Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

SEB har förlorat en långdragen skattetvist. Det framgår i ett beslut från Skatteverket som SvD Näringsliv tagit del av. Beslutet, som har gått hela vägen till Högsta Förvaltningsdomstolen, innebär att SEB avkrävs en halv miljon kronor.

Den Wallenbergskontrollerade banken SEB har i flera år försökt göra skatteavdrag för att man sponsrat Handelshögskolans så kallade partnerprogram. Skatteverket har inte godkänt avdraget, men SEB har drivit frågan hårt. Hans Langenstedt, handläggare i ärendet på Skatteverket, säger att det här är en tvist som pågått länge.

– Det här har hunnit vandra genom alla instanser från den lägsta till den högsta. Nu är rättsfrågan avgjord. Det är ganska snårigt när det kommer till sponsring, ibland är det avdragsgillt ibland inte, men oftast inte.

Skatteverket skriver i beslutet att man inte ”medger i deklarationen yrkat avdrag om 1.400.000 kronor för sponsring.” Men det är alltså inte första gången banken försökt göra avdrag för sin sponsring, framgår av beslutet.

– I kammarrättsdomar avseende bankens taxeringar tidigare år har avdrag för sponsring av Handelshögskolans s.k Partnerprogram vägrats. Numera har även Högsta Förvaltningsdomstolen vägrat prövningstillstånd i ett sådant mål”, skriver Skatteverket. I beslutet framgår också att myndigheten beslutat att ”rätta felsummering om 450.000 kronor till bankens nackdel”.

Totalt kräver Skatteverket SEB på 497.000 kronor i skatt. Viveka Hirdman-Ryrberg, informationsdirektör på SEB, medger att den specifika skattefrågan varit viktig för SEB.

– Det här har varit en principfråga för oss, för vi har velat få det rättsligt prövat därför att vi tycker att Handelshögskolan, i och med att det är en ekonomiutbildning, har bäring på vår verksamhet, säger hon och tillägger att SEB anser att det varit en otydlighet i regelverket.

– Vi ville få det prövat. Vi ville aktivt testa hur man skulle tolka skatteläget.

Samtidigt meddelade SEB tidigare i veckan att man gör it-nedskrivningar på 753 miljoner kronor. Det är kopplat till de problem man haft med en ny internetbankplattform och som rapporterats mycket om här tidigare. Ett misslyckat projekt som fått de anställda att reagera kraftfullt.

– I våras sa vi att vi tog en paus för att göra en översyn. Den översynen är nu klar. Vi skriver ned de delar som vi inte kan återanvända fullt ut nu i stället för att amortera kostnaden över flera år. Vi bygger nu vidare på vår befintliga internetbanksplattform och utvecklar mer steg för steg, säger Viveka Hirdman-Ryrberg men tillägger att man kommer kunna ”återanvända en del av det arbete som lagts ned de senaste fem åren”.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter