Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Sedan Räntekartan lanserades för över ett år sedan har SEB kommit ut som den i särklass billigaste bolånebanken. Men de senaste inrapporterade siffrorna visar att Swedbank nu kryper efter och verkar erbjuda allt billigare förhandlade räntor.

SEB, kontrollerad av Wallenbergs Investor, är billigast och statliga SBAB eller Länsförsäkringar är dyrast. Så har det sett ut i princip varje månad sedan Räntekartans födelse i april för ett år sedan.

Så sent som den 1 maj gjorde SvD Näringsliv en genomgång som visade att det första mönstret stod sig under mars och april 2013.

Men den senaste månaden verkar något ha hänt. Jämför man maj med årets första två vårmånader har SEB:s ränta stigit marginellt. Då visade Räntekartan att SEB hade en snittränta på 2,38 procent under mars och april.

I maj är bankens listränta, enligt Räntekartan, 2,42 procent. Samtidigt har Swedbanks genomsnittliga ränta gått i motsatt riktning och sänkts, enligt läsarna som har rapporterat in sin prutade rörliga boränta till SvD:s räntekarta. Under mars och april hade Swedbank 2,71 procent – vilket var i linje med de två storbankerna Nordea och Handelsbanken.

Nu däremot har Swedbank kört om sina två stora konkurrenter och närmar sig SEB. De senaste inkomna uppgifterna visar att Swedbank nu har 2,63 procent i snittränta. Swedbank, som i dag har 26 procents marknadsandel av bolånemarknaden, har uppgett att man satsar på att locka nya bolånekunder i en annonskampanj.

Men det är flera som verkar vilja ge sig in i bolånekriget. Nordea sänkte i förra veckan sin listränta med 20 punkter, även om någon sänkning i praktiken hittills inte har hunnit slå igenom i Räntekartan. Nu går också Skandiabanken ut och meddelar att man sänker sina räntor med 10 punkter till 2,87 procent.

Samtidigt kommer utlåning för bolån att bli dyrare för banker. Finansinspektionen, FI, föreslog redan i november att det ska finnas krav på hur mycket kapital bankerna måste hålla för varje utlånad krona till bolån, så kallade riskviktsregler. Nu har FI infört ett golv för riskvikten för bolån på 15 procent.

Reglerna beräknas låsa in totalt 20 miljarder i banksystemet som buffert mot potentiella kreditförluster, rapporterar Reuters.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter