Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Nedräkning inför premiären. Lördag 11 april kl 12.00 på Hökens Gata 3 är det dags. Ska vi gissa att kön kommer att ringla ända ner till Slussen?

Henok Fentie och Karl Grandin, spökbryggarna bakom den svenska ölhimlens kanske klarast lysande fixstjärna, Omnipollo, har så vitt vi vet inga planer på att skaffa en egen brygganläggning. Deras recept, som levereras till redan etablerade bryggerier över hela världen, har ju redan gett dem något av kultstatus. Däremot har framgångarna för BrewDog Bar (S:t Eriksgatan 56) och Mikkeller Bar (Döbelnsgatan 25) i Stockholm sporrat dem att öppna en alldeles egen ölbar.

I morgon lördag, den 11 april kl 12.00, slår man upp portarna till Omnipollos Hatt, Hökens Gata 3 på Södermalm (runt hörnet från Götgatsbacken). Eller portar och portar – lokalen är liten och intim och på premiären torde det bli trångt om saligheten framför ölkranarna. Enligt Henok Fentie ska Omnipollos Hatt bli ett ställe för alla som gillar bra öl, pizza och pickles. Karl Grandin har tidigare varit inblandad i ”sudegspizzahaket” Pizzahatt på Upplandsgatan.

Omnipollo Nebuchadnezzar

För närvarande finns två av Omnipollos öl i Systembolagets ordinarie sortiment, Leon (nr 1693) och Nebuchadnezzar (nr 1231), medan Zodiak (nr 88223) och Mazarin (nr 89253) kan beställas. Leon finns även i beställningssortimentet (nr 89154). Så här skrev vi om Nebuchadnezzar när det kvalade in från beställningssortimentet i mars 2014:

”Omnipollo Nebuchadnezzar Imperial IPA är Sveriges bästa öl för andra året i rad. Det har iallafall entusiaster på landets största ölforum, ratebeer.com, slagit fast. Denna dubbel IPA, som torrhumlas i fem olika omgångar, är ursprungligen en brygd som Omnipollos Henok Fentie tagit fram hemma i sitt kök. Nebuchadnezzar har dessutom tagit plats på den internationella dryckesbloggen First We Feasts lista över ”30 great IPAs to drink before you die”. Ölet bryggs av belgiska De Proef Brouwerij och exporteras idag till över 20 länder. Omnipollo korades också av ratebeer.com till bästa svenska bryggeri 2012.”

Andra öl från Omnipollo kan ni ser här. Och för att få en uppfattning om vad Fentie & Grandin är mäktiga kan ni här läsa ett tidigare inlägg om Omnipollo Hypnopompa som bryggdes på nederländska De Molen och som sedan lagrades på Grönstedts cognacsfat. Vid bryggningen tillsattes 100 kg marshmallows…

I samma inlägg skriver vi om Omnipollos egensinniga ölglas. Det visade sig inte bara vara egensinnigt utan även fullständigt obrukbart. Åtminstone som ölglas. Men det visar bara att man inte kan lyckas med allt.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.