Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Sällan får ett avslöjande så blixtsnabba konsekvenser. Kort efter att jag gjort intervjun med SEB – om att de säljer vidare information om kunder de nekat bolån – backade storbanken.

Det var bara timmar efter att presschefen på kontorsrörelsen läst igenom sina citat som presschefen Anna Helsén ringde upp och sa att banken nu planerar att säga upp avtalet med Bluestep. Det här var i förra veckan.

I dag publicerades artikeln och nu går SEB:s kontorschef Mats Torstendahl ut med en skriftlig kommentar, där det blir tydligt att banken inte står för sin affär.

– Det här blev fel, så här ska vi inte göra, skriver han.

Han menar att när frågan väcktes av SvD blev det ”tydligt ur ett bredare perspektiv att denna typ av samarbete inte ligger i linje med bankens eget sätt att driva en ansvarsfull kreditgivning.”

– Med facit i hand kan jag konstatera att det var en felbedömning.

SBAB däremot vågade vänta till i dag när artikeln var publicerad innan man också drog sig ur samarbetet.

Presschefen Bernd Schmitz mejlade på morgonen ut ett mejl till flera redaktioner, med informationen:

”SBAB har för avsikt att avsluta samarbetet med Bluestep. Samarbete har det senaste året i praktiken legat i träda med i genomsnitt ett förmedlat lån varannan månad, dock har avtalet ännu inte formellt blivit uppsagt. Så sker alltså nu.”

När jag ringer upp SBAB:s vd Carl-Viggo Östlund förklarar han bakgrunden till beslutet:

– Vi har haft det här avtalet med Bluestep sedan 2005 och det är en ringa omfattning, under förra året låg provisionerna på bara runt 50 000 kronor.

Så är orsaken att ni säger upp avtalet att det inte är tillräckligt lönsamt?

– Nej nej nej, avtalet är litet och det har inte legat högt upp på prioritetlistan. Men nu när det här har lyfts fram anser vi att det här skadat vårt förtroende och därför säger vi upp avtalet.

Kunderna visste väl inte om att ni tjänade på att sälja den vidare?

– Nej, men provisionen utgår främst för nerlagt arbete. Men vi insåg nu att det här skadar vårt förtroende och då ska vi inte hålla på med det här längre.

Du skrev nyligen en debattartikel om att banksektorn måste jobba på förtroendet, hur påverkar det här branschen som helhet?

– Allt sådant här skadar förtroendet, och allt sådant får vi se över nu. Det ligger i linje med den inställning vi har. Ser vi fler saker hos oss som inte stämmer överens med den linjen och med ökad transparens, så kommer vi åtgärda det också. För det är oerhört viktigt att förtroende återskapas. Långsiktigt tjänar vi absolut inte på det här.

Skärmavbild-2013-04-18-kl.-11.25.0611

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter