Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Drakens IPA, förra årets vinnaröl i SM för hembryggare, kammade faktiskt hem ytterligare en guldmedalj, i det Skandinaviska mästerskapet i hembryggning, SKM. För receptet stod tre göteborgare – Magnus Ahlström, Rick Gordon Lindqvist och Tomas Lundqvist.

Den 27:e upplagan av SM i Hembrygd öl avgörs nästa lördag, den 9 maj i Solnahallen. 18 finalister kommer att göra upp om titeln Årets Hembryggare, där vinnaren får brygga sitt eget öl hos sponsorn Åbro Bryggeri i Vimmerby. 30 000 liter av den vinnande brygden kommer sedan att säljas på Systembolaget och restauranger.

Regerande mästare är de tre göteborgarna Magnus Ahlström, Rick Gordon Lindqvist och Tomas Lundqvist med sitt Drakens IPA.

– Det var ett riktigt publikfriande kvalitetsöl fyllt av fantastiska smaker. Nu ska det bli oerhört spännande att prova årets brygder, säger Lennarth Anemyr, bryggmästare på Åbro och medlem av juryn.

Totalt har 248 bryggare anmält 737 öl till domartävlingen, vilket är 191 fler än de 546 öl som deltog under rekordåret 2014. Utöver de 737 öl som tävlar i domartävlingen kommer minst 116 öl att tävla i kategorin ”Folkets val”. Domartävlingen består av elva klasser, vilket betyder att elva öl ska belönas med guldmedalj.

Mästerskapet är öppet för besökare mellan klockan 12.00 och 18.00, och biljetter kan bara köpas på Ticnet.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.