X
Annons
X

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Henok

Idag, fredag, är det premiär för Omnipollo Hypnopompa, ett samarbete mellan gamla anrika Grönstedts Cognac och det nya och hypade fantombryggeriet Omnipollo. Omnipollo Hypnopompa har bryggts på nederländska De Molen och sedan lagrats på Grönstedts cognacsfat. Ölstilen är Imperial Stout, men Hypnopompa saknar den vanliga lätt vinösa sötman. Hypnopompa är långt ifrån torrt, men sötman är av ett annat slag. Den kommer från cognacens naturliga sötma, men även från 100 kg marshmallows!

1846 blandade Johan Daniel Grönstedts sin första cognac under sitt eget namn och 166 år senare inleddes samtal mellan Grönstedts och Omnipollos radarpar Henok Fentie (bilden) och Karl Grandin som letade efter fat som kunde skänka en intressant karaktär åt deras nya öl.  Ekfatslagringen har pågått under sex månader med kontinuerliga avsmakningar. Och för en dryg månad sedan avgjorde man att ölet var färdigt.

omnipollo

– Vad jag vet så har ett öl aldrig tidigare lagrats på ett cognacsfat från Grönstedts och det är en av anledningarna till varför vi tycker att det här samarbetet är så intressant och annorlunda. Vi lyckades tillföra Grönstedts lena toner av torkad frukt och honung. Det blev ett intressant möte mellan ölets nyanser av kaffe, choklad och rost och de fruktiga och blommiga tonerna i cognacen, säger Henok Fentie.

Omnipollo Hypnopompa är en lika kraftfull som fyllig skapelse på 11 volymprocent. I bryggningsprocessen har det, förutom 100 kg marshmallows också använts en mindre del tahitisk vanilj, en vaniljtyp med särskilt mjuk karaktär. Hypnopompa innehåller ovanligt lite kolsyra, vilket ytterligare framhäver ett mycket tilltalande ”sting” från cognacen.

Här intill syns också ett nytt ölglas som Omnipollo har tagit fram. Det är ganska litet och mycket lätt och det skiljer sig markant från hur man förväntar sig att ett ölglas ska se ut. Vi återkommer med ett omdöme efter noggrann provning…

Endast 1 512 flaskor Omnipollo Hypnopompa kommer att finnas tillgängliga i Systembolagets ordinarie sortiment. Priset är 69 kr för en flaska om 330 ml, och artikelnummer är 11860. Det är att betrakta som ett fynd när det gäller ett så ovanligt och gott öl. Det är alltså bara att bege sig till bolaget innan det är för sent! Betyg: 6 av 6

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.