Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Beskedet nu i kväll att svenska staten säljer Nordeaaktier är inte oväntat, däremot att inte en större del såldes är mer förvånande. Vi kan sannolikt räkna med att en ytterligare försäljning väntar i år. Förmodligen handlar det om att staten inte vill sätta för stort tryck på aktien.

Hela våren har spekulationerna gått på högvarv. Det har inte varit en fråga om, utan när staten ska sälja. Här på bloggen har flera gånger rapporterats om hur en statlig försäljning av banken rycker närmare. Förklaringen till spekulationerna har lytt: kursuppgång i aktien, rätt tajming och finansminister Anders Borgs nya mjuka inställning till bankerna.

Analytiker säger nu i kväll till TT att man väntar sig att aktien kommer sjunka, så är det säkert men jag tror inte man ska räkna med något gigantiskt ras. Dels för att det blev en mindre försäljning än väntat. Dels för att spekulationerna om en försäljning sedan länge redan legat som en våt filt över aktien.

Tajmingen är ur en politisk synpunkt förståelig om man ändå har tänkt göra sig av med akiteposten, även om många trodde det skulle ske snabbare efter den senaste kvartalsrapporten.

Inför valår vill man ju gärna kunna skylta med välskötta finanser. 18 miljarder kronor, som den här Nordeaposten uppskattas vara värd, ska enligt regeringen användas till att minska statsskulden.

Så här ser ägandet ut i Nordea i dag:

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu blev det bara 5,7 procent av  det totalt 13,5 procentiga ägandet som staten gjorde sig av med. Det är alltså mindre än vad många förhandsspekulanter räknat med.

BLOGG: Statens Nordeaförsäljning närmar sig.

Förmodligen kommer försäljningen att mötas av någon slags kritik av oppositionen. S-ledaren Stefan Löfven fick frågan under Nordnets småspararevent i början av året. Han tyckte tvärtom att staten skulle skaffa sig större inflytande i banken, och inte sälja aktieinnehavet.

– I Nordea skulle man vara mer aktiv ägare, och ha en representant i styrelsen, inte bara vara med i valberedningen, sa han då.

Däremot är det lätt att tro att bankens ordförande Björn Wahlroos är nöjd med att bli av med de statliga ägarna – som genom åren har skapat en del konflikter. Frågan är om det är hans finländska finans- och försäkringskoncernen Sampo som kommer köpa aktierna. Det har Wahlroos i alla fall inte varit främmande för tidigare.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter