Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Ilskan är massiv bland de SAS-anställda mot hur vd Rickard Gustafson försvarar bolagets chefsbonusar – som betalades ut samtidigt som medarbetarna fick sänkt lön. Det visar de konversationer från SAS intranät som SvD tagit del av.

I går avslöjades här att SAS vd Rickard Gustafson försökte försvara de engångsbonusar som betalats ut till de anställda (en nyhet som snabbt spreds i nordiska medier). I försvarstalet framgick bland annat att SAS ska fortsätta att betala ut engångsbonusar till vissa nyckelpersoner, även framöver. Det kan ”också i fortsättningen vara så att enskilda medarbetare kan få en extraordinär engångsbetalning”, skrev han till de medarbetare som nyligen fått sina löner sänkta med omkring 15 procent och försämrade villkor.

Rickard Gustafsons försvar lugnade inte direkt de anställda. Efter den fråga-svar-intervju som publicerades på SAS intranät haglade snabbt ilskna kommentarer från bolagets medarbetare. Fler anställda är starkt kritiska till att vd:n utlovat fortsatta bonusutbetalningar.

– När jag läser Rickards brev så tror jag inte mina ögon, skriver en medarbetare och hänvisar till citatet.
Hur tänker du egentligen Rickard??? Detta är i så fall ett ytterligare hån mot alla oss andra anställda som ej har någon bonus, nu är gränsen nådd med råge!

Många av de anställda ifrågasätter också vice ordförande Jacob Wallenbergs uttalande om ”Vi hade cash för tio dagar” kort efter den kritiska veckan, och hur de går ihop med bonusutbetalningarna.

– Personligen känner jag mig inte tillfreds med denna förklaring. Hela processen och sättet att ”hota” medarbetare och fackföreningar om konkurs och sedan spenderar pengar som, enligt firman inte fanns, på detta sätt är inte ok. Vill minnas att SAS vice styrelseordförande i media sade ”vi hade pengar för 10 dagar”? Men bonuspengar fanns tydligen?, skriver en medarbetare.

Något annat som är återkommande bland de anställdas kommentarer är krav om vilka som bonusutbetalningarna gått till.

– Varje endaste av dessa personer ska förklaras. Vilken position, vilket kunnande som berättigat detta. Och vem som godkänt det. Alla vi andra förväntas arbeta vad som än händer med sänkt lön/pension fortfarande med ett leende på läpparna och med ansvar för säkerheten ombord, skriver en anställd och tillägger:

– Varför ska Richard själv ha 5 gånger så mycket betalt som vår värste konkurrents vd när vi enligt Wallenberg bara har pengar för 10 dagars drift?

Och flera anställda kräver mer information från bolaget.

– Hur många handlar det om, totalt, som har fått/kommer att få bonusar i samband med 4XNG? Det började med en handfull, sen blev det 18, men är nu alla redovisade? Och sen naturligtvis, vilka nyckelpositioner är det fråga om, där man rekryterat personer som inte stannar igenom en kris? Är dessa rätt rekryterade eller lämpliga överhuvudtaget om de inte stannar och utför sitt uppdrag när det går dåligt för företaget?

En källa som var med under de hårda förhandlingarna i Köpenhamn under den kritiska perioden har tidigare uppgett till SvD Näringsliv att en av dem som får bonus är ”själva förhandlingschefen på SAS i Danmark”.

– En person som alltså satt tvärs över bordet med oss i facket och hävdade att det inte fanns mer pengar i bolaget än att det skulle räcka för en veckas överlevnad, sa uppgiftslämnaren.

I övrigt färgas kommentarerna av en allmän ilska och besvikelse mot SAS-vd:ns försvarstal.

– Vad är det med alla dessa fejkade intervjuer egentligen? Törs inte ”ledningen” längre visa sig bland personalen? När enkla frågor och väl inrepeterade svar ska det tydligen vara. Det börjar bli väldigt många minus i förtroendekolumnen, skriver en anställd.

– Som vanligt fotfolk förväntas vi trots eventuell uppsägning att göra ett exemplariskt arbete under vår uppsägningstid, utan extra betalning och naturligtvis med ett leende på läpparna och en yrkesstolthet som slår det mesta, skriver en annan medarbetare och fortsätter:

– Det känns helt galet att de som redan troligtvis har en gedigen månadslön skall få mer på de mindre lyckligt lottades bekostnad. Är detta den ”nya” personalpolitiken som detta företag skall syssla med då får man nog se om sitt bo.

En annan, upprörd, anställd skriver att många är nyckelpersoner som jobbar hårt.

– Vi jobbar ALLTID kvällar, nätter, mornar helger, röda dagar, vi som prioriterar bort vara familjer och bygger vara liv efter hur vi jobbar och inte tvärtom….. Utan oss är det inget bolag, har vi helt glömt bort det????? Så vem är det som ska ha en bonus??? Är det inte viktigt att VI stannar i detta bolag???

Bland de totalt hundratals kommentarerna från de anställda är det omöjligt att hitta en enda person som ställer sig på ledningens sida. Och tonen var inte direkt bättre bland de anställda precis efter att bolaget tvingats medge informationen om bonusutbetalningarna, direkt efter att det avslöjats i media. För att bara nämna några, nedan (med riktiga namn borttagna)

 

 

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter