Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Staten planerar att inom kort sälja sina aktier i Nordea, så lyder i alla fall pånyttfödda spekulationer på finansmarknaden. Orsakerna heter: kursuppgång i aktien, rätt tajming och Anders Borgs nya mjuka inställning till bankerna.

Spekulationerna kommer från tid till annan. Inte minst drivs de sannolikt på av affärssugna investmentbankirer som alla vill åt jätteaffären: statens försäljning av sin andel på 13,5 procent av Nordea. Enligt beräkningar är statens aktiepost i dag värd cirka 40 miljarder kronor.

– Det finns en teori om att staten nöjer sig med 70-75 kronor per aktie, säger en bankchef.

Och det är just på dessa nivåer aktien ligger just nu. Efter att ha rusat över 25 procent bara under de senaste tre månaderna har Nordeas aktie nu nått 75 kronor. Sist staten sålde aktier i Nordea, i februari 2011, stod aktien i 74,50 kronor. Statens intäkt då blev cirka 19 miljarder kronor.

Tidigare har en del analytiker kunnat prata öppet om den tänkbara försäljningen. Nu däremot vill ingen skylta med sina namn eftersom det är ”ett känsligt läge”, som en person uttrycker det. Men samtliga som SvD varit i kontakt med räknar med att försäljningen närmar sig. En analytiker understyrker att tajmingen för försäljningen är den rätta, med tanke på valet nästa år och att alla prognoser tyder på att det ska vara underskott i ekonomin i år.

– Inför valår vill man gärna göra reformer som förbättrar för landets invånare. Om man då vill förbättra samtidigt som du har ett underskott riskerar du att få hastig kritik från oppositionen för att du gör ofinansierade reformer. 40 miljarder kan man använda till ganska mycket i en valrörelse. Om man ska sälja är det ganska snart.

De personer som SvD varit i kontakt med tror också att det här är förklaringen till Anders Borg och Peter Normans kovändning i inställningen till bankerna.

– Jag ser naturligtvis hellre att bankerna är i god form än dålig, sa finansmarknadsminister Peter Norman plötsligt när reportrar pressade honom på bankernas rekordutdelning nyligen.

Anders Borg gav liknande svar i tv. Det var en helt ny, och betydligt mjukare attityd än tidigare. Och enligt flera på marknaden har det med den stundande försäljningen att göra.

– Om man antar att de vill sälja aktierna i Nordea, då kan man inte börja bråka med aktieägarna om utdelning. Då får man acceptera utdelningen för att få ut ett bättre pris, säger en bankchef.

En annan person menar just att det blir lättare att sälja om man signalerar att ”svenska bankerna är stabila och bra.”

– Staten kommer bara invänta utdelningen och sedan sälja, säger en förvaltare.

S-ledaren Stefan Löfven fick frågan under Nordnets småspararevent, där SvD Näringsliv var mediepartner. Han tycker tvärtom att staten borde skaffa sig större inflytande i banken, och inte sälja aktieinnehavet. – I Nordea skulle man vara mer aktiv ägare, och ha en representant i styrelsen, inte bara vara med i valberedningen, sa han.

Förra sommaren talade finansmarknadsminister Peter Norman om att krisen i Europa omöjliggjorde en ny säljprocess av aktier i Nordea. I dag är det inga sådana förnekelser. Statssekreterare Erik Thedéen säger bara till SvD Näringsliv:

– Vi kommenterar aldrig rykten.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är kritisk till en försäljning som hon räknar med ligger i korten:

– Tyvärr är det väntat med tanke på de uttalanden Norman har gjort tidigare. Vi vill i stället se ett utökat statligt ägande i Nordea och att bankkonkurrensen behöver öka med tanke på det oligopol som är i dag, säger hon.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter