Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Antalet aktieägare fortsätter att minska i Sverige, visar ny statistik från finanstjänstföretaget Euroclear. I det omfattande statistikmaterialet framgår också vilka bolag som ägs av flest män respektive kvinnor. Och 2012 verkar ha varit kvinnornas år på börsen, medan män är klart överrepresenterade i några av de riktiga kursförlorarna.

De aktier som är populärast bland kvinnor är SEB följt av Handelsbanken, som stigit 48 respektive 20 procent senaste året. Ingen av de fem bolag som ägs av flest kvinnor har backat under perioden. De bolag som lockat mest manliga aktieägare är SAS och det krisade guldbolaget Nordic Mines, som rasat med 93 procent den senaste tolvmåndersperioden.

Andra mindre bolag som har stor andel manliga aktieägare är investmentbolaget Switchcore och prismärkningsbolaget Pricer. Båda bolagens aktiekurser rasade kraftigt under fjolåret. Så här har det gått för de fem bolag med störst andel kvinnliga, respektive manliga, aktieägare:


Bolagen med störst andel kvinnliga aktieägare (kursutveckling senaste året)

SEB (48 procent)

Handelsbanken (20 procent)

Billerud (29 procent)

H&M (0,85 procent)

Ericsson (0 procent)

Bolagen med störst andel manliga aktieägare (kursutveckling senaste året)

SAS (10 procent)

Nordic Mine (-93 procent)

Switchcore (-34 procent)

Pricer (-27 procent)

Morphic (0 procent)

LÄS MER: Småaktierna som skenade mest 2012

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter