Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

Apples nytillträdde vd Tim Cook har onekligen haft en ganska enkel resa hittills. Företaget fortsätter rada upp rekordresultat och rekordförsäljning och aktien går stadigt framåt på börsen. Företagets kassakista är välfylld.

I en artikel skriver Reutersjournalisten Poornima Gupta att det är just den välfyllda kassakistan som kommer att bli Tim Cooks första riktigt stora utmaning. För ett och ett halvt år sedan hade företaget samlat på sig strax över 45 miljarder dollar –redan det en enorm summa pengar. I dag, efter den senaste rapporten, sitter företaget på 98 miljarder dollar. Mer än dubbelt så mycket.

Apples stinna kassakista har länge varit något som fascinerat såväl analytiker som investerare. Det har talats om att den varit enormt viktig för att kunna säkra komponenttillgången, att den gjort det möjligt att verkligen pressa underleverantörer och att den förr eller senare kommer att användas till att köpa andra företag – bland annat mjukvarujätten Adobe har kopplats samman med Cupertinoföretaget.

 

Men ingenting har hänt och pengakistan har fortsatt att växa. Apple sitter nu på omkring 104 dollar per aktie och investerare börjar undra om det kommer någon utdelning, om det blir några återköp av aktier. Så länge aktien rusade uppåt och kassakistan låg på någorlunda rimliga nivåer så var de kritiska rösterna ganska få och ganska lågmälda.

I dag har Apple samlat på sig eget kapital motsvarande en fjärdedel av bolagets börsvärde.

Apple är inte heller kända för att vara särskilt aktiva placerare av sina pengar. Trygghet har länge varit ledordet och under räkenskapsåret 2011 gav den enorma kassakistan en avkastning på 0,77 procent, en liten uppgång från föregående år men en bra bit från de 5,27 procent man hade år 2007.

Företaget har inte heller gjort sig kända för extravaganta uppköp, istället föredrar man att köpa mindre företag som bara påverkar resultatet marginellt. Förra årets största utgiftspost var även den av det mer defensiva slaget – när man tillsammans med bland andra Microsoft köpte konkursade telekombolaget Nortels patentportfölj för 4,5 miljarder dollar.

Wall Street vill ha utdelning och många analytiker tror att de kommer att få det också, efter tisdagens uttalande att de för ”aktiva diskussioner” internt om vad de ska göra med pengarna.

– Det är tydligt att de försöker visa att de inte ignorerar problemet. Men det betyder inte att ett beslut är nära förestående, säger Michael Holt, analytiker på Morningstar till Reuters.

Andra är desto säkrare på sin sak:

– När Apple säger att de för ”aktiva diskussioner” kring vad de ska göra med med sin balansräkning, då tror vi att de förbereder marknaden för en utdelning under räkenskapsåret, säger Brian White, analytiker på Triconderoga Securities.