Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

sarkeesian4
Det pågår något fruktansvärt odemokratiskt och kvinnohatande i spelvärlden. Den vidriga häxjakten mot spelutvecklaren Zoe Quinn är fortfarande inte över, samtidigt som den feministiska kulturkritikern Anita Sarkeesian har blivit överöst av nya trakasserier.

Sarkeesian, känd för sin videoserie “Tropes vs women in video games”, lade häromdagen ut den andra delen av “Women as background decoration.” Medan videon har hyllats av en mängd framstående personer, som bland andra Tim Schafer och Joss Whedon, har också personer som ogillat innehållet visat det på allra värsta sätt. Sarkeesian fick utstå en obscen mängd trakasserier och hot mot henne själv och hennes familj efter att videon publicerats. Så otäcka var några av hoten att Sarkeesian tvingades tillkalla polis och lämna sitt hem i fruktan för sin och familjens säkerhet.

Varje gång som Sarkeesian har släppt en ny del i sin videoserie – som kritiserar den sexism som existerar i många dator- och tv-spel – har hon utsatts för trakasserier och övergrepp. Hatkampanjen mot henne startades redan när hon sökte pengar för “Tropes vs women” via Kickstarter, och den har aldrig bedarrat.

Trakasserierna försvinner inte – personerna som begår dessa övergrepp väntar bara på nästa tillfälle då de åter försöker att med hot och trakasserier tysta dessa kvinnor. Det är på alla sätt sjukligt hur Quinn och Sarkeesian behandlas, och det enda sättet att bli av med detta kvinnofientliga hat är att peka ut det var vad det är och förkasta det. Om någon fortfarande tvivlar på att spelvärlden vilar på misogyna värderingar, så har dessa hatkampanjer otvivelaktigt bevisat motsatsen.