Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

SAS krav, som nu ser ut att få gehör av de anställda, är unika. Det har kallats för ett brott mot den svenska modellen.

Man vill att lönerna för kabinanställda och piloter ska sänkas med mellan 12 och 15 procent i genomsnitt. Enligt forskare måste man leta sig ända tillbaka till 1920-talet för att hitta lika krävande försök att pressa lönerna.

Som tur är finns föregångsexempel inom bolaget. Det gjordes ett stort nummer av att SAS-vd:n Rickard Gustafson sänker sin lön med 20 procent. I fortsättningen ska han behöva nöja sig med slavliknande 8 miljoner kronor om året. Men ungefär där stannar sympatiansträngningarna hos bolagets toppar. Hos SAS högst ansvariga, hela styrelsen, har inga förändringar annonserats.

Det är heller inte planen. Jonas Iversen, ordförande för valberedningen i SAS, från Finansdepartementet säger att man just nu jobbar på att färdigställa sitt arbete inför årsstämman 2013.

– Arvodena är en av de frågor som vi i valberedningen kommer att hantera. Vi är inte färdiga med den frågan.

Det är inget ni tycker vore snyggt att göra nu i förväg som situationen ser ut?

– Nej vi kommer att avstå från att gå ut och göra något i förhand innan vi har arbetat oss igenom frågan. Men vi kommer i god tid redovisa vårt arbete vid årsstämman, säger han.

Senaste årsredovisningen visar att under 2011 höll styrelsen 10 sammanträden. För det får, enligt de senaste stämmokallelserna, styrelseordföranden Fritz Schur 585.000 kronor. Vice ordförande Jacob Wallenberg 390.000 kronor och resten av styrelseledamöterna 295.000 kronor.

Det är arvoden i linje med andra börsbolag i samma storlek, men som jag skrivit tidigare har de flesta ledamöter gott om andra uppdrag vid sidan om (och inte sällan ett heltidsjobb som vd).

I SAS fall har dessutom ledamöterna visat på ett sällsynt ointresse för det egna bolaget. Inte under de senaste fem åren har man velat röra vid flygbolagets aktie. Det brukar vara kutym att styrelsemedlemmar investerar i bolaget. En del bedömare tycker att man som ledamot ska investera hela arvodet i bolaget man ansvarar över. I SAS däremot har styrelseledamöterna stoppat arvodena direkt i fickan – alternativt satsat på ett bolag de tror mer på.

Det räddar inte bolaget men symboliskt hade det varit klädsamt om styrelsen, och inte minst ordförande Fritz Schur, gick ut och annonserade ett sänkt arvode för sig själv också.

Och nej, det är visserligen inte så man brukar göra. Men det är inte krav om lönesänkningar på 15 procent på en vecka heller.

* På tisdagen meddelade SAS att samtliga styrelseledamöter den 5 november på eget initiativ reducerat sina av årsstämman fastställda styrelsearvoden med 30 procent med omedelbar verkan.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter