenplan. Det fanns ju många sådana här schakt så svaret är mycket osäkert ,dock ett svar.”

Åke Spets: ”Tja, vad ska man tro? Så här såg Stockholm ut under lång tid omkring 1960. Som f d Kungsholmsbo, och omkring 1965 med arbete i hörnan av Fleminggatan och Scheelegatan, erinrar jag mig den stora byggropen som så småningom bebyggdes för Trygg/Hansa vid Barnhusbrons södra fäste”.

Sverker: ”Om jag fattat rätt går Åhléns 9 våningar under jord och jag chansar på sprängningarna där. De här randiga markiserna kan det vara på  huset söder om – alltså det blir väl vid Klara norra kyrkogata? Det huset är ju nästan lika nytt, men hoppas det var klart då? Men dom sprängde sig alltså ner genom urberget, det måste blivit dyrt?”.

Jan Öhrström: ”Mycket knepigt denna gång. Jag måste ta till en ganska vild gissning. Jag tror att vi är någonstans på en plats där Norrmalmsregleringen har farit illa fram. En gissning blir då på nära korset Drottninggatan och Klarabergsgatan. Gropen som vi ser kan vara f.d. Hôtel de Suède rivet 1952 och på tomten byggdes ett nytt hus 1960. Det som vi ser bakom gropen kan vara Hotel Regina rivet 1962. Där ligger idag Sergels torg”.

Ulla Wannbäck: ”Hej, det här var gruvligt svårt! Jag gissar (vilt!) på tunnelbygget i kvarteret Hägern och att vi är på Klarabergsgatan vid Klara kyrka. Årtalet är i så fall i början av 50-talet. Då var det nog vanligt med inneboende förresten (som fotografen)”.

Rebecca Stadener: ”Det där är söder om stan. Vid Tantolunden?”.

Jörgen Gustavsson: ”Vi har behandlat Norrmalm mycket, även Fridhemsplan har varit med – om än i en trafikcontext. Lämnar dem därför därhän. Vad fanns det fler för platser där det byggdes mycket under omdaningarnas tidevarv – och kan man förmoda med stora gropar? Jo, runt Hornstull, Marieberg, Hornsberg, Torsplan/ Norra Stationsgatan, Fältöversten, Gärdet/Tegeluddsvägen-Sandhamnsgatan,  Danviks tull, Skanstull. Även solitära byggen kan vara aktuella; Läkarhuset vid Odenplan, Fältöversten, Länsstyrelsen vid Hantverkargatan och en massa andra hus i stan. Men de kan kanske inte kan sägas vara en del av omdaning av respektive trakt. Nå’t måste man ju gissa på. Ser ut att vara rätt nära till omkringliggande bebyggelse. Det får bli gropen för Skatteskarpan på Götgatan”.

Om bilden säger fotografen Sven-Erik Ryttermalm bland annat: ”Det här var en tid då flera delar av Stockholm bytte karaktär. Jag var vid denna tidpunkt inneboende hos min blivande svärmor och hennes dotter. Jag passerade denna plats på vägen till jobbet varje dag”, berättar han per telefon.

Vilket årtal bilden är tagen vet faktiskt inte ens Sven-Erik. Där får ni gärna komma med tips och teorier så att vi kan lösa detta.

I morgon kommer vi att visa mer av bilden och sedan följer fler ledtrådar fram till svaret på torsdag. Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se.

Här kan ni förresten se svaret på förra veckans gåta.

Lycka till!

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.