Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det har varit låg frekvens på uppdateringar här, delvis på grund av att jag fastande i Åre efter kapitalmarknadsdagarna. Men ett par saker är värda att kommentera den här veckan:

 

  • Pär Boman in i maktbolaget Industrivärdens styrelse.

Det här var något SvD Näringsliv kunde avslöja redan i tisdagens tidning. Min första tanke: är det på riktigt? Det här illustrerar hur det svenska näringslivet bara blir ännu mer kletigt. Och hur kompisgänget i Handelsbankssfären bara blir tajtare. Medan Handelsbankens vd nu väljs in i Industrivärdens styrelse, valdes nyligen Industrivärdens vd Anders Nyrén in i Handelsbankens styrelse, som ordförande. Pär Boman är alltså i teorin med och är ansvarig för att hans egen ordförande får behålla sitt vd-jobb. Medan Anders Nyrén är högst ansvarig för Bomans framtid som vd. Om det här kan kallas oberoende? På papperet nej.

Samtidigt publicerades i veckan, Josefin Jakobsons och min sammanräkning av hur det ser ut i styrelserna i år i de större bolagen. Här sticker Handelsbankssfären ut, som hellre väljer att fylla sina tomma stolar med flera män i år.

Något annat jag har lite svårt att förstå är hur man har tid att vara vd för en av Sveriges största banker – och samtidigt sitta i styrelsen i hygienbolaget SCA, Bankföreningen och nu även Industrivärden. Det där med att vara bank-vd verkar ju inte vara så tidskrävande ändå.

(vi vet i alla fall att det finns tid på kvällarna åt att läsa Julakatalogen, läs den roliga anekdoten på Annika af Klerckers blogg)

 

  • Astra Zenecas härliga ersättningar.

En annan sammanräkning – av ersättningar, aktieprogram och bonusar – som min kollega och jag slutförde i går fick ett rätt uppseendeväckande resultat:

David Brennan kan tacka för sig med en halv miljard mer i fickan, efter sina år i Astra Zeneca – ett bolag som kantats av massuppsägningar och aktiekursfall. Det finns alltid något humoristiskt i försöken att försvara höga ersättningar. Bolagets officiella förklaring som mejlades till mig i går lyder bland annat: ”vi betalar inte mer än nödvändigt”. Över en halv miljard alltså på 6,5 år. Absolut nödvändigt.

 

 

  • Cyperns banker som öppnar.

Det har skjutits fram, men i dag öppnas portarna till de cypriotiska bankerna och sparare får tillgång till en del av sina pengar. Få åtgärder kan sänka förtroendet så mycket för hela bankväsendet som banker som inte kan hålla löftet om att ge kunderna fri tillgång till sina egna pengar. Det har bara gått att ta ut begränsat med pengar ur bankomaterna. Liknande regler har aldrig tidigare införts i ett euroland, det fria flödet av kapital över landgränserna är ju en av grundtankarna med eurosamarbetet.

Även om vi redan visste det, blir det så tydligt: det finns inte tillräckligt mycket pengar på banken. Att en bank bommar igen och spararna inte kommer åt sina pengar är svårt att föreställa sig att det kan hända vår egen bank. Ändå inträffar det. Hittills en gång i Sverige i modern tid, för knappt tre år sedan:

 

 

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter