Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I dag jublas det bland många högbelånade innerstadsbor när räntan sänktes ytterligare ett steg till 1 procent. I glädjeyran kan det vara värt att påminna om att vi har en ränta och räntebana som indikerar att vi går mot en djup lågkonjunktur.

Och som SEB:s chefekonom Robert Bergqvist säger till SvD: ”Räntesänkningen kommer inte att kicka igång företagens investeringar eller att de börjar anställa”.

Inte så mycket att hurra för alltså, om man inte till exempel är fastighetsmäklare i Stockholm.

Sänkt ränta stimulerar ekonomin, men har också direkt effekt på bostadspriserna. Enligt tidigare protokoll från Riksbanken, där det hänvisas till olika undersökningar och uppsatser, framgår att ”25 punkters lägre räntebana kan öka bostadspriser och skuldsättning med en halv procent.”

Precis en sänkning med 25 punkter, till en styrränta på 1 procent, landade det på i dag. Som väntat.

Och med tanke på att vi redan i dag har en privat skuldsättning på över 2.000 miljarder kronor, ska en halv procents ökning inte förringas.

LÄS MER: EU vill granska hög skuldsättning i Sverige

I dag uppgår hushållens skulder till 170 procent av disponibel inkomst. Riksbankschef Stefan Ingves har satt en gräns att de inte får överstiga 200 procent.

Argumenten för sänkt ränta är annars många, inte minst att nå det främsta målet om att hålla inflationen på 2 procent. Det är bara skuldsättningen som står i vägen.

Flera ur riksbanksdirektionen – till och med den notoriske ränteduvan Lars E O Svensson – har efterfrågat andra åtgärder från politiskt håll, som ränteavdrag och amorteringskrav. Men gensvaret har varit klent. Stefan Ingves mantra: ”ju mindre andra gör, desto mer faller på penningpolitiken” borde tas på allvar. Sannolikt hade räntan sänkts mer, och snabbare, om det inte var för hushållens skuldsättning.

LÄS MER: Sök bland räntor i räntekartan.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter