Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Spotifygrundare, vd-veteran och CSR-expertis. Det blev en bra bredd i Telia Soneras nya styrelse. Det är glädjande att ägarna har vågat fiska utanför näringslivselitens lilla ankdamm. Men den nya styrelsen har en tuff utmaning framför sig.

Precis som alla som läser den här bloggen fick veta redan i måndags, blir två ledamöter kvar från den gamla styrelsen – och SAS-chefen Mats Jansson väljs in. I morse presenterades hela listan och där dök en del otippade namn upp, som Spotifygrundaren Martin Lorentzon och SCA:s hållbarhetschef Kersti Strandqvist.

Sedan tidigare var det känt att styrelsen ska ledas av Marie Ehrling, som bland annat varit Sverigechef på Telia Sonera. I ägarleden har det på senare tid muttrats en del om Ehrlings obefintliga erfarenhet från vd-stolar och ordförandeklubbor. Det är ovanligt att ett så stort börsbolag leds av en ordförande utan vd-bakgrund.

Å andra sidan hade hennes föregångare alla rätt på pappret. Anders Narvinger har bland annat vd-erfarenhet från börsjätten ABB och är styrelseordförande i en mängd andra bolag. Han är del av den mansdominerande elitklubb som har flest styrelseuppdrag på Stockholmsbörsen. Men att det skulle vara någon kvalitetsgaranti? Nej, bevisligen inte.

Narvinger var en av dem i den gamla styrelsen som inte tyckte det var nödvändigt att ta reda på vem man gjorde miljardaffärer med i Uzebekistan – trots att det är ett av världens mest korrupta länder. Han tyckte också att det var en god idé att först skylla ifrån sig, och skydda sig själv i stället för bolaget, när skandalen var ett faktum.

LÄS MER: Blogg – högarvoderad Teliachef utan ansvar

En ny styrelse, med nya ögon och perspektiv var precis vad Telia Sonera behövde. Det är positivt att det inte blir en homogen bastuklubbstyrelse – fylld av ett gäng män med liknande utbildning, ålder och karriär.I den nya styrelsen finns ledamöter som representerar i princip allt som behövs: telekomerfarenhet, CSR-expertis, teknikkompetens och vd-erfarenhet.

Trots kort om tid, har valberedningen uppenbarligen tänkt till och lyckats. Men det är heller ingen enkel uppgift som den nya styrelsen åtar sig. Om de inte kände till det tidigare har de förmodligen lärt sig något av föregångarna: att undvika att ställa centrala frågor om en affär är inget framgångsrecept.

Frågorna kring Uzebekistanaffären började ställas av SvD och institutionella ägare redan våren 2008. Men det ska inte ha uppskattats av den tidigare vd:n Lars Nyberg. Han ska, enligt uppgift, ha tagit mutmisstankarna personligt och agerat ilsket med sitt språkbruk fyllt av svordomar.

LÄS MER: Vd: oerhört allvarliga anklagelser

För det första kan vi hoppas att den nya styrelsen snabbt hittar en vd, som inte är allt för auktoritär och som tål att ifrågasättas. För det andra kan vi hoppas att styrelsen också har modet att ställa de obekväma frågorna. Ledamöterna är sannolikt medvetna om den inbyggda problematiken i Telia: att växa snabbt i några av världens mest korrupta länder – utan att vara en del av korruptionen. Det blir en utmaning för styrelsen att tackla.

* I morse kommenterade jag om Teliastyrelsen i SVT:s Gomorron Sverige – klippet kan ses här

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter