Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Om jag ägde ett storbolag och hade fuskat till mig snabba otillåtna vinster skulle jag nog tänka: skönt att ingen bryr sig. För det är inte svårt att hitta märkligheter som får passera ostraffat på börsen.

Nyligen avslöjade Svt att Wallenbergbolaget Stora Enso under nästan tio år har mörkat gigantiska förluster i bolaget, i syfte att göra stora och otillåtna utdelningar till aktieägarna. Genom manipulerad bokföring pressades den tidigare redovisningschefen att dölja förlusterna. På så sätt kunde bolaget fortsätta med sina höga utdelningar. Jag har fått ett par mejl från näringslivstoppar som frågar sig: varför bryr sig ingen?

LÄS MER: Wallenberg har ansvar för Stora Enso

Nu var det ett par veckor sedan avslöjandet kom och reaktionerna från ansvariga myndigheter hittills är – tystnad.Stora Enso har sitt huvudkontor i Finland, men aktien är noterad på både Helsingforsbörsen och Stockholmsbörsen. Vad säger börsen, som ansvarar för att regelverket följs? Eller Ekobrottsmyndigheten och Revisorsnämnden i något av länderna? Det är tyvärr ingen vild gissning att det mottas med gäspningar. Eller nej förresten, en sak har hänt: revisorerna har fått den lägsta gradens anmärkning i Finland. Det är ungefär lika hårt som att säga ”aja-baja” till ett barn.

LÄS MER: Revisorernas löner höjs trots varning

De här revisorerna kan fortsätta som vanligt och ”granska” andra bolag. Kanske kan de göra en extra fin karriär i bolag som vill trixa med siffrorna. SvD Näringslivs granskning för ett par år sedan visade att en anmärkning är en menlös åtgärd. I praktiken förändrar det inte något för den enskilde revisorn.

Men märkligheter som bara tycks passera finns det flera av bland börsbolagen, inte minst när det kommer till den svåråtkomliga insiderhandeln. I februari förra året, som exempel, utbrast en kursrusning i tidningsbolaget Metro. Aktien rusade förbi en 20-procentig uppgång på bara några timmar. Till slut tvingades Stockholmsbörsen handelsstoppa aktien.

LÄS MER: Handeln i Metro anmäls till EBM

Det må vara ett litet bolag, men det där var ingen naturlig kursrusning. Ingen ny information hade nått marknaden. Nästa handelsdag däremot fick allmänheten del av den kursdrivande nyheten: Kinnevik la ett bud på Metro. Det känns solklart att någon som kände till informationen valde att utnyttja den för egen vinning – och gjorde sig en mindre förmögenhet.

Vad som har hänt, så här nära 1,5 år senare? Ingenting.Personer med insyn i bolagen är skyldiga att anmäla sin insynshandel till Finansinspektionen. Problemet är bara att det finns ett gigantiskt hål i lagen: de som har sina aktier placerade i en kapitalförsäkring behöver inte anmäla.

I flera år har det pratats om att hålet ska täppas igen. Men i förra veckan kom information om att Sverige måste vänta på att ett gemensamt europeiskt regelverk är på plats. Det innebär att höjdare med insyn i bolagen, om de så vill, kan smyghandla aktier i minst 2,5 år till.

Nyligen skrev några makthavare en debattartikel i DI med flera förslag på hur börsen ska räddas. Det handlade om förenklande regler som att minska kraven på kvartalsrapportering, billigare att notera bolag och så vidare. Tillsammans skriver de att ”Slutmålet måste vara ett ekosystem för kapitalanskaffning” där börsen och ägarna ger bolagen bästa förutsättningar att ”finansiera tillväxt och skapa nya jobb.”

Jag föreslår att målet i första hand blir att minska kryphål och fusk. Det, om något, skulle höja förtroendet för börsen.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter