Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

SvD har försökt få en intervju med Postkodlotteriets vd sedan i går. I stället kontaktar bolaget vår konkurrent, som inte har granskat lotteriet, och erbjuder en vd-intervju. Eftersom en rad relevanta frågor utelämnas, så här är frågorna som SvD vill ha svar på muntligen från vd:n (alltså inte i ett eget komponerat svar på hemsidan).

* Niclas Kjellström-Matseke, du säger till DI att ni ”inte sysslar med välgörenhet över huvud taget”. Är du förvånad att det kan uppfattas så, efter all er marknadsföring som handlar just om ”lotteriet för en bättre värld”?

* Av min mejlbox och hundratals läsarreaktioner att döma verkar många uppfattat det som att ni sysslar med välgörenhet. Hur kan så många ha missuppfattat er verksamhet så totalt, tror du?

* Du säger till DI att ”vi jobbar inte med välgörenhet” och ”vi bedriver lotteriverksamhet. Det här är business”. Här kan en liten påminnelse vara på plats: det är spelmonopol i Sverige. Enda förklaringen till att Postkodlotteriet får finnas på den hårt reglerade svenska spelmarknaden är just er ambition att syssla med välgörenhet. Kan du ändå, ärligt talat, kalla det för ”missförstånd”?

bild

*Kritiken från Charity Rating, om att Postkodlotteriet inte ”samlar in så mycket pengar som möjligt till välgörenhet” kallar du ”fundamentalt felaktig kritik”. Det hela bygger återigen, enligt dig, på den stora missuppfattningen att Postkodlotteriet sysslar med välgörenhet. Borde ni inte varit tydligare med att ni främst jobbar för egen vinning och inte välgörenhet?

* Att Postkodlotteriet kräver ensamrätt när man skänker pengar till välgörenhetsorganisationer, och alltså inte tillåter dem ta emot pengar från andra spelbolag, som SvD skrivit, kallar du ”befängt”. Om det var så felaktigt varför tar det er nära ett halvår att besvara Konkurrensverkets frågor? Så lång tid att ni nu begärt förlängd svarstid?

* Om det är ”befängt” varför får inte spelbolaget Paf skänka pengar till Röda korset på grund av ert avtal?

LÄS MER: hela granskningen här

* Om det är så ”befängt” varför sa Lotteriinspektionen, som känner till era avtal, så här till mig:

”De har ett avtal med förmånstagarna och där står det att man inte vill att de ska ta emot pengar från andra lotterier. Det är ett avtal, och från början var det inte så många föreningar. Men vi har börjat titta mer på det här när det är så många förmånstagare”, sa Linnea Elovsson, tillståndshandläggare på Lotteriinspektionen, och tillade: ”Vi tittar speciellt på om det är lämpligt att göra så när lotteriet har vuxit sig så stort”

* Organisationen Plan säger att ni hindrat dem att starta eget lotteri. Så här skriver en högt uppsatt person inom organisationen till mig: ”jag var oerhört förvånad och upprörd över Postkods krav på oss att helt avstå från egna lotterier som ett villkor för att få bidrag. Ren utpressning”.  Ni bemöter det här genom att säga att ni bara har ”fört samtal” med Plan. Vad sades under samtalen?

* I Di-intervjun vill ni också lyfta fram er litenhet genom att säga att ni bara har 14 procent av turspelsmarknaden. Så lät det inte på er hemsida nyligen, där ni tvärtom ville lyfta fram hur stora ni är under rubriken ”Postkodlotteriet växer i en bransch som backar”. Och skrev ”första halvåret ökade Postkodlotteriets omsättning med 18 procent jämfört med samma period förra året. Samma period minskade marknadens omsättning med 1 procent.”

* Hur ska ni ha det, är ni små eller stora? Eller är det helt enkelt det här som kallas att vända kappan efter vinden?

 

Som jag skrev redan i inledningen har jag tackat nej till ytterligare skriftliga svar från pressavdelningen. Det är inte så journalistik fungerar. Vi vill ha muntliga svar från vd. Så här bemöter Postkodlotteriet blogginlägget:

Skärmavbild 2013-09-12 kl. 13.34.23

 Och om det råder något som helst tvivel på att Postkodlotteriet verkligen kan ge mig ytterligare skriftliga svar från pressavdelningen, utan följdfrågor, behöver ingen tvivla längre:

Skärmavbild 2013-09-12 kl. 13.31.28

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter