Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Jag har nyligen intervjuat finansminister Anders Borg om det nu så aktuella ränteavdraget. Svaret är, föga förvånande, att det ska var kvar. I gårdagens tidning berättade moderaten Catharina Hagen att hon länge varit för att minska ränteavdraget – utan gehör i partiet. Och Borgs svar i sin helhet, och vad andra partier svarar, kommer kunna läsas i SvD Näringsliv nästa vecka. Men varför det är bra att ha kvar, var en fråga jag kunde ställa ett par gånger till Anders Borg, utan något riktigt tydligt svar – mer än att det ”är en del av skattesystemet”.

På min följdfråga, varför staten vill gynna lånande och beskatta sparande, och om det verkligen är sunt blev svaret återigen:

– Det är en del av det svenska skattesystemet och det pågår inga diskussioner att ändra det.

Men är det sunt att Sverige har blivit ett lånesamhälle?

– Det är en del av den balans vi har mellan kapitalinkomstbeskattning och lån, och det pågår ingen diskussion på finansdepartementet om att förändra ränteavdragen, och det kommer det inte göra under tiden framöver.

Är du bekymrad över svenskarnas höga skuldsättning?

– Ja, och därför vill vi höja bankernas kapitaltäckning och vi gör det mer än i andra länder för att det är det effektivaste sättet.

Är du rädd för att vi har en bolånebubbla?

– FI och Riksbanken har prövat frågan och kommit fram till att vi inte har det, utan att det är fundamentala faktorer som spelar in. Men det är klart priserna har stigit under lång tid så vi måste vara försiktiga.

Det spelar alltså ingen roll att EU-kommissionen har kritiserat den svenska ekonomins största problem: den privata skuldsättningen och föreslagit amorteringskrav och minskat ränteavdrag. Eller att utländska investerare räds svenska banker för den stora exponeringen mot en högt belånad bostadsmarknad. Eller att Sverige är sämst i hela EU på att äga sina bostäder skuldfritt.

Nej, FI och Riksbanken har ju ändå kommit fram till att det är lugnt.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter