Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Lönen sänktes för SAS anställda för att rädda bolaget. Sedan ”sympatisänkte” vd och styrelsen sina arvoden. Men det fanns en genant detalj som bolaget glömde att berätta: utvalda chefer får en miljonbonus för att stanna kvar.

Det var hårda bud från SAS till personalen under den kritiska veckan i november när flygbolaget hotades av konkurs. Det ena alternativet var värre än det andra: gå med på kraftiga lönesänkningar eller bli av med jobben. Under en lång förhandlingsnatt gick facken till slut med på lönesänkningar på omkring 15 procent och försämrade villkor.

Samtidigt gjordes ett stort nummer av att det fanns föregångsexemplen inom bolaget. SAS-vd:n Rickard Gustafson sänkte sin lön med 20 procent – till ynka 8 miljoner kronor om året. Även andra chefer, uppgavs då, skulle få sina löner sänkta med mellan 15 och 17 procent.

Efter att SvD Näringsliv ifrågasatt varför inte styrelsen sänkte sin lön, visade det sig att de hade gjort det. Styrelsen hade under förhandlingsdagarna sänkt sina arvoden med 30 procent. Bara att man glömt att meddela intressenter i Sverige, däribland var storägaren svenska staten ovetande om sänkningen.

Kanske ville SAS inte i onödan slå på stora trumman igen. Med facit i hand är det förståeligt att man inte skrek för högt om de nya ”sympatiansträngningarna”.

Den möjliga positiva pr-effekten av arvodessänkningarna bleknar i dag. Det var nämligen en detalj som SAS hade glömt att berätta. Norsk media har nu avslöjat att 15 chefer har fått en halv årslön extra för att stanna kvar i företaget. Fackföreträdare uppger för SvD Näringsliv att det handlar om 18 chefer. Sammanlagt uppgår bonusarna till 15 miljoner kronor.

Styrelsesänkningen var en snygg gest, men inget som direkt kan påverka bolagets finansiella ställning – till skillnad från de nu avslöjade miljonbonusarna. Enligt de senaste stämmokallelserna, får SAS styrelseledamöter 295.000 kronor om året. Det är garanterat nästan lika mycket som några av de utvalda cheferna får i månaden. Och nu ska de alltså få upp till sex månadslöner extra.

Det finns en poäng i att ett blödande bolag inte mår bra av att tappa nyckelpersoner. Men de som tröttnat på bolagets kris, svarta rubriker och konkurshot ändrar förmodligen inte uppfattning av en engångsbonus. En del avhopp har redan trätt i kraft. Nyligen meddelade SAS ir-chef Sture Stölen att han lämnar bolaget i slutet av januari, efter 13 år i tjänsten.

Det är svårt att avgöra vad som är märkligast. Att ha en idé om att alla ska bidra till att rädda bolaget, förutom ett gäng högavlönade chefer. Eller. Att göra en pr-poäng av att några chefer sänker sin lön i linje med de anställda, utan att berätta hela sanningen. Det är onekligen ett desperat drag – och en genant tabbe.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter