Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Flera ansvariga för Vattenfalls kritiserade Nuonaffär är attraktiva som styrelseledamöter i år. Att dåligt omdöme eller ansvarstabbar inte påverkar styrelsekarriären blir extra tydligt den här våren. Samtidigt verkar kompisbanden i toppskiktet bara bli starkare.

Det har kallats Sveriges sämsta storbolagsaffär. Kritiken växte i början av året när SvD Näringsliv avslöjade att det kommit intern kritik mot Vattenfalls 100-miljardersköp av holländska Nuon. Stormen hade knappt hunnit avta innan det nyligen var dags att presentera årets börsbolagsstyrelser.

Plötsligt var allt glömt och förlåtet. En genomgång av kallelserna till årets bolagsstämmor visar att flera av de som pekats ut som ansvariga för Nuonaffären i år väljs in, eller omväljs, för att ansvara för andra stora börsbolag.

Anders Sundström, som satt i Vattenfalls styrelse under köpet, väljs in som ordförande i Swedbank. Och tidigare näringsminister Maud Olofsson, som trots tveksamheter gav klartecken till affären, väljs in i teknikkonsulten ÅF.

LÄS MER: Gick bakom ryggen på Borg

Lars Westerberg, dåvarande ordförande i Vattenfall, har förmodligen mer på ångrar-listan i sin karriär än en usel affär. Han fick lämna Vattenfall efter att i hemlighet ha beviljat den tidigare vd:n en fallskärm på 12 miljoner kronor – i strid med ägaren statens riktlinjer. Men om dåligt omdöme eller ansvar för katastrofaffärer påverkar fortsatta styrelsekarriären? Tveklöst inte.

Westerberg är tvärtom superpopulär i styrelsesammanhang. I år väljs han på nytt in i en mängd stora börsbolag, som SSAB, Volvo, Sandvik och Husqvarna. Men det är flera som lättat får bevittna att uppmärksammade bolagsskandaler mottas med axelryckningar hos ägarna i andra bolag.

LÄS MER: De godkände Nuon-affären

Anders Narvinger och Lars Nyberg, ordförande respektive vd i Telia Sonera, lämnade bolaget efter att ha ifrågasatts av ägare och kritiserats i en omfattande advokatutredning. Men styrelsekarriären blomstrar. Ägarna i Alfa Laval, ÅF och JM väljer om Narvinger. Bara i Trelleborg tar det stopp. Om det är Narvinger själv eller ägarna som fått nog är – som ofta – oklart.

Samtidigt fortsätter Lars Nyberg att vara ordförande i Autoliv, enligt stämmokallelsen. Bland årets utnämningar kan samtidigt ett nytt ”styrelseproffs” koras. Styrelseproffs är den lite märkliga benämningen på en person som sitter i så många styrelser som möjligt. Doldisen Pär Österberg, vice vd i Industrivärden, tar över några av vd Anders Nyréns uppdrag.

Österberg väljs in i styrelsen i Ericsson, ståljätten SSAB och byggbolaget Skanska. Han har onekligen en imponerande kompetens som lämpar sig för de här tre bolagen – med vitt skilda verksamheter. Samma sfär står för årets märkligaste maktutnämningar, som jag berört tidigare.

Industrivärdens vd Anders Nyrén fattade i år styrelseklubban i Handelsbanken. Samtidigt valdes Handelsbankens vd Pär Boman in i Industrivärdens styrelse. De två makthavarna blir alltså i stort sett chefer över varandra i två olika börsbolag. Det här illustrerar hur kompisgänget i sfären bara blir tajtare.

De kan bara hålla tummarna för att ingen bolagskris briserar. Ponera att en skandal skulle drabba Handelsbanken (även om en del redan kallat livbolagets massflytt av pensionskunder för en skandal). Skulle Anders Nyrén sparka Pär Boman? Om han skulle låta bli kommer banden snabbt att ifrågasättas.

Ändå borde Boman, vid en sådan hypotetisk händelse, kunna känna sig lugn över sin styrelseplats i Industrivärden. I alla fall om näringslivet följer mönstret – och fortsätter att varmt välkomna kritiserade makthavare.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter