Annons
X
Annons
X

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Den 24 april är det dags för del 2 av aprilsläppet i kategorin Små partier. Vi har stångats med ett suröl som bråkar ordentligt, smakat för första gången på en Gruit samt hittat en riktigt bra ”Session IPA” från Estland. Det är inte ofta som vår betygstärning stannar på en sexa…

nr 11259, Oudbeitje Hanssens Artisanaal, 37,5 cl, 79,90 kr (213,07 kr/lit), 6%, Hanssens Artisanaal,  Belgien, (3600 st)

Ja, vad säger man? Oudbeitje är ett suröl som verkligen inte snålar med syran samtidigt som det bjuder på tydliga stråk av stall. Inte vårt bord i vanliga fall, men i det här fallet leder brända toner av plast och gummi till misstankar om att flaskan som provades var infekterad. Något betyg kan därför inte delas ut.

Põhjala Uus Maailm San Diego session IPA

nr 11336, Põhjala Uus Maailm San Diego Session IPA, 33 cl, 32,30 kr (97,88 kr/lit), 4,9%, Õllekunsti Oü, Estland (10000 st)

Den här USA-inspirerade IPA:n – Uus Maailm (fråga oss inte hur det uttalas) betyder ”Nya Världen” – från Estland är verkligen en positiv överraskning. Redan i doften förnimmer vi ananas, passionsfrukt, persika och vit druvjuice. Det handlar om en mycket välbalanserad IPA i lätt stil som ändå framstår som fyllig. Humlebettet är precis sådär lagom som vi vill ha det och det står genast klart att den här läskande brygden vill vi ha mer av. Här finns grape, apelsinskal, en knivsudd malört samt citrus och lime men beskan blir aldrig aggressiv. En riktigt bra session-beer, även om en sådan helst ska vara svagare än 4,9%.

Estland är för övrigt ett land som kan bjuda på massor av kvalitetsöl från ett stort antal bryggerier, men detta är än så länge inte särskilt känt bland svenska ölälskare. Vi bidrar gärna till en ändring på den punkten. Põhjalas bryggeri i Tallinn ligger tillräckligt nära Sverige för att humlen inte ska hinna bli trött under transporten, något som inte helt är ovanligt när det gäller ”äkta”  West Coast IPA. Kolla förresten in etiketten till bryggeriets Must Kuld Porter som enligt uppgift föreställer orostad malt. Vad trodde ni? Betyg: 6 av 6

Prairie Standard Hoppy Farmhouse Ale

nr 11391, Prairie Standard Hoppy Farmhouse Ale, 35,5 cl, 39 kr (109,86 kr/lit), 5,6% Prairie Brewing, USA (7920 st)

En frisk och trevlig saison från USA, eller farmhouse ale som man säger over there. Jänkarna använder mer humle än vad som är brukligt när det gäller originalet, och ibland kan det blir mer än ”kroppen” hos en saison klarar av. Här har man dock lyckats bra med balansen. Brygden är mer aromatisk än besk, läskande och lagom kryddig med sköna stråk av citrus och lime. Betyg: 4+ av 6

nr 11617, Benno Stift Engelszell, 33 cl, 54,90 kr (166,36 kr/lit), 6,9%, Stift Engelszell, Österrike (3200 st)

Det första som slår oss är doften av julöl och smaken lutar också åt det hållet. Skillnaden är att ”Benno” nästan helt saknar julölens (ofta irriterande) sötma. Komplext med torkad frukt, nötter, karamell, kola, knäck och en rätt stunsig beska. Betyg: 4 av 6

nr 11454, Eskilstuna Ölkultur Tripel, 33 cl, 33,30 kr (100,91kr/lit), 9%, Eskilstuna Ölkultur, Sverige (1100 st)

En fruktig och maltdriven belgisk tripel från de duktiga bryggarna i Eskilstuna. I smaken hittar vi druvor och en bränd ton av vattenmelon i kombination med en liten fin sötma som mynnar i en torr eftersmak. Klart godkänd, även om vi måste säga att man här inte riktigt når upp till de främsta förebilderna. Betyg: 4- av 6

 

Smuttynose Rhye IPA

nr 11652, Smuttynose Rhye IPA, 35,5 cl, 29,90 kr (84,23 kr/lit), 6,8%, Smuttynose Brewing Co, USA (12000 st)

Der torra tonerna som uppstår när man brygger IPA på rågmalt kan ibland kännas lite tuffa. Smuttynose lyckas dock bra med balansen och den här brygden känns både mjuk och lättdrucken. Betyg: 4+ av 6

nr 11430, Green Flash West Coast India Pale Ale, 33 cl, 34,90 kr (105,76 kr/lit), 8,%, Green Flash Brewing Co, USA (15000 st)

En torr IPA som dels är för stark, dels saknar den rätta knäckigheten. Den i och för sig blommiga beskan ligger kvar lite för länge i gommen vilket gör den mindre drickvänlig. Green Flash hör hemma i USA men den här lite tråkiga västkust-IPA:n har bryggts hos belgiska St Feuillien. Betyg: 3+ av 6

nr 11440, FrEQuency Muddy Water Brown Ale, 33 cl, 26,80 kr (81,21kr/lit), 7,7%, Nils Oscar Company, Sverige (10000 st)

En Brown Ale som visserligen är mörk men helt klar och inte alls ”muddy”. Välhumlad och ganska aromatisk, men beskan som inte är särskilt markerad känns ändå lite väl vass. Lite brända och nötiga toner samt stråk av kaffe, russin och söt karamellmalt räcker inte riktigt fram. Betyg: 4- av 6

Koyt Gruitbier Jopen BV

nr 11493, Jopen Koyt Jopen BV, 33 cl, 34,90 kr (105,76 kr/lit), 8,5%, Jopen BV, Nederländerna (2400 st)

Ett starkt men ändå lättdrucket ”godisöl” med en fin ton av smörkola som vi tror att vi lätt skulle kunna dricka för mycket av. Skulle kunna kvala in som julöl med högt betyg. Utöver smörkolan, som här inte upplevs som en felsmak, bjuds ingefära, honung och diverse kryddor. Jopen Koyt är nämligen ett exempel på Gruit, en medeltida öltyp som bryggs helt utan humle och som i stället smaksatts med olika örter! Passar säkert inte alla, men vi gillar’t. Betyg: 4+ av 6

nr 11467, S:t Eriks # 50 Black Barley Wine, 33 cl, 32,90 kr (99,70 kr/lit), 9,6%, S:t Eriks Bryggeri, Sverige (7500 st)

Vi uppskattade Sigtunas 10 Years Anniversary Strong Ale, men vi är inte riktigt lika förtjusta i S:t Eriks jubileumsbira (5 år och 50 brygder). # 50 Black Barley Wine, toppat med Black IPA-malt, är söt (som sig bör) och samtidigt tyvärr lite endimensionell trots de ganska fina stråken av kola, nougat och marsipan. Men ett litet glas av detta barley wine, som trots sötman är har en lätt kropp, kan vi säkert klämma i oss. Betyg: 4- av 6

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.