Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

SAS ska fortsätta att betala ut engångsbonusar till vissa nyckelpersoner även i framtiden. Det säger vd Rickard Gustafson i ett internt meddelande, som SvD Näringsliv fått ut. Samtidigt förstår han de upprörda reaktionerna bland de anställda – och förklarar varför man lät dem få reda på bonusarna via media.

För ett par veckor sedan avslöjades att ett antal SAS-chefer har fått bonus för att stanna kvar i företaget. Det har fått många anställda, som nyligen gått med på lönesänkningar på omkring 15 procent och försämrade villkor, att reagera kraftfullt. På flygbolagets internwebb strömmar upprörda kommentarer. Det visar det interna material som SvD fått tillgång till.

SAS-ledningen har inte velat kommentera bonusarna. Men de starka reaktionerna från fack och anställda har föranlett vd Rickard Gustafson att förklara situationen för de anställda internt.

– Det var absolut nödvändigt, skriver han på SAS internwebb, som svar på frågan varför några medarbetare fått en så kallad engångsbonus.

Rickard Gustafson skriver att dessa medarbetare i mer än ett halvår skulle ”arbeta både kvällar och helger” samtidigt som de skulle hantera sitt ordinarie arbete, med att utveckla en ny affärsmodell.

LÄS MER: Flygbolagen lyfter, tror Citi

På internwebben ställs frågan till Rickard Gustafson om han inte kan se att det verkar ”absurt och enormt provocerande” att ge några bonus medan alla andra går ner i lön.

– Jag förstår att detta ger upphov till reaktioner. Vad vi gick igenom i november och de enorma utmaningar vi fortfarande står inför väcker starka känslor. De är genomgripande förändringar som påverkar alla. Det kan vi inte minst se i de många kommentarerna på Portalen, skriver han och tillägger att det inte är så ”svart/vitt” som det har beskrivits.

– Det var avgörande för oss att vi kunde behålla dessa nyckelpersoner genom den extremt komplicerade processen vi har gått igenom. Vi hade helt enkelt inte kunna lösa uppgiften om de inte hade varit här. Och jag tror faktiskt att det ligger i allas vårt intresse att vi kunde dra nytta av den högsta kompetensen.

Väldigt många medarbetare kan med rätta säga att de gör en enorm insats och har en nyckelroll, varför belönar ni inte dem?, lyder en annan fråga.
– Alla våra medarbetare spelar en viktig roll i att våra kunder ger oss så höga betyg, även i denna svåra period. Men de specifika uppgifter som vi talar om här, var det väldigt få som kunde lösa. Och de löstes trots en extrem arbetsbelastning och mycket hög komplexitet, skriver Rickard Gustafson.

En annan fråga är vem som fått bonus, och varför SAS inte informerade de övriga anställa – i stället fick man reda på det via media.

– Som utgångspunkt har vi det förhållningssättet att vi kommenterar inte avtal som ingåtts med enskilda medarbetare. Och i det här fallet handlar det endast om ett fåtal ledare, säger han och påtalar samtidigt att dessa engångsbonusar inte är nytt inom SAS, och dessutom något man tänker fortsätta med.

– I samband med den omfattande centralisering vi kommer att genomföra inom de administrativa funktionerna kan det bli tal om att säkerställa att vi kan behålla nyckelpersoner som är kritiska för att processen kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt. Därför kan det också i fortsättningen vara så att enskilda medarbetare kan få en extraordinär engångsbetalning för att genomföra några konkreta uppgifter innan de måste lämna företaget. Vi kommer under de närmaste veckorna att informera era fackliga organisationer ytterligare.

LÄS MER: Genant tabbe, SAS

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter