Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det gick snabbare än väntat. Carnegie-ägaren Harald Mix fick sin vd med sparprofil, precis som önskat. Fondbolaget Swedbank Roburs vd Thomas Eriksson blir ny vd. Han tillträder under hösten. Den tidigare vd:n Frans Lindelöw lämnar sin tjänst omgående och i väntan på Thomas Eriksson kommer Carnegies finanschef Pia Marions axla vd-rollen.

Det har tidigare spekulerats i att Avanza Banks tidigare vd Nicklas Storåkers skulle ta över. Enligt källor till SvD Näringsliv och Affärsvärlden var han drömkandidaten, men ska ha tackat nej.

En person som står honom nära berättade nyligen, som jag skrev här, att han har nåtts av ryktena om att Storåkers var favoriten – men trodde inte det skulle bli verklighet.
– Jag är övertygad om att han skulle passa Carnegie, men jag tror inte Carnegie passar honom, sa personen.

Nu verkar Carnegie alltså ha hittat en vd som anser sig passa den anrika, men många gånger skandalomsusade, banken.

Sven Hagströmer,
som är ägare i Carnegie via sitt investmentbolag Creades, är positivt inställd till Thomas Eriksson som ny vd.

– Det är bra med någon som kommer från en stor, trygg arbetsplats och ser en sådan ljus framtid för Carnegie, säger han.

Även Patrik Tigerschiöld, vd för Bure som nyligen sålt sin post i Carnegie – men som sitter kvar i styrelsen i dag, är positiv.

– Jag tycker det verkar vara en jättebra rekrytering. För sparandedelen är han ju en perfekt person med den bakgrunden han har, säger Patrik Tigerschiöld.
Styrelseordförande Arne Liljedahl passade också på att, som brukligt, ösa lovord över den nya rekryteringen.
– Han är en erfaren och tillväxtorienterad ledare som framgångsrikt har byggt upp verksamheter inom kapitalförvaltning och private banking, sa Liljedahl om Thomas Eriksson i ett pressmeddelande.

Men det kommer bli en tuff utmaning att leda den anrika firman i en finansvärld i förändring.

Den mest akuta utmaningen är den traditionella aktiehandeln. Transaktionssystemen håller på att förändras och priserna pressas på aktiehandel.

Andelen kunder på börsen, som betalat fullt courtage, minskar drastiskt.

– Det är en stor förändringsprocess som man måste ta på allvar om man ska bibehålla sin position, säger en person med insyn i Carnegie, men tillägger att det är något som hela branschen kämpar med.

Alla banker som har levt på traditionella mäklartjänster måste fundera på hur man ska kunna tjäna pengar på handeln igen. Fondsidan lär utgöra en större del av det framtida Carnegie. Och det är i alla fall ett område som vi kan vara säkra på att den nye vd:n behärskar.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter