Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

APPLEKRITIK Den senaste tiden har Apple fått utstå allt hårdare kritik för arbetsförhållandena på de kinesiska fabrikskomplex där företagets produkter monteras. Med anledning av den hårda kritiken har Apple nu öppnat upp för inspektioner.

 

Från den här veckan kommer en oberoende organisation, Fair Labor Association, att inspektera Apples underleverantörer i Kina, däribland de ofta omnämnda Foxconn-fabrikerna i Shenzhen och Chengdu.

– Vi anser att arbetare överallt har rätt till en säker och rättvis arbetsmiljö och därför har vi bett FLA att oberoende utvärdera förhållandena hos våra största underleverantörer, säger Apples vd Tim Cook i ett pressmeddelande.

– Inspektionerna som nu pågår saknar motstycke inom elektronikbranschen, både till storlek och bredd, och vi uppskattar att FLA har gått med på att ta det ovanliga steget att namnge olika fabriuker i sina rapporter.

Resultaten av undersökningen kommer att publiceras i början av mars på webbplatsen www.fairlabor.org och under våren kommer liknande undersökningar att genomföras på fabriker som tillhör andra Apple-tillverkare som Quanta och Pegatron. I slutändan kommer inspektörerna att ha utvärderat omkring fabriker som monterar mer än 90 procent av Apples produkter.

Apple har ett viktigt mål: att tvätta sitt skamfilade rykte, att vända den dåliga publiciteten till något positivt. För det är ohyggligt svårt att kombinera rapporter om missförhållanden, missnöje och självmord hos underleverantörer med en till synes aldrig sinande flod av succéhistorier om försäljningsrekord och vinstrekord, där ett av de största problemen för företaget anses vara investerarnas ökande ilska över att inte få ta del av den insamlade kassan på närmare 100 miljarder dollar.

För även om Foxconn, Quanta, Pegatron och de andra fabriksjättarna monterar produkter åt de allra flesta hemelektronik-, mobil- och datortillverkarna, så är det ingen som kommer i närheten av Apples framgångar, varken ekonomiskt eller sett till popularitet. Det är en viktig förklaring till att just Apple lyfts fram som skurk i bevakningen, en annan anledning är att Apple är en av de största enskilda kunderna till fabrikerna och som sådan har stor makt att ställa krav

Men gensvaret torde inte ha blivit riktigt vad Apple förväntade sig. Å ena sidan har man fått positiva kommentarer. Sasha Lezhnev vid Enough Project, en organisation som fokuserar på just den här typen av frågor, säger till New York Times att ”Det här är en riktigt stor sak. Hela industrin måste följa efter och göra samma saker som Apple gör.”

Å andra sidan har valet av samarbetspartner också kritiserats. Till samma tidning säger Jeff Ballinger, ansvarig för Press for Change att ”Det finns mycket retorik från människor inom corporate social responsibility om att man vill förbättra arbetsvillkoren, men alla påtryckningar verkar gå i motsatt riktning – de försöker pressa ner priserna.”

Scott Nova, ansvarig för Worker Rights Consortium förklarar varför Apple kunde valt en bättre samarbetspartner för undersökningarna:

– Free Labor Association har gjort en del gott, men vi tycker inte att det är rätt att de kallar sig oberoende när de till viss del finansieras av företag.”

– Det enda sättet att mäta hur framgångsrika den här typen av undersökningar är att se om förhållandena blir bättre för arbetarna och vi ser inte det i de stora varumärkenas leverantörskedjor.