Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Vid lunchtid, den 14 mars, tidigare i år fick jag ett samtal från en välinitierad källa, med informationen: ”Carnegies vd ska avskedas, det kommer gå ut klockan 2 i dag.”

Jag hade precis landat på Zürich flygplats, på väg på semester. Jag ringde ändå snabbt upp två andra personer, med insyn i banken. Den ena kunde bekräfta, den andra sa att ”informationen kommer kl 2”. Jag skrev ihop en kort text och skickade in till webbredaktionen, för att få ut nyheten snabbt.

Det satte fart på Carnegies informationsavdelning. Exakt 7 minuter efter att min text kommit ut på svd.se gick man ut med nyheten i förväg, för att få ge sin bild. Presschefen ringde och mejlade mig frekvent för att dementera uppgifterna om att vd Frans Lindelöw avskedas. Det blev snart tydligt vem som var så angelägen om att ändra historieskrivningen. Några minuter senare, när jag sitter på tåget på väg ut till skidorten Zermatt, ringer en uppriven Frans Lindelöw upp själv. Han spottar ut orden.

– Du har fel, jag har inte fått sparken, säger han och fortsätter sedan med något i stil med:

– Att man kan läsa sånt skvaller på Realtid förstår jag, men det trodde jag inte om Svd!!

Jag bollade vidare till kollegorna i tjänst på hemmaplan, och Carnegies vd fick med egna ord uppge att mina uppgifter inte stämmer och passade samtidigt på att recensera sig själv med ett: ”Jag har gjort ett bra jobb!”

När nyheten nu smält och blodtrycket hos alla inblandade verkar ha sjunkit, är det snudd på allmänt känt att det var ägarna som bestämde att Carnegies vd ska få lämna sitt uppdrag. Precis som källorna sa där på telefon, en timme innan det gick ut. Och precis som gick att utläsa i senaste numret av Affärsvärlden.

Jag betvivlar inte att Frans Lindelöw har rätt i att han har gjort ett bra jobb. Däremot verkar profilen på den som ska styra Carnegie vara en helt annan: inriktad på sparande.

Nicklas Storåkers, tidigare uppskattad vd på Avanza Bank, lyder förhandstipsen. Enligt Affärsvärldens källor ska han ha fått frågan men tackat nej. Tidigare i dag pratade jag med Nicklas Storåkers, som numera är ledig och fördriver tiden med träning och sina barn.
– Carnegie är ett jättefint gammalt varumärke…men huruvida jag har fått en fråga eller är intresserad, det vill jag inte kommentera, säger  Nicklas Storåkers och skrattar.

En annan person, som står Nicklas Storåkers nära, har också nåtts av ryktena men tror inte att jobbet skulle passa Storåkers.
– Jag är övertygad om att han skulle passa Carnegie, men jag tror inte Carnegie passar honom, säger personen och fortsätter:
– Jag tror han värnar om sin frihet och vill göra något eget den här gången.
Carnegie-ägaren, Altors vd Harald Mix, verkar ha bråttom. Processen att hitta en ny vd ska, enligt Mix, gå ”skyndsamt” och han skulle bli ”djupt bekymrad” om man inte hittar en ny vd i år. Processen blir spännande att försöka följa. Tips mottages tacksamt: carolina.neurath@svd.se

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter