Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Sällan har det varit så spännande att se hur Riksbanken ska hantera räntan, som nu på torsdag. Jag vet inte om trycket är ovanligt stort, eller om kritikerna bara får extra stort utrymme – men tonläget är högt. För någon vecka sedan var det den svenska industrieliten som gjorde uppror mot nuvarande ränta – på 1,5 (!) procent. Den forne statsministern Göran Persson har klagat. I dagens SvD Näringsliv var det LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tur att ta strid mot Riksbanken, medan i DI är det en hel delegation ekonomer som menar att det inte är några tvivel: Riksbanken måste sänka räntan.

Samtliga är duktiga retoriker, och framstår alldeles övertygade om sin teori. ”Det är inget snack om saken”, enligt en expert, medan professorn Harry Flam ödmjukt kallar beslutet för en ”no-brainer” – alltså till och med alla hjärndöda, utanför den penningpolitiska världen, borde ju fatta att räntan måste sänkas (vem orkar bry sig om skuldsättningen)

Aldrig kan det väl vara så på sin plats att påpeka det självklara – som gjordes i ett inlägg i helgens SvD om ekonomer som också är partister – att de flesta ekonomiska frågor faktiskt inte, ens i teorin, har entydiga svar.

Vad som ändå får skickliga ekonomer att ta ställning handlar, enligt skribenten till helgens text, om politik. Ekonomerna stödjer, i alla fall på Harvard, den läran som rimmar bäst med de egna politiska värderingarna.

I fallet om räntan i Sverige är det knappast bara politik bakom åsikterna – inte när alltifrån LO-basen till Industrivärdens ordförande Sverker Martin-Löf går hand i hand i stridståget mot räntan. Däremot har de sina egna, vitt skilda motiv.

Frågan är ändå hur så många vågar vara så säkra på att just de har rätt – väl medvetna om de motstridiga teorierna och olika belägg som kan lyftas fram från båda sidor. Det råder enighet om att Riksbanken misslyckades 2008, genom att vara för långsam att sänka räntan när krisen briserade. Hur det blir den här gången, vet vi först i efterhand.

Riksbanken har onekligen många knutar att lösa: för låg inflation, för hög arbetslöshet och samtidigt hindra att obalanser och kreditbubblor växer fram. De som räds att en bostadsbubbla byggs upp och oroas över den höga skuldsättningen ropar knappast på ännu lägre ränta.

Oavsett vad resultatet blir på torsdag, kommer sannolikt många bli missnöjda. Och oavsett hur många som tävlar om att skrika högst i räntesänkningsracet, vet vi att ingen sitter på facit i förväg – hur säker man än vill låta. Även ekonomer kan, som bekant, ha fel.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter