Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

En aktie som rusat över 300 procent. Och en annan har tappat närmare 92 procent. Det har rört på sig ordentligt på börsens småbolagslista under det gångna året.

Det blev ändå ett helt okej börsår sett till Stockholmsbörsens breda index som steg 12 procent. Börsen fortsätter också på samma spår i dag på årets första handelsdag, efter den amerikanska budgetuppgörelsen.

LÄS MER: Från eufori till eurofobi

Men just det fenomenet brukar det annars kunna klagas på bland stora företagsledare: att det numera inte spelar lika stor roll vad man gör, bolagets aktiekurs styrs ändå främst av makro och de stora omvärldshändelserna.

På småbolagslistan däremot är många aktier skonade från budgetstupsoro, skuldkris och ett inbromsande Kina. Där är det i stället ofta företagsspecifika händelser som främst präglar aktieutvecklingen.

I topp syns ändå främst mindre konjunkturkänsliga bolag, inom läkemedel och teknik. Men det är ordentliga svängningar på listan. Risken är betydligt högre bland de mindre aktierna, men möjligheten för den risksugna kan också vara stor.

När fjolårets börs ska summeras, på 2013 års första handelsdag, kan flera börskometer hittas på småbolagslistan. Teknikföretaget och börsdebutanten Arcam, som bland annat tillverkar 3D-skrivare till flygindustrin, har skenat 305 procent på ett år. Medicinteknikföretaget Ortivus har rusat 127 procent. Medan teknikkonsulten Semcon har klättrat 90 procent. Läkemedelsbolaget Orexo kan också summera en lyckad kursutveckling under 2012 fram till i dag, med en uppgång på 77 procent.

Bland förlorarna återfinns ett par välkända bolag, som kantats av krisartad rapportering i år. Guldbolaget Nordic Mines är årets största småbolagsförlorare, men ett fall på på nära 92 procent.

LÄS MER: Nordic Mines rasar på börsen

Inte långt efter kommer reklamföretaget A-com, tätt följt av det krisomsusade oljebolaget PA Resources som tappat 91 procent.

LÄS MER: PA Resources fast i fångarnas dilemma

Även det amerikanska bioteknikföretaget Epicept, noterat på Stockholmsbörsen, ligger har rasat kraftigt på börsen.

Här är topp fem, vinnare och förlorare:

 

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter