Annons

Adam Erlandsson om digitala trender

Adam Erlandsson

Adam Erlandsson

Det är först när det finns en Iphone eller Android-telefon med 4G som den senaste generationens mobilteknik kommer att slå igenom brett bland svenskarna. Det hävdar en ny undersökning från mobiloperatören Tele2.

Bland de dryga 3 000 personer som svarade på undersökningen valde 428 att svara på frågan om vad som är viktigt när de går över till 4G under 2012. 2 574 valde att inte svara och har alltså inga som helst planer på att byta under året. Det är bara att konstatera att 4G/LTE har en bra bit kvar innan det verkligt breda genomslaget.

De tillfrågade fick också ange när de personligen tror att ”4G kommer att vara allmänt känt och användas av den breda allmänheten”. Här lyfter Tele2 fram att det  till stor del handlar om produkterna – till exempel tror 20 procent att det krävs en Iphone-telefon med 4G och 14 procent att det krävs en Android-telefon med 4G för att nå det breda genomslaget.

I pressmeddelandet säger Samuel Skott, affärsområdeschef för Tele2:s konsumentmarknad, att ”Produkterna är såklart extremt viktiga för 4G-succén. Bara det senaste kvartalet har det lanserats både en smartphone och en surfplatta med 4G-stöd. Och fler produkter kommer under 2012.”

Det är Samsung som börjat sälja LTE-versioner av Android-enheterna Galaxy SII och Galaxy Tab 8.9. Som användare märker man mest av den högre hastigheten när man använder dem som modem eller som hotspots. För den vanliga mobilsurfen är det andra saker som begränsar den upplevda hastigheten.

Men även om 60 procent av de som planerar att satsa på 4G under året i första hand tänker sig en mobiltelefon med tekniken så finns det siffror i undersökningsunderlaget som är betydligt mer intressanta. Till exempel anser 29 procent att det breda genomslaget kommer när nätet är fullt utbyggt samt att 46 procent tror att det kommer ”när operatörernas priser på 4G är jämförbara med dagens abonnemang (mobilt bredband ohc mobiltelefoni)”.

Kort sagt, när 4G är ett självklart inslag i såväl den hårdvara som man köper som i de abonnemang man vill ha, när tekniken inte längre innebär någon ytterligare kostnad jämfört med 3G. Det lär ta ett tag innan vi når fram dit.

Själv blev jag kontaktad av en säljare häromveckan som försökte övertyga mig om de stora fördelarna med att byta ut den fasta uppkopplingen hemma (Vi har 100/10 Mbit/s, fiber) mot en 4G-router. Han var inte helt lyckosam i sin argumentation. Argumenten om att det faktiskt  är en riktigt snabb uppkoppling som inte går att jämföra med gamla mobila bredband och att man får med en router så man enkelt kan dela uppkopplingen på andra datorer var inte lyckosamma.

Inte ens trumfkortet – att man minsann kan ta med routern till sommarstugan också – lyckades bita. Men det får väl någonstans erkännas att det åtminstone till viss del beror på att vi inte har någon sommarstuga att åka till.