Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det råder panik i SAS. Snabba beslut krävs av de anställda. Men även ledningens egen strategi att hantera krisen verkar snabbskissad. Och den förvärrar den redan akuta situationen.

Det är 2008, Swedbank befinner sig i en djup kris och dåvarande vd:n får frågan i en tv-intervju: Ska kunderna behålla sina pengar i banken? Ponera att svaret hade blivit: ”Jag kan inte stå och bedöma vad olika personer ska göra. Jag tycker att var och en ska ta sig en funderare och bilda sig en egen uppfattning”.

De kunder som inte redan tidigare tvivlade, hade garanterat sprungit för att plocka ut sina besparingar. Och då hade vi inte haft fyra storbanker i dag.

Svaret ovan var däremot det SAS vd Rickard Gustafson ordagrant gav till SVT:s Aktuellt på måndagskvällen. Han vågade inte rekommendera resenärer att köpa biljetter av SAS.

Även storägaren Jacob Wallenberg medger, indirekt, att det här inte är ett framtidsbolag. På min fråga i går varför han inte köper aktier i bolaget blev det uppriktiga svaret att han har ägnat elva år åt ”troubleshooting i det där bolaget”. Han tillade att det inte varit någon köpsignal på aktien. Det är många som ställer sig bakom Jacob Wallenbergs aktieanalys. SAS är det bolag som har lockat åt sig flest säljrekommendationer från de stora analyshusen på senare tid. (Se SvD Näringslivs börstjänst)

Wallenberg hade dessutom kunnat tillägga att han som aktieägare inte är överdrivet exalterad av värdeutvecklingen. På tio år har hans SAS-aktier minskat med ungefär 90 procent i värde. Men vem ska tro på SAS när inte ens de närmast bolaget gör det?

LÄS MER: Styrelsen undviker aktieköp i SAS

Nu verkar domedagscitat vara ledordet. Rickard Gustafson dramatiska ”final call” och ”sista chansen för SAS” riskerar att bli självuppfyllande. När ett bolag befinner sig i en omsusad kris brukar ledningarna annars måla upp en lite mer finputsad fasad av bolaget. Eller åtminstone ha en klar plan för hur den negativa utvecklingen ska vända – mer än bara en ny svältkur.

Trots att Swedbank var en hårsmån från konkurs med oroliga kunder, ringlande köer till bankomater och problem med finansieringen hölls skenet uppe. Här fanns inga problem. Frustrerande för stunden, men det räddade sannolikt bolaget från undergång.

I SAS är strategin den motsatta. Den hårdföra diskussionen med de anställda förs via medierna: sänk lönerna annars blir det konkurs. Möjligen är det enda sättet för att få med sig fackföreningarna som tidigare satt sig på tvären, men oavsett är strategin tveksam sett till bolagets överlevnad.

Det kan inte vara många resenärer som vågar köpa biljetter av SAS nu när inte ens bolagets vd vågar trygga köpet. Det är ingen vild gissning att det kommer rinna mer pengar än vanligt ur SAS den här veckan. Och det i ett bolag som redan blöder. Det är visserligen en svår balans. Men ledningens något snabbskissade strategi, att såga det egna bolagets situation så hårt det går, kan inte vara genomtänkt.

LÄS MER: Norge tuffast i SAS-förhandlingar

På SAS hemsida ges ett annat svar än det Rickard Gustafson gav till Aktuellt:

 

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter