Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I förra veckan fyllde SEB:s vd Annika Falkengren 50 år. Det ska firas den 4 maj på familjen Wallenbergs pampiga representationsvilla Täcka udden på Djurgården. Marcus Wallenberg, ordförande för SEB, ska vara värd och alla de andra storbankscheferna är bjudna till kalaset.

Om jag skulle ge Annika Falkengren en present vore det en ask med huvudvärkstabletter. Inte för att tömma dagen efter bjudningen – utan snarare för den huvudvärk som hon borde ha över bankens välbehövliga it-investeringar.

Inte sedan den stora fusionen 1972 mellan Enskilda Banken och Skandinaviska banken har SEB moderniserat sitt inlåningssystem. Det måste göras och innebär en gigantisk kostnad. Ingen på SEB vill öppet uppge vad det kommer att kosta att rusta upp systemet, men en siffra som har figurerat är 6-8 miljarder kronor – över flera år. Det uppger en person som har jobbat länge på banken. Enligt uppgifter finns det också splittrade åsikter inom banken hur man ska gå tillväga. Sannolikt skulle SEB behöva ha ett par års andrum från kvartalskapitalismens hets och analytikerpress.

Det här är en huvudvärk för flera storbanker, men beskrivs som extra tungt för SEB och det har redan har fått nyckelpersoner att fly.

I slutet av förra året kom ett pressmeddelande där det framgick att Bo Magnusson, SEB:s tidigare vice vd och ställföreträdande koncernchef, lämnar banken. Han hade arbetat i nära 30 år inom SEB – med en rad tunga chefsbefattningar. Han var en av dem som det spekulerats i skulle kunna bli Falkengrens efterträdare på vd-posten.

Varför han slutade blev aldrig riktigt känt. Men orsaken uppges vara att Annika Falkengren och bankens vice vd inte kom överens om de kostsamma it-investeringarna. Han ville gå snabbare fram med investeringarna. Det berättar flera av varandra oberoende källor. Men informationsdirektören Vivica Hirdman-Ryrberg vill inte helt skriva under uppgifterna:

– Bo har jobbat här i 30 år. Ibland blir det så att man kommer till olika punkter och han kom till den punkten att han nu skulle göra något annat framöver. Ibland blir det så att man bestämmer sig för att gå vidare och dit kom han.

En källa berättar:

– Han var Annikas högra hand i flera år. Om du trivs på jobbet och personkemin funkar, då går man inte. De hade olika uppfattningar om hur it-investeringar och den typen av frågor skulle hanteras inom SEB.

Samtidigt har flera seniora medarbetare lämnat banken det senaste 1,5 året. En blev till exempel vd för Forex Bank, en annan för Länsförsäkringar Bank – och båda har lockat med sig långvariga kollegor från SEB. En ask huvudvärkstabletter kanske inte räcker så långt ändå.

Och apropå att saker och ting är ”apgammalt” på SEB, som bankchefen själv uttrycker det, kan ni här läsa Olle Zachrisons och min långa intervju med Annika Falkengren från i höstas.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter