Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Ett historiskt priskrig håller på att bryta ut bland bankerna. Sedan SvD Näringslivs Räntekarta lanserades har SEB varit den billigaste bolånebanken. Nu verkar det däremot bli ändring på det. Kunderna kan räkna med bättre förhandlingsläge framöver.

I SEB:s offensiva jakt på bolånekunder har de marknadsledande bankerna, Swedbank och Handelsbanken, länge agerat lamt. De har låtit de där krävande kunderna få byta bank. På finansmarknaden har det länge talats om att utvecklingen är ohållbar. SEB kan inte obehindrat sno bolånekunder från konkurrenterna i det oändliga.

Man har bara väntat på att de andra bankerna ska sätta stopp för kundflykten. Och mycket riktigt, nu verkar den tiden ha kommit. Allt pekar på att ett tuffare priskrig än vi någonsin tidigare skådat håller på att utbrytas på den svenska bankmarknaden. Swedbank är tydlig med att man, genom en ny kampanj, ska försöka ta tillbaka taktpinnen.

LÄS MER: Lättare att förhandla på Swedbank

Banken har i dag 26 procent av den totala svenska bolånemarknaden, men sett till nyutlåning är det betydligt lägre. Av den totala nyutlåningen har banken bara 11 procent i dag. Swedbanks presschef Anna Sundblad sa nyligen till SvD att i jakten på nya bolånekunder är pris ”förstås viktigt men det handlar inte bara om det.”

Men jo. Rent krasst, i en konkurrensutsatt bransch, handlar det faktiskt bara om pris. Ett bolån är ju trots allt bara ett bolån. Det är inte som att köpa en bil eller cykel. Det ena lånet kan inte vara snyggare, snabbare eller smartare än det andra. Det enda som gör ett bolån bra är priset. Nordea har inte kommunicerat något om en kampanj, men verkar på allvar ha slängt sig in i kampen om bolånekunderna.

I förra veckan gick banken ut och sänkte alla sina bolåneräntor med 20 punkter till 2,87 procent. Det är en ordentlig sänkning. Åtgärden har lett till flera möten ute på de andra bankerna, där man spekulerar i vad den stora sänkningen beror på.

Inga händelser inträffat som motiverar en så stor förändring. Visserligen har marknadsräntorna gått ner och sänkt bankernas finansieringskostnader, men inte i den storleksordningen. Men att sänka räntan är det enda fungerande vapnet i bolånekriget. Swedbank kan glömma rusningen av nya kunder så länge man har ett listpris som är påtagligt högre än konkurrenten. Vad ska man locka nya kunder med i annonskampanjen: måttligt pris, men extra glada rådgivare?

Samtidigt verkar inte SEB ha någon ambition att slå av på sin framfart. I den senaste offensiven ges olika fackanslutna bolånekunder särskilda erbjudanden. SEB ingick tidigare i år ett avtal med fackförbundet TCO, där 1,2 miljoner fackanslutna lockades med ett skräddarsytt bolåneavtal. I april inledde banken även ett samarbete med Saco.

När bankerna nu på riktigt verkar börjar kriga om kunderna är det guldläge för alla som vill förhandla räntan. De som däremot oroas av en bostadsbubbla jublar kanske inte lika högt. Att förutse en bobubbla i Sverige har på senare år blivit en populär sport.

I förra veckan var det Finanspolitiska rådet, tätt följt av storbanken Commerzbank som bedömde att Sverige riskerar en krasch på bostadsmarknaden. Det upptrappade kriget om bolånekunderna kommer att pressa ner räntorna. Det har redan börjat. Men vad effekten på bostadsmarknaden blir får framtiden utvisa. Det är en fråga som splittrar många bedömare, inte minst riksbanksdirektionen.

LÄS MER: Storbank varnar för bobubbla i Sverige

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter