Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Finansmarknadsministern reagerar kraftfullt på dagens avslöjande om att SEB och SBAB tjänar pengar på kunder de nekat bolån.

LÄS MER: storbanker säljer ratade kunder vidare

Under en en intervju återkommer ministern flera gånger till hur ”orimligt” bankernas agerande är.

– Det är orimligt att banken skickar i väg kunderna utan att banken är transparent med sina motiv. Då kommer vi in på provisionerna. Det här är ytterligare ett exempel på att kunden hela tiden är i underläge, framför allt i den finansiella sektorn, säger Peter Norman.

Han lyfter fram att regeringen i ett stort antal steg försökt öka konsumentens rättigheter och makt, men det här ser han som ett bevis på att man inte har lyckats.

– Det här är ett ytterligare exempel som visar att vi måste fortsätta att stärka konsumentens ställning. Man måste man uppmana kunderna att inte tro på att rådet du får från banken alltid är bra för dig. Det kanske bara är bra för banken.

Det rimliga, menar Norman, är att banken åtminstone är öppen med att man tjänar pengar på kunddatan, ”om man över huvud taget ska hålla på med det här”, som han uttrycker det.

– I och med att SBAB och SEB nu backar är det en tydlig signal på att de inte är särskilt stolta över verksamheten och inte är komfortabla med upplägget man haft.

LÄS MER: Bankerna backar efter SvD:s avslöjande

Men att staten själv är ensam ägare till SBAB är, enligt ministern, oväsentligt i sammanhanget.

– Det här spelar ingen roll om det är en privat eller statlig bank. Jag säger bara att den här verksamheten oavsett ägarform är olämplig och orimlig.

Men ni har väl något ansvar som ägare?

– Jo men det är inte rimligt att ägaren går in och styr hur kunder skickas vidare till andra leverantörer. Det här måste bolaget själva svara för.

 

* Läs en längre intervju med Peter Norman i morgondagens SvD Näringsliv.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter