Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I dag gör svenska industrieliten uppror i vår rosa konkurrent. Porträtterade i något som ser ut som en reklamaffisch för en amerikansk biofilm där fyra silverryggar tillsammans ska rädda världen.

De kräver att Riksbanken sänker räntan. Det hymlas inte direkt om att det är av egoistiska skäl. Deras egna bolag, exportföretag som LKAB, SCA, Holmen och Sandvik, mår inte lika bra av en svensk stark krona. Det pressar deras lönsamhet – och för att få lite förståelse från ”vanligt folk” hotas också med neddragningar om inte lönsamheten nu kan hållas uppe. Sverker Martin-Löf, ordförande i Industrivärden – storägare i bland annat Sandvik, SSAB och SCA – är tydlig:

– Alla de stora svenska exportföretagen tappar i konkurrenskraft och det kommer självklart att leda till både marginalpress och neddragningar, säger han till DI.

Eller annorlunda uttryckt: Fortsätter marginalpressen kommer SCA:s ledning inte längre lika lätt kunna hålla på med lekstugeverksamheter som att strö 80 miljoner kronor på jaktanläggningar för sina och kompisarnas direktörer. Och bjuda in kungligheter.

För svensk industri är det för stunden olönsammare att exportera, med en stark svensk krona. Och industripamparna är övertygade om att sänka räntan är den enda rätta vägen att gå.

Kanske har de rätt, men det finns en del alarmerande problem som kan vara värda att nämna innan man gråter ut i tidningen, för sitt eget bästa. Vi på SvD Näringsliv har på senare tid rapporterat mycket om den svenska höga skuldsättningen. Sverige är det tredje mest skuldsatta landet i Europa, sett till privata skulder – som ligger på nära 2200 miljarder kronor. På sex år har de svenska hushållens skulder i förhållande till inkomster ökat med hela 26 procent. Många menar att det beror på att det för stunden är ”för billigt att låna”. Det finns ingen som kan kalla skuldsättnigen och de senaste årens bostadsrally för sunt.

För- och nackdelar kan diskuteras, men en sänkt ränta talar sannolikt för en fortsatt ökad skuldsättning bland svenska hushåll – till mäklarkårens och bankernas vinning.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter