Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Den tidigare SAS-vd:n Mats Jansson tar plats i Telia Soneras nya styrelse. Det uppger väl insatta personer för SvD Näringsliv. Dessutom uppges bland annat den tidigare Nokia-chefen Olli-Pekka Kallasvuo blir omvald.

I förra veckan presenterade Telia Soneras valberedning Marie Ehrling som ny ordförande i det mutanklagade bolaget. Men en stor del av styrelsen ska bytas ut. Och nu kan SvD Näringsliv avslöja en ny rekrytering: den tidigare SAS-chefen Mats Jansson.

– Han är en av dem som kommer ta plats i den nya styrelsen, säger en ägare med god insyn i rekryteringsprocessen.

Mats Jansson var vd för SAS mellan åren 2007 och 2010, och har tidigare bland annat haft flera toppositioner inom Ica och varit vd för Axfood och Axel Johnsson AB. Han uppges vara omtyckt och uppskattad hos alliansen, och framför allt av finansminister Anders Borg, efter åren som SAS-chef.

Själv vill Mats Jansson varken kommentera eller dementera uppgifterna.

– No comments, jag åker skidor i Megeve och njuter, säger han.

Mats Jansson, som bor i Genève i Schweiz, sitter i dag i Danske Banks styrelse och är bland annat ordförande för den belgisk-amerikanska livsmedelskedjan Delhaize. Han är dessutom en av bankjätten JP Morgans Senior advisors.

LÄS MER: mejl, miljarder och misstänkta mutor

Samtidigt erfar SvD Näringsliv att Per-Arne Sandström, som haft ett antal ledande befattningar inom Ericssonkoncernen, och den tidigare Nokia-chefen Olli-Pekka Kallasvuo är de två styrelsemedlemmar som får stanna i Telias styrelse. Olli-Pekka Kallasvuo valdes in så sent som 2012 medan Sandström kom in år 2010.

Förslaget över hela styrelsen väntas presenteras senare i veckan, för att sedan väljas formellt av ägarna på bolagsstämman den 3 april. Det var under Telia Soneras dramatiska fredag, den 1 februari, som den tidigare vd:n Lars Nyberg avgick. Det bara någon timme efter att företagets egen utredare, advokat Biörn Riese, gett ledningen hård kritik för affärerna i Uzbekistan.

LÄS MER: Nyberg avgår

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter