Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Lotteriinspektionens uttalanden är deras. Det skriver Postkodlotteriets kommunikationschef om inspektionens kommentarer som går tvärtemot bolagets egna version. Samtidigt viftar man bort kritik från förmånstagare som känner sig pressade med: ”vad enskilda personer tycker i olika frågor måste stå för dem.”

I förra veckan ställde jag ett antal frågor här i ett uppmärksammat inlägg till Postkodlotteriets vd. Många läsare undrar nu hur det har gått. Svaret är att Postkodlotteriet erbjuder intervjuer med välgörenhetschefen, med en ordförande för en stiftelse och med kommunikationschefen. Men inte med vd:n – den som bör veta allt om verksamheten och kunna svara på alla följdfrågor (något som de andra av naturliga skäl inte kunnat göra på rak arm).

LÄS MER: Konkurrensverket granskar Postkodlotteriet

Trots att jag ordagrant skrev att jag inte ville ha eget komponerade svar på hemsidan fick jag just det. På min första fråga – hur vd Niclas Kjellström-Matseke kan anse det vara märkligt att Postkodlotteriet uppfattas syssla med välgörenhet – svarar bolagets kommunikationschef Fredrik Skärheden på hemsidan att:

— Vi måste vara självkritiska och vi har uppenbarligen inte varit tydliga. Det beklagar vi djupt och vi jobbar löpande på att bli bättre och tydligare. Vi bedriver lotteriverksamhet. Vårt ansvar är att driva en effektiv lotteriverksamhet för att på så sätt kunna växa och donera ännu mer.

LÄS MER: De kräver ensamrätt på välgörenhet

Att många läsare ändå uppfattat det som att lotteriet sysslar med välgörenhet, efter all marknadsföring, besvarar bolaget med att man har 1 miljon kunder och är välkänt som lotteri.

– Det är inte helt lätt det här och vi är kanske en udda fågel. Men vi säljer lotter och producerar underhållning, det är det som är vår verksamhet.

LYSSNA: Här är ett inslag som SR:s satirprogram Public Service gjorde apropå SvD:s granskning

Att Postkolotteriet kräver ensamrätt när man skänker pengar till välgörenhetsorganisationer, och alltså inte tillåter dem ta emot pengar från andra spelbolag, som SvD skrivit, är ett påstående som bolagets vd kallade ”befängt” i en DI-intervju. Det har inte tagit dem ett halvår att svara Konkurrensverket som jag skrev (anmälan kom däremot in för cirka ett halvår sedan, enligt dokumentet). Men bolaget har begärt förläng svarstid. Det förklaras med att ”Konkurrensverket granskar marknadens funktionalitet. Det tar vi på största allvar”

Jag frågade: om påståendet är ”befängt” varför får inte spelbolaget Paf skänka pengar till Röda korset på grund av ert avtal?
— Om Röda Korset vill starta ett nära samarbete med någon av våra konkurrenter, med eller utan svensk licens, vill vi att Röda Korset först diskuterar det med oss, svarar Postkodlotteriet som tillägger att det är ”rimligt”, skriver kommunikationschefen.

Något man däremot hade betydligt svårare att bemöta var Lotteriinspektionens svar till mig. Linnea Elovsson, tillståndshandläggare på Lotteriinspektionen, sa att Postkodlotteriet ”har ett avtal med förmånstagarna och där står det att man inte vill att de ska ta emot pengar från andra lotterier.”

Här står alltså Postkodlotteriets vd:s ord mot Lotteriinspektionens. Postkodlotteriet kan knappast påstå att Lotteriinspektionen ljuger (eftersom det verkar osannolikt) Därför blev svaret bara:

— Lotteriinspektionens uttalanden är deras. Vi har löpande dialog med dem. Lotteriinspektionen granskar och godkänner alla lotteriets donationer och fördelningen av dessa. Vi har kontinuerligt en bra dialog med dem.

Att personer inom organisationen Plan uppger att Postkodlotteriet hindrat dem att starta eget lotteri, och kallar det ”ren utpressning” hade bolaget också svårt att bemöta:

– Vad enskilda personer tycker i olika frågor MÅSTE stå för dem. Vi har ingen konflikt med Plan Sverige. Vi beslutade gemensamt att Plan Sverige skulle fortsätta att vara förmånstagare till lotteriet och att de inte skulle starta sitt lotteri.

Med tanke på att många av de här senare svaren inte är några riktiga svar är det förståeligt att vd:n inte vill svara själv muntligen.

Hela svaren på alla frågor kan ni läsa här. 

LÄS MER: Hela granskningen av Postkodlotteriet

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter