Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Få ämnen engagerar som bolån – och ränteavdraget som vi skrev om i går var inget undantag. Just ränteavdraget nämns ytterst sällan som en lösning på skuldexpansionen. Kanske för att för få vill ta i debatten, och för att det upplevs meningslöst när båda politiska lägren ger ett entydigt besked: ”Vi för inga diskussioner om att minska ränteavdraget”. Samtidigt medger de att ämnet är känsligt. Och frågan väcker debatt. Kommentarsfältet och mejlen har strömmat in.

En tidigare politiker, som var moderat riksdagsledamot åren omkring millennieskiftet, mejlade och berättade att frågan var hopplös att lyfta internt i partiet redan då. ”Det tycks aldrig vara rätt tidpunkt och man är bara så politiskt rädd för denna fråga”, skriver politikern.

”Det är så många skäl för att denna reform måste genomföras på sikt att det är toppen att ni skriver om det. Om man sänker skatten på sparande i motsvarande grad (vilket bör göras för att få skattesystemet konsistent) så gynnas också hushållen.”

En annan läsare skriver att: ”Med tanke på att de flesta politiker, journalister och makthavare också 
har bostadsrätter eller villor som bostad är sannolikheten liten att något kommer 
att göras åt bostadsmarknaden under överskådlig framtid”.

Och den i särklass populäraste läsarkommentaren lyder: ”Politik handlar inte om att fatta kloka beslut. Politik handlar om att vinna val”.

Helsingborgs Dagblads ledarsida skriver att låneekonomin är rotad och inte kan ”skifta ben från en dag till den andra”, men anser att diskussionen måste föras ”öppet och seriöst”. 

Men det är långt ifrån entydiga åsikter bland läsarna. Medan en tycker att jag har helt rätt i att frågan bör lyftas – och anser att inte göra något med ränteavdraget ter sig långsiktigt ohållbart – tycker en annan att ”Carolina har helt fel”. Och menar att de ”som ivrigt förespråkar slopade ränteavdrag, amorteringskrav, höjt bolånetak m.m. riskerar att framkalla det boprisfall som Sverige hittills lyckats undvika. Vissa vill säkert ha ett sådant boprisfall av egoistiska skäl, men det vore inte bra för Sveriges och bankernas ekonomi.”

Då håller jag nog mer med förstnämnda läsaren om att de flesta journalister också har en bostadsrätt eller villa – och inte drömmer om ett boprisfall. Däremot kan nog alla ekonomisk sinnade hålla med om att riksbankschef Stefan Ingves mål om att få till ”en mjuk inbromsning” av bostadspriser vore sunt. Just nu pekar inget på det. Enligt den senaste statistiken fortsätter priserna på bostadsrätter i landet att ticka uppåt.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter