Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I morgon bitti ska riksbanksdirektionen fatta beslut om räntan. Om den ska ligga kvar på 1 procent eller sänkas är alternativen som delar ”expertkåren”. Men en fråga som också blir allt mer aktuell, och som räntemarknaden kommer vara fokuserad på, är om den notoriske ränteduvan Lars EO Svensson sparkas ur direktionen i vår.

Han har gjort sig känd som ledamoten som slåss för en lägre ränta än majoritetslinjen inom riksbanksdirektionen. Och han har inte dragit sig för att öppet bråka med sina kollegor. Men i maj går hans mandat ut, precis som Barbro Wickman-Paraks. Det är fortfarande oklart om de vill, men framför allt: får de stanna?

När jag intervjuade Lars EO Svensson i november, blev svaret att han inte hade bestämt sig.

Det verkar inte heller riksbanksfullmäktige, med ordförande Johan Gernandt (M), ha gjort.

– Men den tidpunkten närmar sig naturligtvis för varje dag, säger han.

LÄS MER: ”Hög skuldsättning kan inte ignoreras”

I maj börjar de nya mandatperioderna löpa. Johan Gernandt vill inte säga något om vilka profiler man söker. Senast han uttalade sig om det, i juli 2011, sa han till nyhetsbyrån Dow Jones att:

– De nya ledamöterna bör stödja den penningpolitiska åsikten som majoriteten i kommittén har.

Det minst sagt kontroversiella uttalandet betyder i praktiken att man vill ha nya ledamöter som, precis som majoriteten, har argumenterat för en högre ränta än minoriteten.

Hans Tson Söderström, adjungerad professor vid Handelshögskolan, har varit starkt kritisk till uttalandet i samband med senaste rekryteringen.

– Felet är att han bestämde sig i förväg för att han ville ha två nya ledamöter som skulle försvara en viss linje i penningpolitiken. Det är oförenligt med riksbankslagen. Man får hoppas att han har insett det nu.

Men Johan Gernandt vill varken stå för den åsikten – eller ta avstånd från den.

– Jag kan varken förneka eller bekräfta det för jag kommer inte ihåg, säger han.

Men tycker du samma sak i dag som då?

– Nu ställer du en sådan fråga som jag inte kan svara på, vi har en beredningsprocess och där ska vi se till att vi kan få de bästa personerna vi kan hitta på plats, kort och gott.

Så du står inte fast vid att det behövs någon som håller med majoriteten?

– Jag är inte beredd att säga något. Jag minns inte om jag sa det där. Och i sådana fall ligger det 2-3 år tillbaka i tiden. Det kan man absolut inte komma ihåg. Det enda jag kan säga är att vi ska börja den här processen nu och då får vi se hur vi ska hantera det här. Vi har haft ytliga sonderingssamtal, Sven-Erik Österberg och jag, men inget konkret.

Det har tidigare blossat upp bråk när Lars EO Svensson riktat vass kritik mot sina kollegors kunskapsnivå. Johan Gernandt kontrade i somras med att han anser att det är ”viktigt att man har en vänlig samtalston mot varandra”.

Men att alla ska tycka som majoriteten och vara vänliga är kanske inte det viktigaste när räntan ska bestämmas. Att det är högt i tak, livlig diskussion och att olika åsikter ventileras är sunt. Förmodligen är det en av orsakerna till att det är sex personer som sätter räntan – och inte en.

LÄS MER: Blogg: Egoistiskt ränteuppror från industrin

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter