Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

SAS styrelsemedlemmar har inte velat röra vid flygbolagets aktie under de senaste fem åren. Endast en personalrepresentant i styrelsen har opåkallat köpt aktier – vid ett tillfälle.

När SAS handelstopp hävdes tidigare i dag fick det fart på aktien, som efter en halvtimme hade rusat 20 procent. Ändå är det ett obestritt faktum att SAS har varit en katastrofinvestering.

Under det senaste året har aktien backat med 38 procent. I princip vilken tidsperiod som än används blinkar minussiffrorna illrött för bolagets aktieutveckling. Sett på femårssikt har bolaget tappat 97 procent av sitt börsvärde. Förutom att säljtrycket varit stort har bolaget också gjort omvända splittar, som innebär att det sker en minskning av antalet aktier i bolaget.

Flera av SAS styrelsemedlemmar har under senare år investerat i andra bolag. Men SAS-aktien låter de bli. En genomgång av Finansinspektionens insynsregister visar att endast en ledamot köpt aktier i bolaget under de senaste fem åren. Det är den fackliga representanten i styrelsen, Ulla Gröntvedt, som i mars 2011 köpte 1400 aktier i bolaget.

LÄS MER: SAS kan sälja Eurobonus

Samtliga ledamöter har anmält aktier i bolaget vid respektive tidpunkt de klev in i bolagets styrelserum, vilket är deras skyldighet. Men ingen, med ett undantag, har därefter frivilligt velat fylla på aktieportföljen med SAS-aktier.

Inte heller vd Rickard Gustafson har, utöver sina 40 000 aktier som köptes i samband med att han tillträdde februari 2011, utökat sitt innehav.

LÄS MER: SAS uppges ha löst finansieringen

Förklaringen till att vd:n och större delen av styrelsen inte har investerat successivt i bolaget kan ha att göra med insiderregler, menar Sture Stölen, ir-chef på SAS.

– Att de inte har köpt på senare tid kan förklaras med de insideregler som finns som begränsar handel om bolaget arbetar med nya planer, säger han och menar att det är förklaringen till att ledamöterna inte köpt aktier under just 2012. Vad det beror på att de under tidigare år undvikit investeringar vill han inte spekulera i.

Men det blir ganska tydligt att de med god insyn i SAS, inte ser bolaget som en bra framtidsinvestering.

Och om inte styrelsen ser någon potential, vem ska då göra det?

Läs mer i morgondagens tidning.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter