Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Fem tidigare styrelsemedlemmar frias nu från misstankar om grova brott i HQ-härvan. Det visar handlingar som SvD Näringsliv tagit del av. Kvar som misstänkta är bland annat tidigare styrelseordförande Mats Qviberg och vd Mikael König.

En efter en kallades de tidigare styrelsemedlemmarna i HQ AB in på förhör hos Ekobrottsmyndigheten, EBM, i våras. I samband med förhören delgavs samtliga ledamöter misstanke om brott. Det handlade om grovt svindleri, grovt bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman. I dag kan SvD avslöja att fem styrelsemedlemmar avskrivs från utredningen: Pernilla Ström, den förra riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson, Carolina Dybeck-Happe, Johan Piehl och Thomas Erséus. Samtliga satt i moderbolagets styrelse.

När SvD når Anne-Marie Pålsson på onsdagsförmiddagen har hon inte fått beskedet än från EBM, men säger sig inte vara förvånad.

– Jag hade inte väntat mig något annat. Därför att det fanns ingenting som kunde styrka att jag var skyldig till det jag var anklagad för, säger hon.

Hur ser du på FI:s roll som svartlistat många av er från att sitta i andra styrelser, räknar du med att de ändrar sig?

– Den största skandalen i hela den här härvan är Finansinspektionen.

Anser du att HQ inte gjort något fel?

– Nej, det säger jag inte. Även om HQ gjorde fel fanns det ingen rimlighet att Finansinspektionen skulle återkalla tillståndet, för det var ingen systemviktig bank. HQ hade vidtagit alla måttets regler för att undanröja att den här typen av händelser skulle inträffa framöver. Om FI sedan anser att det gjorts felaktigheter skulle de i sådana fall ha polisanmält de personer som de anser gjort felaktigheter.

Men om inga felaktigheter begåtts, varför tror du inte att alla skrivs av från misstankar?

– Därför det är naturligtvis så att i ett företag finns många olika lager, jag satt inte i bankstyrelsen. Tradingportföljen hanterades av bankstyrelsen, inte av moderbolagsstyrelsen.

Men anser inte du att en sådan riskfylld och stor verksamhet av bolaget borde getts uppmärksamhet i moderbolagsstyrelsen?

– Nej, du kan inte delegera ansvar. Du kan inte ha en ordning där du låter en överordnad styrelse ha ansvar för det som händer i en underordnad styrelse, när du delegerat befogenheter till dem. Det har alla missat. Det är enorm skillnad på vilken information du till exempel har som tradingchef och som ledamot i moderbolagsstyrelse. I ett aktiebolag har man delegerat det operativa ansvaret till ledningen, det är det så det funkar.

Tradingen utgjorde stor del av banken, och banken utgjorde i stort sett hela HQ AB. Vad var er uppgift, om inte att lyfta sådana frågor?

– Det spelar ingen roll. Vi fattade mer strategiska beslut, bara för att merparten bedrevs i banken säger det inget om vad man ska göra i moderbolagets styrelse. Tradingen utgjorde ingen stor del av HQ Banks verksamhet heller.

Martin Tidén, chefsåklagare på EBM, bekräftar uppgifterna om att några personer avförs från utredningen.

– Jag finner inte längre skäl att fullfölja förundersökningen beträffande de här personerna. Med det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte bevisa att de misstänkta gjort sig skyldiga till brott.
Vad betyder det här för de som är fortsatt misstänkta?
– Förundersökningen är inte nedlagd, det är bara de här personerna som du nämnt som är avförda från utredningen. Det fortsätter en förundersökning där flera personer kvarstår som misstänkta. Vi har gått igenom oerhört mycket bevisning, säger Martin Tidén.
De som nu är kvar som misstänkta är tidigare ordförande Mats Qviberg, tidigare vd Mikael König, Curt Lönnström och Stefan Dahlbo. Före årsskiftet bör det stå klart ifall åtal väcks eller om brottsmisstankarna avskrivs även för dem, enligt Martin Tidén.

– Jag kom precis från ett möte med anledning av den förundersökning som pågår, och det är ett intensivt utredningsarbete som nu pågår, säger han.

Men Finansinspektionen kommer inte låta detta styra sin bedömning om att svartlista styrelsemedlemmarna från andra finansbolag. Det säger pressekreterare Karin Boman Röding i en skriftlig kommentar.

– Vi har en annan uppgift än att bedöma straffrättsliga frågor. Vi bedömer huruvida ledningspersoner är lämpliga att sitta i styrelsen för finansiella företag. Beslutet om avskrivande om brottsmisstanke avseende vissa ledamöter i HQ AB och HQ Bank AB påverkar därför inte vår inställning i fråga om lämplighet, skriver hon.

LÄS MER: Det kommer inte stanna vid en misstänkt.

LÄS MER: ”En bankir håller korten nära kroppen”

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter